Sosyal ve davranışsal değişim
UNICEF; hükümetlerin, olumlu davranışların ve uygulamaların benimsenmesini teşvik etme ve zararlı sosyal normları değiştirme yönündeki hedeflerini destekliyor.
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Durum
Sosyal ve davranışsal değişim, çocuk haklarının hayata geçirilmesininin önündeki engellerin ele alınmasında kilit bir rol oynar.
Birey, aile, ve toplum düzeyinde; davranışsal ve sosyal normların değişimini hızlandırmak için hükümet programlarına ve kolaylaştırıcı bir ortama ihtiyaç vardır.
Bu tür değişimler arasında; erken çocukluk gelişiminin desteklenmesi, erken çocukluk eğitimi, kız ve erkek çocukların okula devamlılığı, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi, çocuk işçiliği, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımının arttırılması yer almaktadır.
Önemli bazı zorluklar arasında da: korunma riski ile mücadelede kanıta dayalı davranış politikalarının bulunmaması, temel hizmetlere yönelik talebin karşılanamaması, savunmasız ve risk altındaki toplulukların çocuklarla ilgili önemli sonuçlara ulaşmasını sağlayacak katılım modellerinden yoksunluk gibi unsurlar yer alır.
Çözüm
Sosyal ve davranışsal değişimin genel amacı; çocuk yaşta evlilik, çocuk işçiliği, zorbalık ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi çocuklara yönelik şiddet biçimlerini pekiştiren zararlı sosyal uygulamaları ve tutumları ele almaktır.
Sosyal ve davranışsal değişim, insanları yaptığımız işin merkezinde tutmamıza ve en savunmasız durumdaki toplulukların ihtiyaçlarını karşılamamıza olanak tanır. Politikalarda ve programlarda davranışsal yaklaşımın benimsenmesini, bunların topluluklarla birlikte tasarlanmasını ve yerel bağlamlara uygun hale getirilmesini sağlar.
Sosyal ve davranışsal değişime yönelik müdahaleler; hükümetler, uygulayıcı ortaklar ve diğer kilit paydaşlarla ortaklaşa oluşturulan platformlarda çeşitli şekillerde uygulanacaktır. Bunlar arasında ‘davranış değişikliği iletişimi’ ve toplumsal seferberlik de vardır.
Müdahalelerin ayrıca hükümetin, özel sektörün, toplulukların, ebeveynlerin, bakım verenlerin, çocukların ve ön saflardaki çalışanların çocuk hakları konusundaki bilgi ve anlayışını arttırması beklenmektedir.
Temel odak alanları
- Olumlu çocuk gelişimi ve değişimi için davranışsal ve sosyal faktörlerde etki yaratılması
- Bebek ve küçük çocuklara yönelik uygun beslenme, olumlu disiplin, çocukluk çağı aşıları, erken uyarım ve engellerin erken tespiti süreçlerine katılmaları yönünde ebeveynlerin ve bakım verenlerin teşvik edilmeleri
- Ülke genelindeki mevcut ebeveynlik programlarının güçlendirilmesi; uygun davranışları ve uygulamaları teşvik etmede ön saflardaki çalışanların kapasitesinin arttırılması
- Kapsayıcı eğitimin, çocuk dostu okul ortamlarının ve örgün eğitimin önemi konusunda kamuoyu anlayışının arttırılması
- Kamuoyunda kaliteli eğitim için talep oluşturulması ve toplulukların/ebeveynlerin eğitim sistemlerine katılımının teşvik edilmesi
- Dışlanmış çocukların kapsayıcı eğitim haklarına ilişkin anlayışın arttırılması
- Toplulukların, kız ve erkek çocuklarının süreçlere sistematik, planlı, stratejik ve kanıta dayalı katılımının desteklenmesi
- Ergen ve gençlerin katılımını desteklemeleri için ebeveyn, topluluk ve ilgili paydaşların sürece dahil edilmesi
- Gençlerin tam potansiyellerine ulaşmalarını engelleyen zararlı sosyal normların azaltılması.