Що можуть зробити школи, щоб захистити себе від нападів та від використання у військових цілях

Школи та університети повинні залишатися безпечним місцем для навчання.

image
UNICEF

Опис документу

Школи та університети повинні залишатися безпечним місцем для навчання. Проте право дітей та молодих людей на освіту і захист порушується у більшості країн, що потерпають від конфліктів чи нестабільності. Збройні сили та озброєні формування погрожують, убивають, завдають травм, катують, вербують та використовують учнів і освітян як у самих школах, так і на шляху до них. Сторони збройного конфлікту також нерідко використовують освітні установи у якості казарм і баз, складів зброї, центрів утримання під вартою та в інших військових цілях, що наражає учнів і персонал шкіл на небезпеку. Негайними наслідками нападів на освіту є загибель та поранення людей і руйнування освітньої інфраструктури. До довгострокових наслідків належать погіршення відвідуваності, зменшення кількості школярів, падіння якості освіти та навчання, а також зниження рівнів залучення вчителів – усе це заважає країнам реалізовувати право на освіту та інші права, а також ускладнює досягнення цілей освіти і розвитку.

Цей посібник призначений насамперед для міністерств освіти, організацій структури ООН та міжнародних і місцевих неурядових організацій (М / НУО) для підтримки шкільних діячів, а саме директорів, викладачів, комітетів з управління та членів громад з питаннь розробки та удосконалення на рівні школи підходів до планування та захисту освіти від нападів та попередження використання навчальних закладів у військових цілях.

Мета цього посібника – описати те, що реально втілюється на рівні шкіл для захисту освітніх установ від нападів, визначити ризики та виклики, що виникають, і виписати засвоєні уроки й рекомендації на основі цих заходів і літературних джерел з цієї тематики.

image
Автор
Global Coalition to Protect Education from Attack
Дата публікації
Мови
Англійська, Українська