Cehed ve Şan Daha İyi Bir Gelecek İçin Eğitimlerine Sıkı Sıkı Tutunuyor
Şartlı Eğitim Yardımı programı sayesinde geleceğe umutla bakan Şan ve Cehed’in en büyük hayalleri öğretmen ve polis olmak.
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Ankara, Türkiye, 20 Eylül 2022- “Öğretmen olmak istiyorum, çünkü kendimi geliştirip başka öğrencilere yardımcı olmak istiyorum.” diyor 11 yaşındaki Şan utangaç bir şekilde gülerek. Şan ve ailesi, okuldan yapılan yönlendirme ile Kızılay Toplum Merkezi’ne başvurmuş. Fakat ailesi için bundan öncesi zorlu bir süreç olmuş, çünkü sekiz sene önce Halep’ten Türkiye’ye kaçak yollarla gelmişler ve geldiklerinde kimlikleri yanlarında değilmiş. Bütün zorluklara rağmen anneleri beş çocuğunu da gelir gelmez okula kaydettirmiş. Üç çocuğu da Şartlı Eğitim Yardımı programından yararlanan aile, Kızılay’ın da kendilerine ev ziyaretleriyle sürekli olarak mevcut hizmetler hakkında bilgi verdiğini belirtiyor.
Şan’ın annesi ise kızı ile çok gurur duyduğunu söylüyor. “Öğretmenleri Şan’dan hep övgüyle bahsediyor. ŞEY Programı desteği ile okul malzemelerini almak konusunda daha rahatız.” diyor.
“En yakın arkadaşım Zeynep ile oynamayı en sevdiğim oyun saklambaç. Okulun ilk günü çok güzeldi çünkü oyunlar oynadım ve yeni arkadaşlarım oldu.” diyen Şan, arkadaşlarıyla Türkçe konuşarak dilini geliştirdiğini söylüyor. Fotoğraf çektirmeye birden ısınan Şan, gülümseyerek birçok poz veriyor.


Şan ŞEY Programı’nın ulaştığı binlerce çocuktan sadece biri. ŞEY programının çocuk koruma bileşeni, mülteci sayısının en fazla olduğu 15 ilde uygulanıyor, ayrıca Adıyaman ve Karadeniz bölgesinde 2 gezici ekip komşu illeri kapsıyor. Programın amacı, sosyo-ekonomik dezavantajlarla yakından ilişkili olan çocuk koruma risklerini azaltmak.
Ali ailesinin 10 yaşındaki oğulları Cehed’in de gözleri umut dolu. Cehed’in annesine oğlunun geleceği için hayal ettiği mesleği sorunca, bunun Cehed’in hayatı olduğunu ve kendi yolunu çizmesi gerektiğini söylüyor. Cehed ise “En sevdiğim ders matematik fakat büyüyünce güvenliği sağlamak için polis olmak istiyorum.” diyor.
Ali ailesi, dokuz sene önce Halep’ten savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmiş. Yaklaşık üç sene boyunca Urfa’daki bir mülteci kampında yaşayan aile, daha sonra Ankara’ya gelmiş. Ali ailesi, beş sene önce Kızılay Toplum Merkezi’ni ziyaret edip ŞEY Programı’na kaydolduklarında, Cehed’in dedesi, bunun kendilerine umut verdiğini, çünkü artık Cehed’e okul kıyafetleri ve hatta oyuncaklar alabildiklerini söylüyor. Cehed ise bu oyuncaklarla oynamayı çok seviyor, ama en sevdiği şeyin ise arkadaşlarıyla beraber oynamak olduğunu söylüyor.
ŞEY programı, Suriyeli ve diğer mülteci çocukların okula kaydolmasını teşvik etmeyi ve okula devamını iyileştirmeyi amaçlıyor. Program savunmasız mülteci çocukların belirlenmesini ve gerektiğinde tamamlayıcı hizmetlere erişimlerinin desteklenmesini sağlayan bir çocuk koruma bileşeni içeriyor. ŞEY, 2003 yılından bu yana Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulanan bir ulusal sosyal yardım programı. Program, 2017 yılının başlarında, Suriyeli ve diğer mülteci aileleri kapsayacak şekilde genişletildi. ŞEY programı, 2017 yılından bu yana Türkiye'de 811.181 mülteci çocuğa ulaşmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı ve UNICEF'in yakın ortaklığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) cömert mali desteği ile uygulanıyor. Ayrıca Norveç Hükümetleri ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından da desteklenmektedir.