UNICEF salută adoptarea Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului "Copii protejați, România sigură" 2022-2027

13 Octombrie 2023
A 4 year-old boy at a table for activities
UNICEF/Cybermedia

București, 13 octombrie 2023. Reafirmându-și sprijinul față de Guvern pentru a lucra împreună la realizarea drepturilor tuturor copiilor care trăiesc în România, UNICEF salută adoptarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului "Copii protejați, România sigură" 2022-2027. UNICEF a colaborat îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în elaborarea strategiei.

Scopul general al Strategiei “Copii protejați, România sigură” este de a asigura, cu implicarea copiilor, realizarea efectivă a drepturilor tuturor copiilor care trăiesc în țară, inclusiv a celor mai vulnerabili, în toate domeniile vieții, prin asigurarea deplină a accesului la servicii publice de calitate.

21 de copii reprezentanți ai unor structuri și organizații care promovează respectarea drepturilor copilului și participarea copiilor la luarea deciziilor, printre care și UNICEF, au fost implicați direct în procesul de elaborare a strategiei, făcând parte din grupurile de lucru interinstituționale constituite în vederea elaborării documentului. De asemenea, în elaborarea strategiei au fost valorificate opiniile și sugestiile formulate de aproape 1500 copii din România implicați în procesul de consultare pentru Strategia europeană pentru drepturile copilului 2021-2024.  

Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului este rezultatul unui proces complex în care au fost implicate numeroase ministere și instituții, organizații neguvernamentale și organizații internaționale din domeniul protecției drepturilor copilului. Le mulțumesc călduros tuturor partenerilor implicați, alături de care vom continua să lucrăm pentru implementarea strategiei în următorii ani în sprijinul tuturor copiilor din România”, a declarat Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

În Strategia adoptată sunt incluse 20 de ținte, printre care reducerea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu 400.000 până în 2027[1]; prioritizarea copiilor aflați în dificultate și a familiilor acestora pentru a beneficia de locuințe sociale și a fi eligibili pentru ajutor de locuință; creșterea cu 30% a numărului de copii care beneficiază de servicii de prevenire a separării de familie; reducerea cu 20% a mortalității infantile față de anul 2019; atingerea unei rate de acoperire a educației timpurii de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă 0-3 ani și de cel puțin 95% pentru segmentul de vârstă 4-6 ani.

România a făcut pași considerabili în direcția respectării drepturilor copilului, dar trebuie să continuăm efortul susținut pentru a ne asigura că acest progres continuă. Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au crescut numărul de copii vulnerabili și au făcut ca vulnerabilitățile lor să fie mai complexe. UNICEF salută adoptarea Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului și continuă să lucreze pentru realizarea tuturor drepturilor fiecărui copil, în strânsă colaborare cu toți partenerii", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.


[1] Aproximativ 1,5 milioane de copii din România sunt afectați de sărăcie și excluziune socială (41,5% din numărul copiilor).

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.