Kvalitet medijskog programa za djecu ključan za razvoj svake zemlje

Medijska pismenost

Tina Dimić Raičević
UNICEF representative to Montenegro with partners and young reporters
UNICEF Crna Gora / Vedran Ilic / 2018

08 Februar 2019

PODGORICA, 22. JANUAR, 2019. - Kvalitet medijskog programa za djecu i mlade u jednoj zemlji direktno pokazuje kvalitet te zemlje, poručio je JanWillem Bult, direktor Centra za djecu, mlade i medije u Holandiji.

Na otvaranju Prix Jeneusse treninga za crnogorske medije o produkciji kvalitetnih TV programa za djecu i mlade, koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF, Bult je izjavio da je za produkciju kvalitetnih medijskih programa za djecu i mlade ključno njihovo aktivno učešće.

Tokom svog svakodnevnog rada s djecom, kako s predškolcima tako i s omladinom, naučio sam mnogo o njima. Međusobno utičemo jedni na druge. Mislim da stav odraslih koji kreiraju programe za djecu i mlade treba da bude sljedeći: ja učim od vas, kao što vi učite od mene. S takvim stavom rastete zajedno i to je jedini način da napravite kvalitetan program za djecu.

Jan‐Willem Bult, direktor Centra za djecu, mlade i medije u Holandiji i trener Prix Jeneusse

Direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Beli Džafić kaže da je cilj AEM-a i UNICEF-a da pruže podršku crnogorskim medijima kako bi ojačali kapacitete za proizvodnju kvalitetnih medijskih sadržaja namijenjenih djeci i mladima.

Želimo da kod nas televizija bude medij koji će opravdati povjerenje koje im djeca i mladi ukazuju i medij koji će im omogućiti da razvijaju svoje intelektualne, socijalne, analitičke vještine.

Abaz Beli Džafić,direktor Agencije za elektronske medije

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali podsjetio je na četiri osnovna kriterijuma UNICEF-a za definisanje kvalitetnih medija za djecu.

Mediji za djecu treba da budu u skladu s uzrastom djece kojoj se obraćaju; treba da djetetu pristupe holistički, jer su fizički, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta međusobno povezani; treba da budu pozitivni i da promovišu potencijal svakog djeteta da izađe na kraj kako s malim tako i s velikim borbama u životu, umjesto da se fokusiraju na nedostatke ili probleme. I konačno, treba da uključe i najugroženiju djecu kako bi imali pozitivne medijske reprezentacije mladih iz različitih kultura i svih društveno-ekonomskih sredina.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
From the press on the quality programs for children
UNICEF Crna Gora / Vedran Ilic / 2018

I mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” imali su konkretne savjete za medije.

Apelujem na medije da medijsku sliku djetinjstva, djece i mladih Crne Gore učine realnijom tako što će češće obezbijediti da se čuju glasovi djece i mladih iz različitih društvenih grupa i tako što će ih aktivno uključiti u produkciju TV programa za njihove vršnjake.

Balša Božović, mladi reporter kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

Balšin kolega, mladi reporeter Ranko Magovčević pozvao je crnogorske medije da više uključe djecu sa smetnjama u razvoju u svoje programe.

Ne samo da ona govore o situaciji i problemima djece sa smetnjama u razvoju, već da, kao i sva druga djeca, učestvuju u razgovorima o svim temama koje se tiču djece i mladih

Ranko Magovčević, mladi reporter kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

Mlada reporterka Dunja Sekulović smatra da mediji treba jednako da uključe djecu manjina u produkciju medijskih programa za djecu i mlade.

Sva djeca treba da budu vidljiva u našim medijima kako bi medijska slika bila bliža realnosti

Dunja Sekulović, mlada reporterka kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

Njihova koleginica Sofija Krivokapić zaključila je da je veoma važno da medijski programi za djecu i mlade ne promovišu stereotipe o ulozi djevojčica i dječaka u društvu.

Dakle, osim jednakog broja djevojčica i dječaka na ekranu, želimo i da vidimo djevojčice koje nijesu samo lijepe i dječake koji nijesu samo fizički jaki. Takođe, želimo ženske i muške super-heroje koji bez nasilja rješavaju probleme i time šalju jasnu poruku djeci i mladima da je to moguće i poželjno.

Sofija Krivokapić, mlada reporterka kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

Prix Jeneusse https://www.prixjeunesse.de/ je jedinstveni, najveći i najstariji festival TV programa za djecu i mlade u svijetu. Osnovan je u Minhenu 1964. godine. Već decenijama, širom svijeta, Prix Jeunesse organizuje treninge za produkciju kvalitetnih TV programa za djecu i mlade koristeći, pritom, najbolje i najinovativnije primjere TV programa, koji su nagrađivani na ovom svjetskom festivalu, a koji uključuju i programe koji su dobili specijalnu nagradu UNICEF-a za aktivno učešće djece u medijima.

Organizacija ovog treninga zasniva se na rezultatima prvog nacionalno reprezentativnog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori, koje je, između ostalog, pokazalo sljedeće:

  • Manje od jedne trećine roditelja (29%) i djece (27%) smatra da na crnogorskim TV kanalima ima dovoljno programa prilagođenih raznim uzrastima djece, kao i sadržaja koji su djeci zanimljivi, korisni, inspirativni i obrazovni.
  • Oko 40% roditelja smatra da medijski sadržaji za djecu često naglašavaju ulogu muškarca kao super-heroja, kao i da promovišu nasilje kroz super-heroje koji koriste nasilje da bi uspješno rješavali probleme.
  • Svaki treći roditelj smatra da medijski programi za djecu često promovišu rodnu neravnopravnost, a svaki četvrti roditelj smatra da su ženski heroji češće prikazani kao pasivni, nesigurni i bez inicijative za rješavanje problema.
  • Roditelji bi djeci preporučili da gledaju neki TV sadržaj najprije zato što je smiješan, zatim zato što iz njega nešto mogu da nauče. Ove iste kriterijume za kvalitetan TV program u najvećem broju biraju i djeca, što ukazuje da postoji potražnja za humorističkim i ujedno obrazovnim medijskim sadržajima za djecu i mlade.
  • Većina roditelja (59%) smatra da je bitno da im dijete gleda TV sadržaje koji uključuju djecu istog uzrasta kao što su njihova. Djeca, takođe, iskazuju interesovanje da najprije gledaju TV sadržaje u kojima su djeca njihovog uzrasta koja rade slične stvari kao i oni.
  • Svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji TV programa, a njih 42% je već pravilo neke video sadržaje. Dok svaki drugi roditelj podržava ideju da njegovo dijete učestvuje u produkciji medijskih programa za djecu i mlade, isto toliko njih ne želi da ti programi budu takmičenja u kojima je dijete izloženo pritisku da javno dobija kritike stručnjaka. Ovaj stav češće je zastupljen među roditeljima koji su više obrazovani.
  • Manje od jedne petine djece uzrasta 9−17 godina više voli video sadržaje da gleda na TV prijemniku, dok ostali jednako vole da gledaju TV i You Tube ili preferiraju You Tube, što ukazuje na potrebu da se sadržaji za djecu i mlade redovno plasiraju i preko društvenih mreža.
  • Većina roditelja (72%) i djece (66%) smatra da odlukom da ne prati određeni medij ili nekvalitetni medijski sadržaj doprinosi da taj medij ili medijski sadržaj gubi publiku, što će dovesti do smanjenja reklamiranja, tj. finansijske podrške tom programu, kao i do gubljenja interesa da se on emituje u budućnosti.

Prix Jeneusse trening za medije organizuje se u okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, koju je Agencija za elektronske medije pokrenula uz podršku UNICEF-a s ciljem de se podstakne razvoj medijske pismenosti djece i roditelja, kao i da se ojačaju kapaciteti medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Istraži više