14.000 de copii refugiați ucraineni au fost înregistrați în Primero în primele 4 luni de la lansare
Primero este utilizat în prezent de către 317 utilizatori instruiți – asistenți sociali și psihologi - responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor.

BUCUREȘTI, 12 decembrie 2022 - Primero a fost lansat în România pe 25 iulie 2022 de către Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în parteneriat cu UNICEF în România și Sera România. De atunci, aproape 14.000 de copii ucraineni care au fugit din calea războiului au fost înscriși cu succes în platformă, din cei 37.000 de copii estimați a fi în prezenți în România.
Primero este un software open source, utilizat în prezent în peste 40 de țări din întreaga lume pentru a sprijini profesioniștii din teren cu identificarea, înregistrarea și referirea copiilor refugiați către servicii specializate, în funcție de nevoi. În România, Primero este folosit sub coordonarea ANPDCA, de către toate Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din țară, pentru a identifica, înregistra și monitoriza rapid copiii care sosesc din Ucraina în contextul războiului, în timp ce aceștia se află în mișcare, tranzitând România, sau în timpul șederii lor temporare.
Primero este folosit și pentru identificarea timpurie a potențialelor situații de abuz, neglijare sau trafic, precum și pentru implementarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea și protejarea drepturilor copilului.
În primele 140 de zile ale Primero în România, aproximativ 50% din înregistrări au fost realizate în cinci județe - București (17%), Constanța (12%), Vaslui (9%), Iași (7%) și Maramureș (7%).

Înregistrarea copiilor ucraineni în platforma open-source Primero oferă acces la protecția și serviciile necesare
UNICEF în România colaborează îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru ca fiecare copil, indiferent de gen, de etnie, de naționalitate, de abilități sau de situația familială să aibă parte de protecția adecvată și să aibă acces la serviciile necesare.
Introducerea Primero este un pas esențial în a oferi copiilor refugiați și familiilor lor protecția și serviciile de care au nevoie, deoarece înregistrarea și monitorizarea copiilor reprezintă o parte importantă a acestei activități.
Primero este utilizat în prezent de către 317 utilizatori instruiți – asistenți sociali și psihologi - responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor, coordonați de 47 de coordonatori județeni.

Identificarea și înregistrarea se efectuează numai după informarea și pe baza consimțământului persoanei intervievate. Platforma Primero înregistrează date despre părinți, adulți care acompaniază copiii sau îngrijitorii acestora, despre locuința temporară sau definitivă în România, despre nevoile acestora, inclusiv accesul la servicii de sănătate, educație sau protecție socială, etc. Evaluarea inițială presupune și stabilirea unui nivel de risc, funcție de care fiecare copil este referit către instituțiile responsabile cu furnizarea serviciilor necesare, cum ar fi direcțiile județene pentru protecția copilului, direcțiile de asistență socială și autoritățile de imigrare.