Ce ajutor oferă UNICEF în contextul noului Coronavirus
UNICEF a dezvoltat și continuă să dezvolte și să distribuie o serie de materiale de comunicare dedicate copiilor și părinților cu scopul de a-i ajuta să se protejeze mai bine pe ei înșiși și pe cei dragi

- Disponibil în:
- English
- Română
Răspunsul actual al UNICEF se concentrează pe sprijinirea guvernelor din întreaga lume, inclusiv pe cele din țările deja afectate și pe cele care se pregătesc pentru o posibilă epidemie. Toate birourile regionale ale UNICEF au identificat țări prioritare bazate pe vulnerabilitatea sistemelor lor de sănătate și sociale.
La nivel global, regional și de țară, UNICEF își coordonează intervențiile de implicare a comunității cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și a emis recomandări privind pregătirea și răspunsul prompt, reducerea stigmatizării. De asemenea, mobilizează guvernele cheie, partenerii locali și agențiile din sectorul privat pentru extinderea, coordonarea și intensificarea mesajelor media și a intervențiilor de implicare a comunității. Multe țări, ca parte a planurilor lor de pregătire, au efectuat evaluări rapide și sondaje pentru a înțelege mai bine factorii de risc, credințele, percepțiile și atitudinile unor comunități specifice, pentru a contextualiza și adapta materiale, mesaje și intervenții, pentru a preveni și a atenua mai bine impactul COVID-19.
UNICEF apelează la social listening și la monitorizarea social media în diferite țări pentru a înțelege mai bine lacunele de informații și zvonurile care circulă și pentru a vedea cât de bine pot fi adresate.
În România, UNICEF este în contact strâns cu OMS, autorități naționale (inclusiv cu Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - ANDPDCA), regionale (Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcțiile de Sănătate Publică) și cu autoritățile locale din județul Bacău pentru a monitoriza îndeaproape situația.
UNICEF a dezvoltat și continuă să dezvolte și să distribuie o serie de materiale de comunicare dedicate copiilor și părinților cu scopul de a-i ajuta să se protejeze mai bine pe ei înșiși și pe cei dragi, pentru a preveni răspândirea virusului, recomandări pentru părinți cu privire la modul de a discuta situația actuală cu copiii lor și idei pentru copii cu privire la modul de petrecere a acestei vacanțe neprevăzute.
Iată câteva materiale disponibile pe site-ul UNICEF (www.unicef.org/romania):
- Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19)
- Noul coronavirus: intrebari si raspunsuri pentru copii si tineri
- Cum sa-ti petreci timpul daca trebuie sa stai acasa din cauza noului coronavirus
- Cum sa te protejezi de noul Coronavirus
- Epidemia provocata de noul coronavirus: ce trebuie sa stie parintii
De asemenea, pe acest link: http://bit.ly/MaterialeCruceaRosieUNICEF, sunt disponibile o serie de materiale in format pdf si jpg, landscape si portrait, pdf., dezvoltate in parteneriat cu Crucea Rosie Romania si distribuite online si offline:
- Mesaje și acțiuni esențiale privind prevenirea și controlul COVID-19 în școli (ghid)
- Cum să te protejezi de coronavirus - sfaturi pentru copii (poster)
- Cum să-ți petreci timpul acasă - sfaturi pentru copii (poster și flyer)
- Cum să vorbim despre noul coronavirus (poster)
- How to protect yourself from coronavirus - tips for children (poster)
- How to spend your time at home - tips for children (poster)
De exemplu, acest pachet de materiale a fost distribuit către aproximativ 10.000 de cadre didactice din întreaga țară printr-o platformă online, www.QIE.ro. Flyerul Cum să-ți petreci timpul acasă - sfaturi pentru copii, dezvoltat în parteneriat cu Crucea Roșie România a fost tipărit în 50.000 de exemplare și va fi distribuit prin voluntarii lor.
UNICEF pune toate canalele sale de comunicare la dispoziția autorităților naționale și locale pentru a împărtăși informații despre modul în care oamenii se pot oferi voluntari.
În România, pe baza parteneriatului semnat cu Guvernul, UNICEF lucrează pentru a asigura accesul fiecărui copil la servicii sociale, medicale și de educație incluzivă de calitate, astfel încât părinții vulnerabili și tutorii legali să primească sprijinul de care au nevoie pentru îngrijirea copiilor lor și luptăm pentru a elimina discriminarea și violența împotriva copiilor. Testăm și punem în aplicare cele mai bune programe pentru copii și familiile lor prin parteneriatele cu autoritățile centrale, regionale și locale, ONG-uri și copiii înșiși.