Önleme Yoluyla Koruma: Ömer’in Güvenli Bir Çocukluğa Dönüşü
UNICEF ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında yürütülen ve Katar Yardım Vakfı tarafından desteklen “Çocuklar Güvende” Programı sayesinde Ömer artık güvende, mutlu ve geleceğe dair umutla çocukluğunu yaşayabiliyor.

- Mevcut:
- Türkçe
- English

7 Haziran, İstanbul - 9 yaşındaki Ömer, annesi Nurcan ve kız kardeşi Özge ile İstanbul’un Balat semtinde yaşıyor. Nurcan’ın tam zamanlı bir işi olmaması, gelir elde etmek için komşulara ikinci el kıyafet ve battaniye satmak gibi düzensiz işler yapması nedeniyle aile maddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmış. Ömer ise ailesine destek olmak ve annesine para kazanmasında yardımcı olmak için sık sık okul gitmemeye başlamış. Okula düzenli olarak devam edememesi de uyum sorunları yaşamasına ve eğitimini sürdürmeye yönelik motivasyonunu kaybetmesine yol açmış.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Alo 183 hattı aranarak Ömer’in durumuna dair yapılan bir bildirim ile Ömer’in ve ailesinin durumu değerlendirilmiş ve “Çocuklar Güvende” Programı kapsamında takip edilmesine karar verilmiş. “Çocuklar Güvende” ekiplerince Ömer ve ailesi ile temasa geçilerek, düzenli olarak izleme ve destek görüşmeleri yapılmaya başlanmış.
Ülke genelinde “Çocuklar Güvende” Ekipleri aracılığıyla risk altındaki çocuklara yönelik tespit, yönlendirme ve izleme faaliyetleri yürütülüyor. Tespit, yönlendirme çalışmaları kapsamında sokak ve okul gibi alanlarda yapılan alan taramalarının yanında, çocuklara ve ailelere yönelik rehberlik faaliyetleri, hane ziyaretleri, eğitim kurumları ziyaretleri de gerçekleştiriliyor. Çocukların ve ailelerinin gerekli hizmetleri almalarını sağlamak üzere sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocuklar ve aileleri başta olmak üzere risk altındaki çocukların izlemelerinin yapılabilmesi ve zamanında müdahalenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla düzenli aralıklarla hane ziyareti yapılarak çocuğun ve ailenin risk ve ihtiyaçları değerlendirilmektedir.
Alanında benzersiz olan bu sistem, müdahale temelli tedbirlerden çok önlemeye odaklanarak çocuklara yönelik olası riskleri azaltmayı amaçlıyor. Sistem, risk altındaki çocukları yakından takip ederek ve kişiselleştirilmiş altı aylık planlar oluşturarak çocukların hem okulda hem de evde güvende olmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra çocukların, okula devam etmelerine, tıbbi müdahalelerden yararlanmalarına ya da mali desteğe erişmelerine yardımcı olacak destek sistemlerine yönlendirmeler de yapıyor.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF’in işbirliği ve Katar Yardım Vakfı’nın finansal katkısı ile belirlenen beş ilde “Çocuklar Güvende” Programı desteklenmeye başlanmış. Bu kapsamda ekiplerin kapasitesinin artırılması amacıyla 11 sosyal çalışmacı ve 4 tercüman görevlendirilmiş. Programın, bu illerde olumlu sonuçlar vermesi ülke çapına genişletilme potansiyelini de ortaya koymuş. “Çocuklar Güvende” Programı, risk altındaki çocukları belirlemenin ötesinde, ailelerle yakın işbirliği içinde çalışarak kapsamlı ve sürdürülebilir hizmetlere olanak sağlayan daha detaylı bir yaklaşım benimsiyor. Söz konusu yaklaşım, çocuklarını etkili bir şekilde destekleme konusunda aileleri güçlendirmeyi amaçlıyor.
“Çocuklar Güvende” Programı kapsamında Ömer’in durumunu takip eden sosyal çalışmacı Simge, aynı zamanda aileye de destek olma konusunda çok önemli bir rol oynamış. Simge, Ömer’in annesi Nurcan ile ailenin yararlanabileceği mevcut kaynaklar ve hizmetler hakkında önemli bilgiler paylaşmış. Karşılaştıkları zorlukların farkında olarak, Nurcan’ın gerekli desteği alması ve Ömer’in eğitiminden ödün verilmemesi içinse düzenli olarak ev ziyaretleri yapmaya başlamış. Ayrıca program kapsamında, daha önce sağlık sorunları yaşayan ve bu durum gelişimi açısından önemli bir risk teşkil eden evin en küçüğü Özge’ye de gerekli sağlık hizmetlerine erişimi konusunda destek sağlanmış.

Simge’nin özverili çalışmalarının yanı sıra aile, “Çocuklar Güvende” Programı yönlendirmesiyle başka desteklerden de faydalanmış. Örneğin, sosyo-ekonomik nedenlerle çocuklarının temel bakım ve koruma ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere yardım sunan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) programından faydalandırılmış. Yerel makamlarla işbirliği içinde yürütülen program ile ailenin acil ihtiyaçlarını karşılamak için gıda da dahil olmak üzere ayni yardımda bulunulmuş. Özge’nin hastanede devam eden tedavisi sırasında rehberliğin önemine dikkat çekilen programda, aileye hizmetlere ulaşma konusunda destek verilmiş. Ayrıca, Ömer’in okula ilgisini ve motivasyonunu arttırmak için psikolojik danışmanlık görüşmeleri yapılarak okula düzenli olarak devam etmesi sağlanmış. Nurcan’ın ebeveynlik becerilerini geliştirebilmesi ve çocuklarına genel olarak destek olması için danışmanlık oturumları düzenlenmiş.

“Çocuklar Güvende” Programı sayesinde Ömer’in düzenli olarak okula devam etmesi, öğrenme sevgisini yeniden canlandırmış. Okula gitmeyi, yeni şeyler öğrenmeyi seven Ömer özgüvenli bir tavırla, “bütün çocukları korumak için avukat olmak istiyorum” diyor. “Okuldan arkadaşım Yusuf ile oyun parkında futbol oynuyoruz. Bunun dışında annem ve Özge’yle evimizin yakınındaki parka gitmeyi de seviyorum” diyerek okul dışında kalan zamanlarda neler yaptığını anlatıyor. Ailesinin gördüğü destekten dolayı büyük mutluluk duyan Nurcan, eğitimlerine devam etmeleri ve programın verdiği destekten en iyi şekilde yararlanmaları için Ömer ve Özge’yi her fırsatta teşvik ediyor.
Ömer’in hikâyesi, önlemenin gücünü ve zamanında verilen eşgüdümlü desteğin dezavantajlı koşullarda yaşayan çocukların hayatları üzerindeki dönüştürücü etkisini gözler önüne seriyor. Ağırlıklı olarak yabancı uyruklu çocukların yaşadığı 5 ildeki 5000’den fazla çocuk, Katar Yardım Vakfı tarafından finanse edilen programdan yararlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın UNICEF ile ortaklaşa yürüttüğü “Çocuklar Güvende” Programı sayesinde Ömer artık güvende, mutlu ve geleceğe dair umutla çocukluğunu yaşayabiliyor.