Evropska unija i UNICEF pokreću javnu kampanju za promovisanje inkluzije dece sa smetnjama u razvoju na Kosovu

20 Septembar 2023
English
UNICEF/2023/A.Nimani

Priština, 20. septembar 2023 – Danas je, u okviru inicijative koju finansira Evropska unija, UNICEF Kosovo pokrenuo novu kampanju za podizanje svesti javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju deca sa smetnjama u razvoju i pozivanje na puno ostvarivanje njihovih prava. Ova kampanja je deo trogodišnjeg projekta „Zaštita ugrožene dece na Kosovu“, koji sprovodi UNICEF uz finansijsku podršku Evropske unije na Kosovu.

Kampanja, koja će trajati 22 meseca online i u opštinama širom Kosova, u partnerstvu sa  Kancelarijom za Dobro Upravljanje, zalaže se za prava dece sa smetnjama u razvoju sa posebnim fokusom na povećanje pristupačnosti javnih prostora, proširenje dostupnosti kvalitetnih inkluzivnih usluga i borbu protiv stigme i diskriminacije dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica. Kampanja takođe ima za cilj da podigne svest o nacrtu zakona o statusu i pravima osoba sa invaliditetom, koji će biti reforma prekretnica na Kosovu ako bude usvojen.

Vrhunac ove kampanje biće otkrivanje simbolične instalacije „čvora“ koja je dizajnirana da predstavi brojne i međusobno povezane izazove sa kojima se suočavaju deca sa smetnjama u razvoju na Kosovu. Otvorena za javnost nedelju dana u centru Prištine, ova instalacija će poslužiti kao vidljiva i moćna platforma za roditelje i decu da zahtevaju promene i promovišu inkluziju u svojim zajednicama.

Događaju su prisustvovali roditelji i deca, kao i uvaženi gosti, uključujući g-đa. g-đa Emilija Redžepi  zamenica premijera Kosova; g. Johannes Madsen, šef Odseka za saradnju u EU na Kosovu; Alban Zogaj, zamenika predsednika opštine Priština, i g-đa Nona Zicherman, šefica UNICEF-a na Kosovu.

„Govoreći na ovom događaju, Johannes Madsen, šef Odseka za saradnju u EU na Kosovu, rekao je: „Dok danas pokrećemo ovu značajnu kampanju, to je značajan povod za Evropsku uniju, UNICEF i narod Kosova. Zajedno smo ujedinjeni u posvećenosti promovisanju inkluzije dece sa smetnjama u razvoju, rušenju barijera i zagovaranju njihovih prava.“

„Zahvalni smo Evropskoj uniji na Kosovu na partnerstvu za tako važan cilj. UNICEF i EU dele uverenje da svako dete zaslužuje priliku da napreduje i ostvari svoj puni potencijal, bez obzira na svoje sposobnosti, te pozivamo roditelje, razvojne partnere i donosioce odluka da se pridruže našoj kampanji i preduzmu konkretne akcije kako bi osigurali potpunu inkluziju sve dece na Kosovu“, rekla je gospođa Nona Zicherman, šefica UNICEF-a na Kosovu.

UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije na Kosovu, posvećen je obezbeđivanju jednakog pristupa inkluzivnom obrazovanju i sveobuhvatnim uslugama u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju. Ovo uključuje rad sa partnerima iz civilnog društva na ponudi inkluzivnih programa ranog razvoja dece i drugih usluga, obuku stručnjaka za socijalne usluge, jačanje rehabilitacionih centara u zajednici i poboljšanje kvaliteta učenja za decu sa smetnjama u razvoju kroz obezbeđivanje obučenih asistenata u nastavi.

Kontakti za medije.

Dafina Zuna
Službenik za komunikacije
UNICEF na Kosovu

O UNICEF-u
UNICEF radi na nekim od najtežih mesta na svetu, kako bi došao do najugroženije dece na svetu. U više od 190 zemalja i teritorija, radimo za svako dete, na svakom mestu, kako bismo izgradili bolji svet za sve.

Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu, posetite:

https://www.unicef.org/kosovoprogramme/