Okul dışı çocuklar örgün eğitime hazırlanıyor
Hızlandırılmış Eğitim Programı sayesinde, okul dışı öğrenciler örgün eğitimde yaşıtlarına katılmaya hazırlanıyorlar
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Hatay/İskenderun, Türkiye, 16 Mart 2022 – "Bu Halk Eğitim Merkezi’ne gelmeden önce hiç Türkçe bilmiyordum. Önce kalem tutmayı öğrendim sonra Türkçe okuma-yazmayı ve matematiği," diyor yakında akranlarıyla birlikte Türkiye’de örgün eğitime kaydolacak olan 11 yaşındaki Hiba.
Hiba, altı yıl önce ailesi ve üç kardeşiyle birlikte Halep'ten Türkiye’ye gelmiş. Hiba'nın eğitimi, Türkiye’de kimliği çıkmadığı için okula kayıt yaptıramadığından dolayı kesintiye uğramış. Hiba’nın artık bir kimlik kartı var, ancak Türkiye’deki bir devlet okulunda akranlarına katılmadan önce telafi derslerine ihtiyacı vardı. Hiba, üç ay önce İskenderun Halk Eğitim Merkezi’ndeki Hızlandırılmış Eğitim Programı’na (HEP) katılmaya başlamış.

Hiba, HEP’ten yararlanan 36.000 çocuktan biri. HEP, okula hiç gitmemiş yada okulu bırakmış ve telafi eğitimi olmadan örgün eğitim sistemine tekrar dahil edilemeyecek Suriyeli ve diğer mülteci çocuklar (10–18) için geliştirilmiş tamamlayıcı bir eğitim programıdır.
18 yaşındaki Adnan, HEP’e katılan bir başka öğrenci. Adnan, ailesi ve altı kardeşiyle birlikte Suriye'nin Humus kentindeki çatışmadan kaçarak 2014 yılında Hatay'a geldi. HEP saha ekipleri, Adnan'ı çalıştığı oto tamircisi işinde tespit etti ve eğitimini desteklemek için HEP'e kaydolmasına yardımcı oldu. Adnan, yaklaşık altı aydır İskenderun Halk Eğitim Merkezi'nde HEP'e katılıyor. Adnan için bu, yıllar sonra ilk kez eğitime dönüş anlamına geliyor. Adnan, şimdi programın ikinci modülünü tamamladı.
"Programa katılmadan önce hiç Türkçe bilmiyordum, Türkçem yoktu. Burada hem Türkçe hem de matematik öğreniyorum. Buraya ilk geldiğimde kendimi yabancı hissettim. Ama sonra arkadaşlar edindim ve eğitime alıştım. Eğitimime okula giderek devam etmek ve öğretmen olmak istiyorum," diyor Adnan.
Hiba ve Adnan’ın faydalanmakta olduğu Hızlandırılmış Eğitim Programı (HEP), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve UNICEF ortaklığında Qatar Charity mali desteğiyle yürütülüyor. Program, çok sayıda mülteci çocuğun bulunduğu 18 ildeki 90 Halk Eğitim Merkezi’nde faaliyet göstermektedir. Öğretmenler, öncelikle alan taraması yoluyla okul dışı kalmış çocukları belirler, daha sonra bu çocukların HEP’e kaydı yapılır. Program, örgün eğitim sistemindeki ilgili sınıflara karşılık gelen dört modüle sahiptir. Belirli bir modülü tamamlayan öğrenciler, il/ilçe MEB Denklik Komisyonları tarafından değerlendirilir. Değerlendirmeyi geçenlerr, örgün eğitim sisteminde uygun sınıfta eğitimlerine devam ediyor.