Fii alături de noi de Ziua Mondială a Drepturilor Copilului

Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului

© UNICEF/UNI296082/ Helin
@UNICEF/Helin

Ce înseamnă Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

În fiecare an, pe 20 noiembrie - pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului - UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de strângere de fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim.

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o zi distractivă, dar cu un mesaj serios.

Cum vă puteți implica de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Copiii preiau puterea

Evenimentele în care copiii preiau conducerea (#Kidstakeover) nu sunt doar o distracție. Copiii au astfel șansa de a-și exercita dreptul la consultare și la participare într-un mod distractiv. Vor putea înțelege mai bine cum se iau deciziile și își vor putea exprima liber opiniile cu privire la ceea ce îi preocupă. Cel mai important, copiii ar trebui să fie implicați pe parcursul întregului proces, de la planificarea acestui eveniment la realizarea sa. Mai jos puteți găsi un exemplu despre cum ar arată un astfel de eveniment.

Faceți Kids take over acasă. Întrebați-l pe copilul dumneavoastră ce crede că este mai bine pentru casă, pentru gospodărie.

„De Ziua Mondială a Drepturilor Copilului, copiii mei scriu regulile casei”.

Care sunt regulile casei după părerea copilului tău?

Mongolian kids take over

Cea mai mare lecție din lume

Anul acesta, aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului este tema Celei Mai Mari lecții din lume.

Planul de lecție realizat explică legătura dintre drepturile copilului și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și sugerează activități care pot fi implementate la nivelul școlilor pentru a sărbători Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Lecția se adresează în special copiilor cu vârste între 8-14 ani și poate fi folosită atât în ​​mediul școlar, cât și în afara școlii, în cluburile pentru adolescenți și tineri. În plus, a fost elaborat un ghid al profesorilor cu privire la modul de a preda drepturile.

Activitățile oferă copiilor și tinerilor ocazia de a contribui la schimbări pozitive în școlile, comunitățile și în țările lor prin participare și implicare.

Kids in school Jordan 2019

Activări ale mediului de afaceri

Mediul de afaceri se poate alătura acestei sărbători, fiind o șansă bună de a reflecta asupra semnificației Convenției cu privire la Drepturile Copilului pentru lumea afacerilor. Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o oportunitate pentru companii și angajați să ia măsuri pentru copii și împreună cu aceștia și să le împărtășească online și altora. Iată câteva idei despre cum puteți sărbători:

Sugerați-le angajaților să poarte albastru pe 20 noiembrie, colorați-vă logo-ul în albastru pe platformele digitale.

Rugați-vă angajații să distribuie postări cu privire la acest subiect sau să utilizeze rama dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului pe Facebook.

Promovați campaniile de responsabilitate socială pe care le derulați pentru copii.

WCD business activation