Türkiye’de COVID-19 Nedeniyle Evde Kalan Çocuklara Psiko-sosyal Destek Yardım Ulaştırılıyor
COVID-19 Nedeniyle Evde Kalan Çocuklara Psikososyal Destek

- Mevcut:
- Türkçe
- English
COVID-19 salgını anksiyete, stres ve belirsizlik gibi duygulara yol açarak tüm dünyanın son derece zorlu bir dönemden geçmesine neden olmaktadır. Bu duygular özellikle her yaştan çocuk tarafından güçlü bir şekilde hissedilmektedir. Türkiye’de de, salgının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler, çocukların evlere kapanmasına neden oldu. Eğitimin geçici olarak durması ile birlikte arkadaşlarından da ayrı kalan çocukların çoğu şu an her zamankinden daha fazla sevgiye ve desteğe ihtiyaç duyuyor.
UNICEF, öncelikle en hassas durumdakiler olmak üzere, ailelerin çocuklarını destekleyebilmeleri için, Türk Kızılay ve diğer ulusal ortaklarıyla birlikte, ve Amerikan hükümetinin finansal desteğiyle dezavantajlı konumdaki 50.000 Türk ve mülteci aileye psiko-sosyal destek seti dağıtıyor. Salgın öncesi dönemde yürütülen toplum temelli psiko-sosyal destek hizmetlerine erişimi olan çocukları hedefleyen setler, evde kalma sürecinde çocuklarını desteklemeye devam etmeleri için ailelere yardımcı olmayı amaçlıyor.
Annesi, babası ve 7 yaşındaki küçük kız kardeşiyle Adana’da yaşayan 13 yaşındaki Suriyeli Mustafa, psiko-sosyal destek setini alan çocuklardan biri. Mustafa’ya evde kalma süreci ile ilgili neler hissettiğini sorduğumuzda bize; “Sürekli evde olmayı hiç istemiyorum. Arkadaşlarımı ve okulumu özlüyorum, eski günlere dönmek istiyorum!” yanıtını veriyor. Mustafa, bir yandan psiko-sosyal destek setinin içindeki malzemeleri incelerken bir yandan da sözlerine devam ediyor: “Bu setleri aldığımıza mutlu oldum. Bunları Ruba’yla birlikte kullanabiliriz, böylece Ruba da sürekli televizyon izlemenin dışında daha faydalı birşeylerle uğraşmış olur.” Bu küçük takılma üzerine iki kardeş gülmeye başlıyor
Mustafa, UNICEF’in Türk Kızılay ve diğer STK’larla işbirliği içinde yürüttüğü toplum temelli çocuk koruma programının bir parçası olan psiko-sosyal destek setlerinin ulaştırılacağı 150.000 Türk ve mülteci çocuktan biri. Setler yazı, resim, yapboz, oyun hamuru gibi malzemelerden oluşuyor. Kitlerde ayrıca ailelerin önceki rutinlerini sürdürebilmeleri ve çocuklarının eğitimlerini ve iyi olma hallerini evdeyken de destekleyebilmeleri için birlikte yapabilecekleri aktiviteleri anlatan Türkçe ve Arapça etkinlik kitapçığı da bulunuyor.
10 yaşındaki Emine, 26 yaşındaki ablası Ayşe ve anne babası ile birlikte Adana’da yaşıyor. Emine’nin, setin yer aldığı kutuyu açınca yaptığı ilk şey, boyama kalemlerini ve etkinlik kitapçığını alarak boyama yapmaya başlamak oldu. Emine’ye kendisi gibi KOVID-19 salgını nedeniyle evden çıkamayan diğer çocuklara ne söylemek istersin diye soruyoruz. Boya yapmaya ara vererek sorumuzu cevaplıyor: “Onlara evde kalmalarını, yapacak yeni şeyler bulmalarını, yapmayı sevdikleri şeylerle vakit geçirmelerini, kardeşleriyle oyun oynamalarını ve virüse yakalanmamak için dışarı çıkmamalarını söylemek istiyorum”. Bugün aldığı setle neler yapacağını da soruyoruz Emine’ye. “Tabii ki resim ve boyama yapacağım. Evdeki boya kalemlerim bitmişti ama şimdi yenileri oldu, çok mutluyum!”
Psiko-sosyal destek seti dağıtımlarının ilki, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gerçekleştirildi. Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde 2.500’den fazla aileye 5.000 set dağıtıldı. Bu dağıtımlar, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’nin finansal desteği ile hayata geçirildi.