Uniunea Europeană și UNICEF au sprijinit redeschiderea unei grădinițe în Ungheni

01 Decembrie 2020
image00077.jpeg
UNICEF Moldova

Chișinău, 30 noiembrie 2020. Cu sprijinul Uniunii Europene, grădinița „Delia” din Ungheni a fost dotată cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive în valoare totală de 310.000 MDL (16.763 EUR). Grădinița s-a redeschis după ce a fost închisă timp de 10 ani și poate găzdui 130 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani.

Sunt foarte mândru că regiunile cheie ale UE oferă rezultate extraordinare în aceste vremuri dificile. Redeschiderea acestei grădinițe este un semnal puternic că UE investește în viitorul Unghenilor și al Republicii Moldova. Programul UE pentru regiunile cheie este la început și vor veni mai multe rezultate în curând. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc Poloniei, UNICEF, precum și municipalității și tuturor celorlalți parteneri pentru că au făcut acest lucru o realitate, deoarece împreună suntem mai puternici!” a spus Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Deoarece COVID-19 pune în pericol viitorul a milioane de copii la nivel global, importanța serviciilor de educație timpurie nu poate fi subestimată. În afară de educație, ele oferă copiilor acces la nutritie și servicii de sănătate.

Grădinița nu înseamnă doar învățare. Dreptul la educație timpurie și servicii de îngrijire ar trebui să fie garantat pentru toți copiii, inclusiv cei din zonele rurale, cei care aparțin grupurilor marginalizate și copiii cu dizabilități. Datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, facem un pas important în această direcție", a declarat Ilija Talev, Representant de Țară a.i. UNICEF.

Efectele pandemiei globale Covid-19 asupra copiilor, cum ar fi închiderea școlilor, are repercusiuni asupra viitorului fiecărui copil. Și există mai multe efecte ascunse - pierderea potențialului viitor de încadrare în câmpul muncii, creșterea violenței, creșterea sărăciei și morbiditatea pe termen lung legată de Covid-19 pentru copiii care sunt subnutriți sau deja vulnerabili.

"Pentru Primăria Ungheni, educația este un domeniu prioritar. Copiii noștri merită și trebuie să aibă tot ce este mai bun. De aceea suntem foarte bucuroși să deschidem o nouă grădiniță în Ungheni - a șaptea. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Uniunii Europeane, căreia îi suntem foarte recunoscători. Acum, alți 130 de copii vor beneficia de condiții bune pentru educație, iar părinții acestora vor fi liniștiți pentru ei,” a declarat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

”Deschiderea grădiniței„ Delia ”oferă un mare sprijin familiilor din regiune. Copiii vor primi servicii de educație optime, iar noi, ca părinți, vom avea posibilitatea de a căuta un loc de muncă ”, a spus Olga Bogusevich, un părinte de 2,5 ani. ”Datorită sprijinului oferit de UE avem o grădiniță mai aproape de casa noastră. Mulțumim foarte mult!” а adăugat Olga Bogusevich.

Grădinița „Delia” a fost renovată în 2019 cu sprijinul autorităților publice locale și al Fondului de solidaritate polonez din Moldova. Investițiile suplimentare necesare pentru echiparea instituției au fost furnizate de EU4Moldova: Programul Regiuni Cheie, finanțat de Uniunea Europeană.

Programul „EU4Moldova: Regiuni cheie” (2019-2025) sprijină dezvoltarea unor poli de creștere regională inteligente, incluzive și durabile în Ungheni și Cahul, pentru a aduce cetățenilor o calitate a vieții mai bună și noi oportunități.

Programul are un buget total de 23 milioane EUR, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org.

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook