Mesajul copiilor către liderii politici: Deoarece schimbările climatice reprezintă o criză a drepturilor copilului, copiii sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice

Eva, delegată din România a copiilor și membră a Boardului Copiilor, s-a întâlnit duminică cu secretarul general al ONU și cu președintele României

04 Decembrie 2023
Teenage girl standing next to UN and COP28 flags
UNICEF

București. 4 decembrie 2023. Copiii sunt cei mai afectați de schimbările climatice, iar drepturile lor trebuie să fie prioritare pentru liderii mondiali și comunitatea internațională la COP28 - acesta este mesajul pe care adolescenții și tinerii îl aduc la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2023, care are loc în Emiratele Arabe Unite. Eva, în vârstă de 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF, este singurul copil român delegat care participă la COP28.

Criza climatică este o criză a drepturilor copilului. Un miliard de copii, adică jumătate din populația de copii de la nivel mondial, sunt extrem de expuși riscului de a fi afectați de efectele crizei climatice, deoarece inundațiile, creșterea temperaturilor și pierderea recoltelor sunt numai câteva dintre provocările care limitează accesul copiilor la o viață normală, au subliniat Eva, Emmanuel și Ghaya, trei dintre delegații copiilor care s-au întâlnit duminică cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, și cu Felipe Paullier, secretar general adjunct pentru chestiuni legate de tineri.

Vă împărtășesc frustrarea și furia: în ciuda promisiunilor făcute timp de ani de zile, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record - și continuă să crească. Acesta este cel mai cald an înregistrat vreodată, dar lupta pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5°C nu s-a încheiat. Dacă rămânem uniți, știu că putem reuși. Este esențial să continuați să puneți presiune. Continuați să perseverați. Continuați să îi trageți la răspundere pe lideri – nu reduceți presiunea asupra lor”, a declarat Antonio Gutteres.

COP28 este prima Conferință a părților care pune pe agenda liderilor mondiali educația cu privire la climă ca modalitate de luptă împotriva schimbărilor climatice, însă copiii sunt rareori menționați.

Copiii delegați au subliniat, de asemenea, că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice ar trebui să fie întreprinse prin participarea semnificativă a copiilor, prin informarea și împuternicirea copiilor pentru a implicați în cadrul politicilor și acțiunilor privind schimbările climatice. De asemenea, toți copiii din întreaga lume ar trebui să aibă acces la o educație privind schimbările climatice de calitate, prin urmare, investițiile ar trebui să crească semnificativ, deoarece fondurile alocate acestui tip de educație reprezintă mai puțin de 1% din fondurile pentru climă. Conform unui raport global U-Report al UNICEF, majoritatea copiilor nu au învățat la școală despre schimbările climatice, dar copiii cred că pot contribui la o lume mai ecologică.

Copiii sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice și, ca urmare a acestei conferințe, nevoile, drepturile și perspectivele copiilor ar trebui să fie prioritare în politicile publice, acțiunile și investițiile în domeniul schimbărilor climatice și al mediului”, a declarat Eva.

Împreună cu alți reprezentanți ai Forumului European de Tineret, Eva s-a întâlnit și cu președintele României, Klaus Iohannis. Participanții la întâlnire au discutat despre importanța educației privind schimbările climatice și despre rolul pe care copiii și tinerii îl pot juca în abordarea acestei crize.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook