Türkiye'nin kırsal kesimlerinde yaşayan çocukların dijital becerilerini geliştiren yeni mobil atölye
UNICEF tarafından desteklenen Gezici Maker Atölyeleri Programı, depremden etkilenen bölgelerdeki çocukları ve gençleri kapsayacak şekilde genişletildi

- Mevcut:
- Türkçe
- English
Osmaniye, Türkiye – Türkiye'de hizmetlerin yeterli olmadığı veya ulaşması zor topluluklarda yaşayan çocukların dijital becerilerini geliştiren bu girişim, öğrencilere gelecekte eşit iş fırsatları verilmesine yardımcı olacak.
'Mobile Makers Ateliers' programı, genç işsizliği sorunuyla baş etmeyi hedefliyor. Program, Türkiye'deki gençlerin yaklaşık dörtte birinin istihdam, eğitim ya da öğretimde olmaması ile mücadele ediyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin iş güvencesi daha az ve işlerini kaybetme olasılıkları yetişkinlerden neredeyse üç kat daha fazla.[1]
Dijital beceriler, öğrencilere iş bulmalarında yardımcı olabilir ve toplumlarının ekonomik üretkenliğinin artması ve büyümesinde önemli rol oynayabilir.
UNICEF'in Güneydoğu Anadolu Projesi İdaresi (GAP) ve Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) ile ortaklaşa yürüttüğü 'Mobil Maker Atölyeleri' aracılığıyla, mobil minibüsler, uzak ve kırsal kesimlerde yaşayan 10-14 yaş arası çocuklara teknoloji atölyelerini ulaştırıyor.
Mobil atölye çalışmaları sırasında çocuklar dijital, analitik düşünme ve problem çözme becerileri kazanıyor.
Girişimin geçen yıl Ekim ayında başlatılmasından bu yana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman'daki geçici yerleşim yerlerinde yaşayan mülteci çocuklar da dahil olmak üzere, 1.600'den fazla çocuk dijital beceri derslerine katıldı.
Şubat ayında meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, girişim Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman ve Diyarbakır da dahil olmak üzere, depremden etkilenen illerdeki daha fazla öğrenciye ulaşmak için genişletildi.
DELL Türkiye - Intel şimdi de Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te afet nedeniyle yerlerinden edilen gençlere verilecek ek dersleri destekliyor.
DELL Türkiye - Intel'in desteğiyle verilen bu ek dersler sayesinde gençler, Harran Üniversitesi'nde tasarlanan eğitim kitlerini kullanarak temel bilgi işlem, mikro bilgisayarlarla çalışma, kodlama, robotik ve 3D tasarım ve baskı konularında beceri kazanıyor.
DELL-Intel ile UNICEF ve uygulama ortakları GAP ve TKV, dijital öğrenme fırsatlarının sınırlı olduğu kırsal ve kent çevresindeki bölgelerdeki çocuklar için mobil bir ekip aracılığıyla hizmet vermeye devam edecek.
Girişimin bu yıl Haziran ayına kadar sürmesi ve sonrasında uzatılması bekleniyor.


On iki yaşındaki Büşra da Osmaniye'deki Mobile Makers atölyesine katılan öğrencilerden.
"Robotlar sadece televizyonda gördüğüm şeylerdi ama şimdi kendi robotum üzerinde çalışıyorum - inanamıyorum," diyor gülerek.

Kolaylaştırıcılardan birine göre atölyedeki pek çok öğrenci, daha önce hiç teknolojiyle çalışma şansı yakalamamıştı.
"Bu atölyeleri en dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara götürüyoruz, böylece onlar da teknolojik okuryazarlığı deneyimleme şansına sahip oluyorlar."

Atölye çalışmasına katılan bir başka öğrenci olan 13 yaşındaki Hüseyin, dijital becerilerin gelecekteki kariyer seçeneklerini nasıl etkileyeceğini düşünüyor. "Bu atölye çalışmalarından sonra... belki ileride mühendis olurum, böylece bunun gibi büyük projeler üzerinde çalışabilirim" diyor. "Belki bilgisayar mühendisi bile olurum!"

Bir atölye kolaylaştırıcısı, sürecin aynı zamanda çocukların ve öğrencilerin özgüvenlerini geliştirmeye yardımcı olmak üzere tasarlandığını söylüyor.
"Yaparak öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz," diye açıklıyor. "Yazılım ve donanımla ilgili sorunları kendi başlarına nasıl çözeceklerini bulmaları için onları teşvik ediyoruz, böylece kendi beceri ve yeteneklerine daha fazla güven duyuyorlar."



O sırada, arkadaşıyla birlikte bir elektrik devresi üzerinde çalışan Hüseyin sesleniyor: "Öğretmenim, başardık! Birkaç kez denemek zorunda kaldık ama şimdi çalışıyor!"
