Când pot să mă vaccinez?
Trebuie să mă vaccinez și dacă am avut COVID-19?

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată și celor care au trecut prin boală.
Studiile științifice arată că persoanele care au avut COVID-19 și, apoi, au fost vaccinate sunt protejate mai bine și pentru o perioadă mai îndelungată de timp împotriva reinfectării, comparativ cu persoanele care au doar imunitate naturală. Imunitatea naturală (imunitate în urma bolii) scade în timp, așa că vaccinarea ajută la dezvoltarea unei capacități mai puternice de a lupta împotriva infecțiilor viitoare și de a proteja împotriva bolilor grave.
Cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie cât timp este bine să amânați vaccinarea, după boală.
Pot să mai fac COVID, dacă sunt vaccinat(ă)?
Da, persoanele care au fost vaccinate pot lua în continuare virusul SARS-CoV-2. Cu cât a trecut mai mult timp de la vaccinare, cu atât crește riscul de o nouă infectare, mai ales cu variantele foarte infecțioase dominante în prezent, cum este varianta Omicron și subvariantele sale.
Însă persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc totuși, au o probabilitate mult mai scăzută să se îmbolnăvească grav, să aibă nevoie de spitalizare, sau să moară, comparativ cu persoanele nevaccinate.
De ce să mă vaccinez, dacă tot mă îmbolnăvesc?
Cei care trec prin boală au un risc mult mai mare de a dezvolta complicații și de a-și pierde chiar viața.
Pentru boală, nu putem anticipa care este evoluția. Există persoane care nu fac parte din grupele vulnerabile care dezvoltă forme severe și care își pierd viața. Există și persoane care după COVID-19 rămân cu probleme serioase de sănătate pe termen lung. Medicii și oamenii de știință studiază cu îngrijorare și încearcă să înțeleagă acest fenomen, numit sindromul post – COVID (COVID lung).
Pentru vaccinuri, cunoaștem care sunt reacțiile adverse și putem acționa. Aceste informații sunt culese din studiile științifice, și din procesul de monitorizare permanentă a reacțiilor adverse ale vaccinurilor COVID-19.
În plus, orice persoană bolnavă poate participa la răspândirea bolii, fapt care poate însemna și transmiterea acesteia către membrii familiei sau ai comunității și care pot dezvolta forme severe. Prin vaccinare, nu numai că obținem protecție individuală față de riscurile de îmbolnăviri grave, dar participăm și la limitarea răspândirii bolii.
De ce să mă vaccinez, dacă există tratament pentru COVID-19?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este intervenția care a contribuit foarte mult la ridicarea restricțiilor și la noi și în lume și ne-a permis revenirea la o viață cât mai aproape de o viață normală. Vaccinarea rămâne în continuare cea mai eficientă cale să combatem pandemia.
Este adevărat că acum există medicamente disponibile pentru tratamentul COVID-19, și este foarte bine că sunt disponibile. Dar nimeni nu ne poate garanta că în cazul unei forme grave de boală, aceste medicamente ne vor salva cu siguranță. Știm în schimb că dacă ne vaccinăm, șansele să ne îmbolnăvim grav sunt mai mici. Practic, vaccinarea și medicamentele ajută împreună ca un om să lupte cu boala cu 2 arme și nu cu una singură.
Altfel spus, aceste medicamente completează vaccinurile în lupta împotriva COVID-19, dar nu le înlocuiesc.
Medicamentele pot preveni spitalizarea sau decesul și sunt, cu siguranță, extrem de utile pentru grupurile vulnerabile, ca și pentru persoanele care nu pot fi vaccinate, sau care nu răspund în mod adecvat la vaccinare.