Să facem invizibilul, vizibil!
#EndViolence

Protejează-mi copilăria
„Explică-i când greșește, laudă-l când reușește” este unul din mesajele adresate părinților în timpul campaniei de prevenire a violenței față de copii. Totodată, campania face apel către toată societatea să ia atitudine în cazurile de violență și să anunțe poliția, asistentul social, autoritățile sau alt specialist din comunitate atunci când asistă la un caz de abuz.
Violența, ca formă de disciplinare a copiilor, este pe larg răspândită în Moldova. Mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta de 6-7 ani sunt supuși bătăii. Mai mult, chiar și micuții de până la 1 an sunt bătuți de părinți. De cele mai multe ori, violența este cauzată de toleranța publică față de acest fenomen, normele sociale care încurajează bătaia, precum și lipsa abilităților de comunicare pozitivă a părinților cu copiii.
Republica Moldova s-a alăturat acestei inițiative globale împreună cu România, și a adaptat MIP-ul pentru publicul local, invitând patru vedete cunoscute în ambele ţări – Andreea Marin, Smiley, Gică Hagi și Pavel Stratan – să adreseze următorul mesaj: „Doar pentru că nu putem vedea întotdeauna violența la care sunt supuși copiii, nu înseamnă că ea nu există. Fii alături de noi! Împreună putem opri violența împotriva copiilor!”.
Campania globală „OPREȘTE VIOLENȚA” încurajează copiii, părinții și comunitățile să acționeze – să se implice, să se informeze, să organizeze evenimente și discuții publice în sprijinul copiilor victime ale violenței și să se alăture UNICEF și altor parteneri în efortul de combatere a acestui fenomen.
Lansarea oficială a spoturilor video a avut loc la Chișinău, la 12 noiembrie 2013, cu participarea interpretului Pavel Stratan, care a venit special în Republica Moldova pentru acest eveniment. Cele 4 spoturi video vor fi difuzate în Republica Moldova în perioada 12 noiembrie – 12 decembrie 2013.
Potrivit UNICEF, violența nu are doar urme fizice, ci lasă sechele adânci în trăirile sufletești ale copilului. Violența afectează sănătatea fizică și psihică, compromite abilitatea de a învăța și a socializa și dăunează dezvoltării copilului.
„În fiecare țară, în fiecare cultură, există violență asupra copiilor. Iar în Moldova fenomenul este la fel de răspândit”, a spus Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF. „Suntem aici pentru a face auzită vocea copiilor care suferă în tăcere din cauza violenței. Pentru a face invizibilul, vizibil”, a adăugat ea.
În octombrie 2013 în Republica Moldova s-a desfăşurat o campanie naţională de comunicare pentru prevenirea violenței față de copii cu genericul „Protejează-mi copilăria”.