Mituri și adevăruri despre vaccinurile COVID-19 și vaccinare
Cele mai frecvente miturile (variantele eronate) și varianta adevărată

În cele ce urmează vă prezentăm miturile cele mai frecvente (variantele eronate) și varianta adevărată în fiecare caz, pe care o puteți folosi în discuția cu persoanele cu care purtați dialogul despre vaccinarea împotriva COVID-19.
Apasă pe fiecare afirmație de mai jos pentru a citi varianta adevărată.
Boala dată de Omicron este la fel ca o răceală obișnuită
Omicron este mult mai periculos decât o răceală obișnuită
Omicron nu este ca o răceală obișnuită, deoarece șansele să ajungi la spital sunt mai mari. Sunt persoanele infectate cu varianta Omicron internate, unele au decedat deja în urma bolii.
De asemenea, persoanele infectate cu Omicron pot rămâne cu probleme de sănătate grave pe termen lung, numite sindrom post - COVID sau COVID lung, încă neînțelese pe deplin, cercetate acum de medici și oameni de știință
Vaccinurile nu funcționează împotriva Omicron
Vaccinurile oferă cea mai bună protecție disponibilă împotriva variantei Omicron.
Vaccinarea oferă o protecție importantă împotriva formelor severe de boală și deceselor datorate Omicron, mai ales la persoane vulnerabile. Imunitatea obținută prin vaccinarea ne poate proteja și dacă alte viitoare mutații ale virusului vor da forme grave de boală.
Persoanele nevaccinate nu se îmbolnăvesc grav de la Omicron
Persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse riscului de COVID-19 de la Omicron.
Majoritatea persoanelor care necesită tratament spitalicesc sunt persoane nevaccinate.
Varianta Omicron se răspândește cu o viteză fără precedent și, la fel ca în valul Delta, cei nevaccinați sunt cei mai afectați.
Dacă am avut COVID am imunitate la Omicron
Omicron poate reinfecta persoanele care au avut anterior COVID-19.
Persoanele care au avut COVID-19 înainte de apariția variantei Omicron, trebuie să se vaccineze, deoarece reinfecția cu Omicron este încă posibilă, chiar cu risc de boală severă sau sindrom post - COVID, pe lângă probabilitatea mare să transmită virusul celor dragi.
Schema de vaccinare primară completă rămâne pentru toată lumea cea mai bună modalitate de protecție, de prevenire a unei posibile spitalizări sau deces, inclusiv la persoanele dragi.
Doza de vaccin suplimentară și doza de rapel (booster) sunt ineficiente împotriva unei forme severe de COVID-19 dat de Omicron
Doza de rapel (booster) și doza suplimentară recomandată de medic sunt eficiente împotriva formelor severe de boală date de Omicron și toate celelalte variante ale virusului SARS CoV2.
Eficacitatea vaccinurilor COVID-19, ca și în cazul multor alte vaccinuri, cum ar fi cel pentru gripă, scade în timp. Doza de rapel și doza suplimentară când este recomandată crește extrem de mult protecția împotriva bolii severe.
Toate persoanele vulnerabile, de peste 60 de ani sau cu alte afecțiuni preexistente, ca și persoanele cu profesii care le expun la mare risc de a se infecta, varianta Omicron fiind extrem de contagioasă, trebuie să facă imediat doza de rapel la vaccinul COVID-19, sau dacă medicul recomandă, doza suplimentară.
Omicron fiind mai puțin sever, ne apropiem de sfârșitul pandemiei
Sfârșitul pandemiei nu este încă de luat în considerare.
Este important să recunoaștem că mai avem de așteptat pentru a pune capăt pandemiei.
Deși, în prezent sunt mai puține spitalizări și decese, creșterea numărului de cazuri de COVID-19 este uriașă. Pentru încheierea pandemiei este nevoie de o rată de vaccinare mult mai ridicată în rândul populației. Pentru că nu știm ce altă variantă de virus COVID-19 ne poate aduce ziua de mâine.
Vaccinul poate produce variante ale virusului
Vaccinurile COVID-19 nu produc variante ale virusului care provoacă COVID-19. În realitate, vaccinurile COVID-19 pot ajuta la prevenirea apariției de noi variante.
Noile variante ale unui virus apar deoarece virusul care provoacă COVID-19 se schimbă în mod constant printr-un proces natural continuu de generare de mutații. Pe măsură ce virusul se răspândește, el are mai multe oportunități de a produce mutații. Atunci când o mare parte din populația unei țări sau a unei comunități este vaccinată, scade capacitatea virusului de a se răspândi și este prevenită apariția de noi variante.
Vaccinul ar putea afecta sistemul imunitar al copiilor
O serie de materiale care fac mai multe afirmații false despre vaccinarea împotriva COVID-19 la copii circulă pe internet, în special pe Twitter, Facebook și aplicații de mesagerie instantanee precum WhatsApp.
Printre acestea și un videoclip al lui Robert Malone, medic și cunoscut dezinformator. Acesta susține că proteina S din vaccinurile ARNm este „toxică” și provoacă „daune ireversibile” copiilor care primesc vaccinul COVID-19, dar și că vaccinurilor pe bază de ARN mesager pentru copii „nu au fost aprobate în mod corespunzător”.
Ambele afirmații sunt false. În realitate, vaccinurile COVID-19 de tip ARN mesager conțin instrucțiuni care permit organismului să producă proteina S (spike) similară celei folosite de coronavirus pentru a se lega și a infecta celulele umane. În acest fel, atunci când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar recunoaște această proteină virală drept un agent străin și produce un răspuns specific împotriva acesteia. Dacă această persoană se infectează ulterior, sistemul imunitar recunoaște proteina S a coronavirusului și declanșează răspunsul specific, blocând infecția și evitând astfel simptomele severe.
Potrivit lui Ángel Hernández Merino, membru al Comitetului consultativ pentru vaccinuri al Asociației Spaniole de Pediatrie, afirmația referitoare la efectul proteinei S din vaccinurile ARNm la copii este „absolut falsă”. Potrivit specialistului, "proteina este captată, metabolizată și eliminată de către celulele imune. Ea nu are capacitatea de a produce în sine daune directe asupra celorlalte celule ale corpului sau organelor".
Potrivit lui Alejandro Pascual, om de știință la Institutul de Cercetare a Spitalului Universitar La Paz, atunci când organismul fabrică proteinele S conform instrucțiunilor oferite de vaccinuri, acestea „de obicei, nu circulă liber” prin organism și, dacă o fac, „nu ating în niciun moment la niveluri periculoase”. „Acest lucru a fost deja demonstrat în studiile clinice. Vaccinurile sunt sigure și în niciun moment nu au apărut probleme de toxicitate cu această proteină S generată prin vaccinare”.
Legat de a doua afirmație eronată, părinții au nevoie să știe că vaccinul a trecut toate controalele necesare și a fost aprobat pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani de către toate autoritățile competente.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat administrarea Comirnaty (Pfizer-BioNTech) la acest grup de vârstă, la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Aprobarea s-a bazat pe un studiu clinic în care din cei 1.305 minori care au primit vaccinul, doar trei au dezvoltat boala, comparativ cu 16 din cei 663 care au primit placebo. Acest lucru îl face 90,7% eficient în prevenirea bolii COVID-19 simptomatice. Efectele secundare constatate sunt cele normale, cele mai frecvente fiind durerea la nivelul brațului în care a fost injectat vaccinul, senzația de oboseală, durerea de cap și febra.
Din acest motiv, Agenția Europeană a Medicamentelor a decis că „beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani depășesc riscurile posibile, în special la copiii cu comorbidități care ar putea dezvolta forme severe de boală”.
Iar siguranța vaccinului va continua să fie monitorizată de autorități.
Mai mult, afirmația este absurdă și dacă ne raportăm la cantitatea de proteină S produsă în caz de îmbolnăvire. Aceasta este cu mult mai mare, iar răspândirea ei este incontrolabilă
Vaccinurile ARNm pot genera boli de inimă
Nu există un risc semnificativ de boli cardiace asociate cu vaccinarea împotriva COVID-19, spun studii ample, realizate pe milioane de persoane vaccinate, care au analizat riscul real de apariție a bolilor cardiovasculare după vaccinarea cu vaccinurile ARN mesager.
Realitatea este că, atunci când unele persoane sunt vaccinate cu vaccinuri de tip ARN mesager, există un risc rar de inflamație a mușchiului inimii (miocardită). De obicei, afecțiunea este ușoară și a fost raportată mai frecvent la bărbați tineri.
Mai este important și să comparăm vaccinarea cu boala. În cazul infecției cu SARS-CoV2, riscul de miocardită în populația generală este de aproximativ 1,000 de ori mai mare. Prin urmare, beneficiul depășește în mod clar riscul, iar vaccinarea este cea mai recomandată.
Trombozele sunt, de asemenea, extrem de rare după administrarea unui vaccin COVID-19 de tip ARN mesager. Însă, tromobozele sunt mult mai frecvente în cazul pacienților care au COVID.
Practic, vaccinarea este cea mai recomandată, pentru că asigură cea mai bună protecție.
Persoanele care au avut COVID nu au nevoie de vaccin
Toate persoanele trebuie să se vaccineze împotriva COVID-19, chiar dacă au trecut prin boală. Imunitatea - protecția obținută în urma bolii variază de la o persoană la alta, ca și imunitatea obținută prin vaccinare.
În plus, variantele noi ale virusului pot fi diferite ca virulență (cum a fost cazul variantei Delta) și contagiozitate (cum este cazul variantei Omicron). În timp, imunitatea scade și, din acest motiv, s-a dovedit necesară și doza de rapel (booster).
Vaccinarea unei persoane care a trecut prin boală nu determină îngrijorare privind siguranța.
Vaccinul nu mă protejează complet de îmbolnăvire așa că, de ce să-l fac
În timp ce mai multe vaccinuri COVID-19 par să aibă niveluri ridicate de eficacitate, niciun vaccin nu protejează în proporție de 100%.
Prin urmare, poate exista un mic procent de persoane care nu dezvoltă protecție după vaccinarea împotriva COVID-19. Alături de caracteristicile specifice fiecărui vaccin, mai sunt și alți factori, cum ar fi vârsta unei persoane, starea sa de sănătate sau expunerea anterioară la COVID-19, care pot limita eficacitatea vaccinului.
De asemenea, nu se știe încă cu exactitate cât timp durează imunitatea generată de diferite vaccinuri COVID-19. Acestea reprezintă motivele pentru care, chiar și după vaccinare, trebuie să continuăm să folosim toate măsurile de protecție care s-a demonstrat că funcționează, cum ar fi distanțarea fizică, măștile și spălarea mâinilor.