UNICEF-SYDV işbirliğinde hayata geçirilen kış yardımı programı Kırıkhan’daki ailelere destek oluyor

“Bu yardımı kirayı ve faturaları ödemek ve Saddam’a bez almak için kullanıyoruz. Engelinden dolayı Saddam tuvaleti kullanamıyor”

UNICEF
UN0471047
UNICEF/UN0471047/ Ölçer
02 Haziran 2021

Soğuk geçen kış ayları zorlukları da beraberinde getirdi. Savunmasız durumdaki birçok aile temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. COVID-19 salgını ailelerin ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Geçtiğimiz kış ayları birçok savunmasız Türk ve mülteci çocuk için daha zor geçti.  

UNICEF, 2015 yılından bu yana Türkiye’deki en savunmasız durumdaki Türk ve mülteci gruplar için nakit temelli kış yardımı programını yürütüyor. Program, Suriyeli ve diğer uyruklardan mülteci aileleri ve oldukça savunmasız durumda olan az sayıda Türk aileyi hedef alıyor. Bu program kapsamında seçilen ailelere bir kereye mahsus olmak üzere koşulsuz nakit yardımı yapılıyor. Aileler bu yardımı çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyorlar.

UN0471062
UNICEF/UN0471062/ Ölçer

 Kırıkhan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Abdullah Karaman “Program faydalanıcıları bu tek seferlik kış yardımından çok mutlular ve memnunlar. Bu yardım, ihtiyaçlarının en çok arttığı kış aylarında ailelere destek oluyor”, diyor.

Program, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde 2017 yılında hayata geçirilmeye başlandı. Türkiye’nin Suriye sınırına yakın olan bu ilçede UNICEF ve SYDV, 17.000’i aşkını çocuk olmak üzere 38.100 kişiye ulaştı. 2020-2021 yılı kış döneminde SYDV, 1.600 haneye (6.600 kişi) yardım götürdü. Bu kişilerin yaklaşık 2.700’i savunmasız çocuklardan oluşuyor. Program kapsamında sağlanan bu nakit destek ailelerin acil ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım ediyor.

UN0471056
UNICEF/UN0471056/ Ölçer

Kırıkhan’da yaşayan Hacıali ailesi de bu kış programından yararlananlar arasında. Aile, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye’ye kaçmış. Daha güvenli ve iyi bir hayat süreceklerini umut etmişler fakat Türkiye’ye vardıktan sonra birtakım zorluklarla karşılaşmışlar. Oğulları Saddam’ın sağlık durumu kötüleşmiş. Şu anda altıncı sınıfa giden Saddam, engeli nedeniyle düzenli tedaviye ihtiyaç duyuyor. Saddam’a uygun tedavi ise yalnızca komşu ilçe Reyhanlı’daki bir hastanede sunuluyor. Saddam’ın kardeşi Faiz “hem ekonomik güçlükler nedeniyle hem de hastaneye gidebileceğimiz uygun bir ulaşım yöntemi bulamadığımızdan Saddam’ın tedavisine devam edemedik. Durumu kötüye gidiyor ve elimizden hiçbir şey gelmiyor” diyor. Aynı zamanda aile reisi konumunda da bulunan Faiz’in sağlık durumu da iyi değil. Ailenin ekonomik durumu ve Faiz’in sağlık durumu nedeniyle aile, iki kardeş Bilal ve Esad’ın düzensiz kazançlarıyla geçinmeye çalışıyor.

UN0471049
UNICEF/UN0471049/ Ölçer

“Kış yardımı bize çok destek oldu çünkü gelirimiz çok kısıtlı. Bu nakit yardımı, kirayı ve faturaları ödemek ve Saddam’a bez almak için kullanıyoruz. Engelinden dolayı Saddam tuvaleti kullanamıyor”, diye ekliyor Faiz, kış yardımının ailesi üzerindeki etkisi sorulduğunda.  

SYDV programı kapsamında ailelere 1.000 TL tutarında kış yardımı yapılıyor. Aileler programı Suriyeli mahalle temsilcileri sayesinde öğreniyorlar. İsteyen aileler programa başvuruyor ve SYDV, kriterleri karşılayan ailelerle görüşmeler gerçekleştirerek, değerlendirmeye tabi tutuyor. Aileler ayrıca SYDV tarafından kurulan Suriyelilere yönelik Danışma Merkezi hakkında da bilgilendiriliyor.

UN0471063
UNICEF/UN0471063/ Ölçer

Programa uygun olabilecek Suriyeli aileler, 16 Suriyeli mahalle temsilcisi ve 14 mahalle temsilci yardımcısı vasıtasıyla tespit ediliyor ve bu ailelere programa kayıt olmaları için destek veriliyor.

Ailelerin geçmiş yıllarda destek alıp almadığına bakılmaksızın, ihtiyaç sahibi olma kriterlerini karşılayan tüm aileler programın sunduğu yıllık nakit yardımdan yararlanabilir. SYDV Müdürü Karaman “Özellikle bu yıl Covid-19 nedeniyle kötüleşen durum birçok Suriyeli ailenin işgücü piyasasına erişimini kısıtladı. Aileler günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek gelir elde edemedi. Dolayısıyla bu nakit yardımın özellikle kiranın, faturaların ve borçların ödenmesinde kullanıldığını görüyoruz. Bu yardım ayrıca gıda, hijyen ürünleri, kıyafet vb. acil ve temel hane ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek oluyor”, diye ekliyor.

Saddam’ın annesi Fatma, program hakkındaki görüşleri sorulduğunda şunları söylüyor: “Aldığımız destek her acil ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor fakat yine de bu tür yardımları almaya devam etmek istiyoruz. Çünkü bu yardımlar kiramızı ve bazı borçlarımızı ödememize katkı sağlıyor. Faiz de Saddam’ı artık doktora götürebiliyor, bu benim için paha biçilemez.”