Gelecek Hayalleri

“Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” fotoğraf sergisi New York'ta açıldı.

UNICEF
“Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” fotoğraf sergisi New York'ta açıldı.
UNICEF
11 Haziran 2019

New York, 11 Haziran 2019: “Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” fotoğraf sergisi UNICEF 2019 yılı İcra Kurulu üyeleri, Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Kanada BM Daimi Temsilci Yardımcısı, ayrıca UNICEF ve BM’ye mensup uluslararası yöneticilerin katılımıyla Salı günü UNICEF New York House’da açıldı. Açılışa katılanlar arasında, fotoğraf sanatçısı Reza Deghati öncülüğündeki yenilikçi ve aydınlatıcı fotoğrafçılık çalışmasına katılan 60 çocuktan ikisi de yer alıyordu.

UNICEF İcra Kurulu Başkanı, Fas Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Omar Hilale, açılışı Yönetim Kurulu 2019 Yıllık Oturumunu özetleyerek yaptı ve ortak çalışmanın önemini vurguladı. Hilale ünlü Rus yazar Fyodor Dostoyevsky’nin “Yeni bir adım atılması, yeni bir söz söylenmesi insanların en çok korktukları şeydir” sözünü hatırlattı.

"Bu adımı birlikte atmalı, bu sözü birlikte söylemeliyiz. Her şey bir yana hepimiz aynı amaç için çalışıyoruz: Nerede olurlarsa olsunlar bugünün ve yarının çocuklarına olumlu, parlak bir gelecek sağlamak...”

“Şimdiki çocuk kuşağının bel bağlanabilecek bir güç olduğuna inanıyorum. Korkusuzlar ve yenilikçiler. Enerjilerinden ve fikirlerinden yararlanmalıyız ve söz konusu olanın kendi gelecekleri olduğunu unutmamalıyız.”

Hilale katılımcı gençlerden birine hitaben şunları ekledi: “Yaşadığınız travmaya, acılara ve korkulara rağmen fotoğraflarınız ışık ve umut dolu; tüm fotoğraflarınız geleceğe dönük bir inancı gösteriyor.”

Sergilenen fotoğraflar Türkiye’de yaşayan 60 Türkiyeli ve Suriyeli ergen tarafından çekilen çok sayıda fotoğraf arasından seçildi.  UNICEF destekli Gençlerin Gözünden projesi 2018 yılında Türkiye’de başlatıldı. Proje kapsamında Gaziantep, İstanbul ve İzmir illerinden 30’u Türk ve 30’u Suriyeli olmak üzere 60 genç görüntülerin dili konusunda eğitim aldı. Yaşları 11 ile 18 arasında değişen genç fotoğrafçılar Reza ve Türk eğiticilerin verdikleri eğitimlerle görüntü ile öykü anlatımını öğrendiler.

“Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” fotoğraf sergisi New York'ta açıldı.
UNICEF/UN0319243/Nesbitt 11 Haziran 2019 günü New York UNICEF House’da “Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” sergisinin açılışı: (soldan sağa) Türkiye’den 16 yaşındaki Furkan Uygun, UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore ve Suriye’den 17 yaşındaki Yasmin Masri.
“Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” fotoğraf sergisi New York'ta açıldı.
UNICEF/UN0319241/Nesbitt (soldan sağa) UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore, Suriye’den 17 yaşındaki Yasmin Masri, UNICEF İcra Kurulu Başkanı, Fas Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Omar Hilale ve Türkiye’den 16 yaşındaki Furkan Uygun “Gençlerin Gözünden – Gelecek Hayalleri” sergisinin açılışında.

17 yaşındaki Suriyeli Yasmin Masri’nin tercümanı aracılığıyla: “Bu proje bana kendi gözlerimle gördüklerimi başkalarına gösterme fırsatı sağladı. Bana yaşamımı ve etrafımızda neler olduğunu dünyaya gösterme fırsatı tanıdığı için UNICEF’e ve yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Yasmin düğün fotoğrafçısı olmak istiyor. İlgi duyduğu konu, fotoğrafçılık aracılığıyla kadınların ve çocukların sesini duyurmak… Bir başka isteği de bir kadın hakları aktivisti olup köken ve kültürleri ne olursa olsun tüm kadınların haklarını savunmak. 

Üç kentte gerçekleştirilen atölyelerin ilk eğitimi Reza tarafından verildi; ardından çalışmalar Türk eğiticilerin denetiminde devam etti. Öğrenciler bu atölyelerde fotoğrafçılıktaki araçları, hayallerini ve gerçekleri görüntülerin gücü aracılığıyla görsel olarak anlatmayı öğrendiler. Özel temalar keşfettiler ve ardından yaşamlarının çeşitli yönlerini fotoğraflar aracılığıyla paylaştılar. Böylelikle geleceklerini ellerine alıp kendilerini geleceğe yansıttılar. Ortak bir projede buluşan katılımcılar paylaşmayı ve birlikte yaşamayı öğrendiler, böylelikle içinde yaşadıkları toplum ile kaynaştılar.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore gençlerin geleceğinin öncelik taşıdığını belirtti ve “Bu sergi, farklı kökenlerden gençlerin ortak bir proje için birlikte nasıl çalışabileceklerini mükemmel biçimde ortaya koyuyor” dedi.  

Türkiye’den 16 yaşındaki Furkan Uygun tercüman aracılığıyla “Eğitimden önce bu süreci sadece fotoğraf çekmekten ibaret sanıyorum. Şimdi anlıyorum ki her fotoğrafın ardında bir öykü ve anlam var. UNICEF dünyadaki çocuklar için çok şey yapıyor; lütfen buna devam etsin” dedi.

Proje, insanlar ve toplumlar arasında köprüler kurulmasına yardımcı olacak girişimlerin önünü açıyor. Bugün Türkiye’de geçici koruma altında 3,6 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunuyor. Bu mültecilerin 1,5 milyonu çocuk ve 650 bin kadarı okula gidiyor. Ne var ki 400 bin çocuk okul dışında ve bu çocuklar toplumdan dışlanma, ayrımcılık, çocuk işçiliği ve çocuk evliliği gibi bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilme riski altında. UNICEF-Türkiye bu durumu dikkate alarak, yaygın eğitim programı çerçevesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve fotoğraf sanatçısı Reza ile birlikte Gençlerin Gözünden projesini başlattı. Proje finansal olarak Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.

UNICEF İletişim Bölümü Direktörü Paloma Escudero etkinliği şöyle özetledi: “Bizleri birleştiren, ne olursa olsun tüm çocuklar için daha iyi bir gelecek özlemidir.”

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Hadi Sinirlioğlu etkinlikte konuştu
UNICEF/UN0319240/Nesbitt Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Hadi Sinirlioğlu etkinlikte konuştu