Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copilului va fi triplat

23 Aprilie 2024
image
UNICEF/Moldova/2024/Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Chișinău, 22 aprilie 2024. Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova și Marina Morozova, deputată în Parlament, vicepreședinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie au susținut o conferință de presă în care au anunțat noile măsuri de intervenție pentru consolidarea domeniului de protecție a copilului.

Triplarea numărului de specialiști în protecția drepturilor copilului, introducerea unui sistem informațional pentru gestionarea managementului de cazuri în protecția copilului și monitorizarea lunară a modului în care fiecare raion este capabil să identifice copiii aflați în nevoie și să gestioneze eficient aceste cazuri – acestea sunt doar câteva din măsurile anunțate de Alexei Buzu.

„Prin Reforma „Restart”, vom monitoriza, ca în fiecare raion, fiecare copil care se află în situație de risc să aibă parte de sprijinul și suportul necesar din partea noastră. Cu siguranță, efortul pe care îl demarăm și aceste investiții în prima linie reprezintă doar începutul unui drum, care va fi unul extrem de complicat și lung, dar este un pas extrem de necesar pe care trebuia să-l facem cu mult timp înainte. Nu trebuie să uităm de faptul, că în centrul efortului nostru sunt copiii dar și familia“, a subliniat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

  1. Vor fi angajați 150 de specialiști în protecția drepturilor copiilor (SPDC) cu suportul UNICEF

La moment în Republica Moldova, există doar 46 de specialiști dedicați în domeniul protecției drepturilor copiilor (pe lângă asistenții sociali comunitari), la peste 20 000 de cazuri identificate de copii aflați în situații de risc. Acest număr este insuficient pentru a identifica „copiii invizibili” aflați în situații de risc. Până la sfârșitul lunii aprilie, vor fi contractați 150 de specialiști noi în protecția drepturilor copiilor. Ministerul și-a propus să ajungă la 300 de specialiști până la finele anului 2026.

Specialiștii sunt contractați cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova. Grație expertizei oferite de UNICEF, cu suportul financiar al UNHCR și Plan International, în parteneriat cu Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „Ave Copiii” sunt realizate cursuri de instruire inițială structurate pe 2 module. În total, vor fi instruite 2.487 de persoane care lucrează în sectorul protecției copilului.

„Cu toții trebuie să contribuim la dezvoltarea unui sistem de protecție al copilului care are un rol puternic în prevenirea situațiilor de risc, atât pentru copii, cât și pentru familiile acestora, totodată reducând situațiile de risc la maxim. În contextul mai amplu al angajamentului Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, ne angajăm să continuăm să oferim asistență pentru fortificarea sistemului de protecție a copilului în conformitate cu standardele europene și în conformitate cu acquis-ul comunitar al UE”, a declarat în cadrul conferinței Maha Damaj, Reprezentanta de țară a UNICEF în Republica Moldova.

  1. Va fi introdus managementul de caz, îmbunătățit și digitalizat prin SIPC – sistemul informațional pentru gestionarea managementului de cazuri în protecția copilului, pentru toate cazurile când un copil se află într-o situație dificilă sau în pericol

Cele peste 20 000 de cazuri existente, care sunt gestionate de către specialiștii în protecția drepturilor copilului și asistenții sociali comunitare vor fi introduse în Sistemul Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC). Dosarele vor fi gestionate în regim digital, ceea ce va permite o mai bună monitorizare a evoluției cazurilor de la depistarea acestora, până la soluționarea lor.

În parteneriat cu Data for Impact (D4I), SIPC a fost pilotat în patru raioane: Cimișlia, Căușeni, Rîșcani și Ialoveni. În vara anului 2024, Sistemul Informațional va fi implementat în toate raioanele Republicii Moldova pentru copiii aflați în evidența autorităților.

  1. Va fi evaluată lunar capacitatea fiecărui raion de a identifica copiii aflați în nevoie și de a gestiona eficient aceste cazuri

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu partenerii, a dezvoltat o soluție IT care va permite monitorizarea lunară a unor indicatori cheie în domeniul protecției copilului, care vor oferi posibilitatea identificării copiilor invizibili sistemului până la moment și va prezenta performanța specialiștilor pe aceste dosare.

„De-a lungul timpului am auzit prea multe cazuri extrem de triste, în care minorii au fost victime ale violului, violenței în familie, fete care au născut prea devreme, care au fost victime ale consumului de alcool sau de droguri. Astăzi, ține de noi toți să vedem ce barcă construim pentru copiii noștri. Avem nevoie de o barcă sigură, solidă în care fiecare copil să se simtă protejat. O barcă sigură pentru toate fetele de 10 ani care se uită în jur și se întreabă ce se va întâmpla cu ele. Munca tuturor trebuie să ofere o barcă de siguranță tuturor copiilor noștri din Republica Moldova”, a menționat Marina Morozova, deputată în Parlament, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

  1. Sprijin familial pentru 15 000 de copii

Cu susținerea UNICEF, pentru perioada aprilie 2024 - februarie 2025 vor fi alocați circa 2 mln USD pentru finanțarea Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii și plata ajutorului bănesc din cadrul acestuia.

Va putea fi acordat suportul necesar pentru circa 15 000 copii pentru a diminua factorii care afectează sănătatea şi dezvoltarea copilului și va acționa inclusiv pentru a preveni separarea copilului de familie sau pentru a pregăti reintegrarea lui în familie.

  1. Măsuri de sprijin pentru părinții-educatori și asistenții parentali profesioniști

Din nou, cu asistența UNICEF, Ministerul asigură plata unor suplimente la indemnizațiile lunare ale copiilor aflați în plasament de tip familial asistență parentală profesionistă (APP) și în case de copii de tip familial, în medie de 1200 lei, care să asigure ajustarea acestora la indicatorii minimului de existență.

În paralel, toți părinții-educatori și asistenții parentali profesioniști beneficiază de un spor lunar la salariu în cuantum de 1 000 lei net lunar.

  1. 300 000 de familii cu copii vor fi informate despre semnele de abuzuri asupra copiilor și prevenția acestora

Cei 150 de specialiști noi în protecția drepturilor copiilor vor demara o campanie de informare door-to-door, în care vor informa peste 300 000 de familii despre care sunt semnele de abuzuri față de copii, cum putem identifica copiii aflați în situații de risc și cum putem preveni aceasta.

Specialiștii vor promova serviciul „Telefonul copilului”, prin intermediul căruia, copiii pot suna anonim și gratuit la numărul 116 111 și pot primi o consiliere psihologică și informație despre drepturile acestora și opțiunile de protecție în cazul situațiilor de risc.

Contribuția UNICEF este acordată grație sprijinului generos al Uniunii Europene, Guvernului Marii Britanii și cel al Elveției. 

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook