UNICEF: İklim değişikliğinin asıl mağduru çocuklar olacak

Yarım milyardan fazla çocuk sellerin son derece sık görüldüğü yörelerde yaşıyor 160 milyon çocuk ise şiddetli kuraklığın hüküm sürdüğü yerlerde

24 Kasım 2015

NEW YORK/CENEVRE, 24 Kasım 2015– UNICEF’in COP21 olarak bilinen 21. Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansı öncesinde yayınladığı bir rapora göre, bugün yarım milyonu aşkın sayıda çocuk sellerin son derece sık görüldüğü yörelerde, 160 milyon çocuk da şiddetli kuraklığın hüküm sürdüğü yerlerde yaşamaktadır; bu çocuklar iklim değişikliğinin etkilerine son derece açık konumda bulunmaktadır…
 
Sel tehlikesine maruz yörelerde yaşayan 530 milyon çocuktan yaklaşık 300 milyonu nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk içinde olduğu, başka bir deyişle günde 3, 10 dolardan az kazançla yaşadığı ülkelerdedir. Şiddetli kuraklığın tehdit ettiği yerlerdeki çocukların 50 milyonu ise nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk içinde olduğu ülkelerdedir.
 
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Sadece bu sayılar bile hemen harekete geçilmesinin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.  İklim değişikliğinden en az sorumlu olanlar bugünün çocuklarıdır; gelgelelim, bunun sonuçlarına en fazla katlanmak zorunda kalanlar da onlar ve onların çocukları olacaktır. Ve çoğu zaman olduğu gibi, dezavantajlı topluluklar aynı zamanda en büyük tehlikeyle karşı karşıya olanlardır”.
 
İklim değişikliği daha fazla kuraklık, daha fazla sel, sıcak hava dalgası ve diğer aşırı hava koşulları anlamına gelir. Bu tür durumlar ölümlere ve yıkıma yol açabildiği gibi malnütrisyon, sıtma ve ishal gibi çocuk ölümlerinde önemli payı olan hastalıkların daha da yaygınlaşmasına katkıda bulunabilir. Böylece ortaya bir kısır döngü çıkabilir: Herhangi bir kriz durumu öncesinde yeterli su ve sanitasyondan yoksun bir çocuk selden, kuraklıktan ya da güçlü bir fırtınadan daha gazla etkilenecek, toparlanması daha uzun sürecek, bir sonraki krizde ise daha büyük risklerle karşılaşacaktır.
 
Sel riskinin en yüksek olduğu yörelerde yaşayan çocukların büyük bir çoğunluğu Asya’da, kuraklığın tehdit ettiği yerlerdeki çocukların ise çoğunluğu Afrika’dadır.
 
COP21 (30 Kasım’dan 11 Aralığa kadar sürecektir) için Paris’te bir araya gelecek dünya liderleri sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik bir anlaşma üzerinde duracaklardır. Uzmanlara göre sera gazı emisyonlarının azaltılması hava sıcaklıklarında katastrofik sonuçlara yol açabilecek artışların önlenmesi açısından kritik önem taşımaktadır.
 
Lake: “İklim değişikliğinin yol açabileceği yıkıma karşı ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Harekete geçmemenin izah edilebilir hiçbir yanı yoktur. Çocuklarımız ve gezegenimiz için COP21’de doğru kararlar almak zorundayız.”

İrtibat Kişileri

Sema Hosta
Chief of Communication
UNICEF in Türkiye
Telefon: + 90 312 454 10 10

UNICEF hakkında

UNICEF en dezavantajlı durumdaki çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu kimi yörelerinde çalışmalar yürütmektedir. 190 ülkede ve bölgede herkes için daha iyi bir dünya adına tüm çocuklar için çalışıyoruz. UNICEF ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.UNICEF’i Twitter ve Facebook’tan takip edin.