Genç Girişimciler, Çevre Dostu Ağır Metal Filtresi ile Su Kirliliğinin Önüne Geçiyor
Türkiye’den katılan genç ekiplerden biri, gençlerin yürüttüğü su arıtma inovasyonlarıyla Uluslararası Sınırsız Nesil Genç Girişimciler Fikir Maratonu (Generation Unlimited imaGen Ventures Youth Challenge) yarışmasını kazandı.
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Charify ekibi, küresel sorunların ele alınmasına yönelik inovatif çözümler alanında, yaygın ağır metal su kirliliği krizine umut vaat eden bir çözüm sunmasıyla bir umut ışığı olarak göze çarpıyor. Kendilerini bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğe adamış iki parlak lise öğrencisi olan Melis ve Naz tarafından oluşturulan Charify ekibi, su kaynaklarındaki ağır metal kontaminasyonunun önüne geçen güçlü bir emici madde oluşturmak için hidrotermal karbonlaştırma aracılığıyla atık muz ve mandalina kabuklarını yeniden değerlendiriyorlar.
Şimdi Charify’ın kuruluş hikayesine, kendilerine has özelliklerine, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SDG) bağlılıklarına ve ekibin daha temiz, daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik arzularına göz atalım.
Charify’ın kökeni, temiz suyu bir lüks haline getiren hızlı sanayileşme, nüfus artışı ve kaynakların kötü kullanımının farkına varılmasına dayanıyor. Toksik ve suda çözünmeyen yapısıyla bilinen ağır metaller, su ekosistemi ve insan sağlığı için tehditler oluşturmaktadır. Charify’ın kurucuları Melis ile Naz, yenilikçi bir çözüme ihtiyaç olduğunu fark edip atık muz ve mandalina kabuklarındaki gün yüzüne çıkmamış potansiyeli görerek etkili ve çevre dostu bir emici filtre geliştirdiler.
Charify, “Motivasyonumuzun kaynağı, sulardaki ağır metal kirliliği ile savaşmak ve deniz yaşamının insanlıkla birlikte varlığını sürdürmesini sağlamaya yönelik içten bağlılığımızdır. Charify, hem daha sağlıklı bir geleceğe ulaşmayı hem de ileriki nesiller için erişilebilir temiz suyu sağlayarak sayısız hayatı olumlu yönde etkilemeyi amaçlıyor.” diyor.
Küresel boyuttaki ağır metal su kirliliği krizi kurşun, cıva ve arsenik gibi toksik elementler nedeniyle oluşan kirlilikle karakterize edilmekte olup su yaşamını ve insan sağlığını etkiliyor. Geleneksel yöntemler genellikle yüksek maliyet ve sınırlı ölçeklenebilirlik sebebiyle yetersiz kalıyor. Charify’ın biyobozunur filtre ile birlikte kullanılan hidrotermal karbonlaştırma teknolojisi, düşük maliyetli ve erişilebilir bir kirlilik kontrol aracı sunarken eğer değerlendirilmezlerse de çevresel bozunmaya sebep olabilecek atık malzemeleri kullanıyor.
Charify, “Özümüzde, ‘ne yiyorsak oyuz’ anlayışına sahibiz. Filtrelerimizin çeşitli zirai sistemlere kusursuz şekilde entegrasyonuyla, Charify sağlıklı sulama uygulamalarının gelişmesini ve zirai ürünlerin sürdürülebilir şekilde üretilmesini garanti altına alıyor. Özgüvenimiz, Charify’ın %95 arındırma verimliliğiyle üç aya kadar çalışabildiğini gösteren deneylerimize dayanıyor.” diye de ekliyor.
Charify’ın vizyonu, üç ana SDG ile kusursuz şekilde örtüşüyor: SDG 6 – temiz su ve sanitasyon, SDG 12 – sorumlu üretim ve tüketim, SDG 14 – sudaki yaşam. Ekibin bağlılığı, söz konusu krizin masaya yatırılmasını aşarak sorumlu atık yönetiminin, sürdürülebilir uygulamaların ve temiz su kaynaklarına eşit erişimi de teşvik ediyor.
Charify, tedarikçilerle karşılıklı faydaya dayalı ilişkiler kurarak ve döngüsel ekonomi modeli uygulayarak sürdürülebilirlik sağlıyor. Gelir modelinde satış, abonelik planları ve araştırma–geliştirmeye yönelik fon tahsisi yer alıyor, bu da kesintisiz gelişim ve inovasyonun altını çiziyor. Charify’ın filtre bakımı ve tamirat hizmetleri üzerinden yürüttüğü müşteri ilişkilerini sürdürmeye olan bağlılığı, uzun dönem etki ve ekonomik istikrar sağlıyor.
Charify, hidrotermal karbonlaştırma üzerinde çalışarak bu işlemin atık su arıtma üzerindeki potansiyelini vurguluyor. Ekip, ziraat mühendisinin de aralarında bulunduğu danışmanlarla iletişime geçerek çözümlerinin uygulanabilirliği konusunda daha emin hale geldi. Bu noktada teknoloji, meyve suyu fabrikalarından atık meyve kabuğu teminine dayalı iş birliklerinin yer aldığı basit bir tedarik zinciri ile Charify’ın erişilebilirliğini, verimliliğini ve küresel anlamda uygulanabilirliğini sağlamada büyük bir rol oynamaktadır.
Melis ve Naz, “Charify olarak şu andan itibaren uzman danışmanlığı, geniş bir kaynak havuzuna erişim, stratejik iş geliştirme rehberliği, kurumsal ağ fırsatları ve potansiyel yatırımcı ve ortaklarla temas arayışı içindeyiz. Teknolojimizin daha da gelişmesi, operasyonlarımızın ölçeklenmesi ve Charify’ın küresel ölçekte etkin şekilde ticarileşmesi için geniş çaplı desteğin çok önemli olduğuna inanıyoruz.” diyor.
Charify’ın yolculuğu, inovasyonun, azmin ve ciddi küresel sorunların irdelenmesine olan bağlılığın gücüne örnek oluyor. Melis ile Naz daha temiz bir tarım ve sürdürülebilir su çözümlerine doğru giden bir yola girerken, Generation Unlimited tarafından verilen destek ve rehberlik de daha iyi ve daha sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Charify, genç girişimcilerin dünya üzerinde yaratabileceği dönüşümsel etkilerin bir kanıtı olarak kendini gösterirken pozitif değişiklik yapmayı hayal edenlere de umut ve ilham veriyor.
Son olarak Charify şunları söylüyor: “Sınırsız Nesil topluluğunun bir parçası olmak, dönüştürücü bir dönüm noktası oldu. Sınırsız Nesil Genç Girişimciler Fikir Maratonu programına seçildiğimiz için çok mutluyuz.Tecrübeli uzmanların danışmanlığını alacak olmanın ve yatırımcılarla iletişime geçmenin girişimimizin daha büyük başarılara ulaşmasını sağlayacağına olan inancımız tam.”