Yeniden inşa edilmiş bir geleceğe doğru koşmak
UNICEF, depremlerin ardından çocukların ihtiyaç duydukları koruma ve desteğe ulaşabilmeleri ve hayatlarını yeniden inşa edebilmeleri için, UNICEF-destekli merkezler aracılığıyla sahada

- Mevcut:
- Türkçe
- English
Osmaniye, Türkiye – “Depremin olduğu gün, aslında okula gidecektim. Yatmadan önce çantamı ve kıyafetlerimi hazırlamıştım. Gece uyandığımda, ne olduğunu anlamadım. Nasıl dışarıya çıkıp arabaya bindiğimizi hatırlamıyorum. Sanki rüyaymış gibi geliyor,” diyor Meryem, Osmaniye’deki Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi’ndeki çocuk dostu alanda ezberlemeye çalıştığı çarpım tablosuna ara Osmaniye, Türkiye – “Depremin olduğu gün, aslında okula gidecektim. Yatmadan önce çantamı ve kıyafetlerimi hazırlamıştım. Gece uyandığımda, ne olduğunu anlamadım. Nasıl dışarıya çıkıp arabaya bindiğimizi hatırlamıyorum. Sanki rüyaymış gibi geliyor,” diyor Meryem, Osmaniye’deki Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi’ndeki çocuk dostu alanda ezberlemeye çalıştığı çarpım tablosuna ara vererek.
Meryem, sürekli gülümseyen, hayat dolu, 9 yaşında bir kız çocuğu. Şubat ayında Türkiye’yi vuran depremlerde okulu ve yaşadıkları ev zarar görmüş. Depremlerden etkilenen bölgelerde 920’den fazla okul ciddi şekilde zarar görürken, 1.6 milyondan fazla kişinin de evini kaybettiği biliniyor.
“Bana, depremde zarar gördüğü için artık okuluma gidemeyeceğimi söylediklerinde çok üzüldüm, çünkü okulumu çok seviyordum,” diyor Meryem, üzünütülü gölerle bakarak.
“Bir hafta boyunca dışarıda kaldık. Evimiz çok zarar görmüştü. Sonra buraya gelip konteynerde kalmaya başladık. O günden beri annem, babam ve üç kardeşimle birlikte burada yaşıyoruz.”
Bize buradaki bir gününü anlatmasını istediğimizde üzüntülü bakışların yerini kocaman bir gülümzseme alıyor. “Burayı çok sevdim. Sabah erken kalkıyorum. Kahvaltı edip sonra okula gidiyorum. Okulda oyunlar oynuyoruz, ders yapıyoruz. Akşam eve gelince de yemeğimi yiyip biraz daha oyun oynuyorum, sonra da ödevlerimi yapıp uyuyorum.”
Meryem, ileride öğretmen olmak istediğini söylüyor: “Öğretmenliği çok seviyorum. Aynı buradaki öğretmenimiz gibi, eve gidince ben de kardeşlerime bir şeyler öğretmeye çalışıyorum,” diyor.
Meryem, UNICEF destekli çocuk, genç ve aile merkezlerinde psikososyal destek alan binlerce çocuktan bir tanesi.
“Buraya ilk geldiğimde önce hiç alışamadım, yabancı hissettim. Ama öğretmenim bana çok iyi davrandı, yemeğini benimle paylaştı, bana yakın davrandı çok. Artık burada arkadaşlarım var. O yüzden burada da mutluyum, ama hala eski okulumu çok özlüyorum,” diyor sohbetimizin sonunda. Sonra da bizimle vedalaşarak arkadaşlarıyla yakalamaç oynamak için yanımızdan ayrılıyor.
UNICEF Türkiye, Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) ve Türk Kızılay ile işbirliği ve UNICEF Hollanda Milli Komitesi’nin mali desteğiyle hayata geçirdiği çocuk, genç ve aile merkezleri aracılığıyla depremden etkilenen farklı yaş gruplarından insanların iyileşmek ve hayatlarını yeniden inşa edebilmek için ihtiyaç duydukları koruma ve desteği almaları için çalışıyor.
Osmaniye’deki çocuk dostu alan, 6 Şubat gününün erken saatlerinde Türkiye’nin güneydoğusunu ve Suriye’nin kuzeyini vuran depremlerden sağ kurtulan Meryem gibi pek çok çocuk için kurulan merkezlerden biri. Türkiye'de meydana gelen 7,7 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, 13,5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 1,7 milyon kayıtlı mültecinin yaşadığı 11 ili etkiledi. Bölgede yaşayan ve depremlerden etkilenen çocuk sayısı ise 811.000'i mülteci olmak üzere 5,4 milyon
UNICEF, ortaklarıyla birlikte, merkezlere gidemeyen çocuklara bu hizmetleri, mobil minibüs ve tırlar aracılığıyla ulaştırmaya çalışıyor. Bu minibüs ve tırlar, farklı bölgeleri ziyaret ederek ulaşılması en zor yerlerde yaşayan çocukların da psikososyal destek faaliyetlerinden yararlanmalarını sağlıyor.

UNICEF, bu merkezleri geliştirmek ve geçici eğitim alanları sağlamak için durmadan çalışırken, depremden etkilenen bölgelerde daha iyi ve daha çevre dostu okulların inşa edilmesi için de hükümetle iş birliği yapıyor.
Depremden yaklaşık üç ay sonra, ihtiyaçlar hala çok fazla; 2.5 milyon çocuk hala insani yardıma ihtiyaç duyuyor. UNICEF Türkiye, depremden etkilenen çocuklara destek olmak amacıyla196 milyon dolarlık bir fon yardımı çağrısında bulundu. Bu hedefe ulaşmak için hala %44'lük bir fon açığı (87 milyon ABD Doları) bulunuyor.
UNICEF, bağışçılarına, bu fonların esnek bağış koşuluyla sağlanması, böylelikle UNICEF ile ortaklarının, değişen ihtiyaçlara hızlı ve kesintisiz şekilde cevap vermesine olanak sağlayacak bir zamanlamayla kullanılması için çağrıda bulunmaktadır.