UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore ve DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un Dünya Emzirme Haftası ile ilgili ortak açıklaması
- Mevcut:
- Türkçe
- English
NEW YORK/CENEVRE, 2 Ağustos 2021 – “Bu yılın başında hükümetler, bağışçılar, sivil toplum ve özel sektör, Büyüme için Beslenme Eylem Yılı’nı başlatmak üzere bir araya geldi. Eylem Yılı, dünya genelinde çocukların karşı karşıya olduğu beslenme bozukluğunu ortadan kaldırmaya yönelik küresel taahhüdü daha etkili şekilde yerine getirmek için tarihi bir fırsat sunuyor.
“Emzirme, bu taahhüdü gerçekleştirmenin merkezinde yer alıyor.
“Doğumu izleyen ilk saatte emzirmeye başlanması, ardından altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile besleme ve emzirmeye iki yıl ya da daha fazla devam edilmesi, çocukluk çağındaki her türlü beslenme bozukluğuna karşı güçlü bir koruma sağlıyor. Bu beslenme bozuklukları arasında aşırı zayıflık ve obezite de yer alıyor. Emzirme, aynı zamanda bebekler için ilk aşı işlevi görerek onları pek çok yaygın çocuk hastalığına karşı koruyor.
“Son 40 yılda emzirme oranlarında ilerleme kaydedildi ve dünya genelinde yalnızca anne sütüyle besleme yaygınlığında yüzde 50 artış meydana geldi. Buna rağmen COVID-19 salgını, bu kazanımların kırılganlığını gözler önüne seriyor.
“Salgın, pek çok ülkede emzirmeyle ilgili destek hizmetlerinde önemli aksamalara neden olurken gıda güvensizliği ve beslenme bozukluğu riskini de arttırdı. Bazı ülkeler, bebek maması üreticilerinin emzirmenin COVID-19’un bulaşmasına neden olabileceğine dair temelsiz korkular uyandırdığını bildirdi. Ayrıca emzirmeye daha güvenilir bir alternatif olarak kendi ürünlerini pazarlayarak bu riskleri arttırdığını da ifade etti.
“Emzirmenin Korunması: Paylaşılan Bir Sorumluluk” temasıyla bu yılki Dünya Emzirme Haftasında, annelere ve bebeklere yönelik emzirme dostu ortamlara öncelik vermeli, bu yılın başında verilen taahhütleri yeniden gözden geçirmeliyiz. Bu taahhütler arasında aşağıdakiler yer alıyor:
- Anneleri bebek maması endüstrisinin agresif pazarlama uygulamalarından korumak amacıyla oluşturulan Anne Sütü İkame Ürünlerin Pazarlanmasına ilişkin Uluslararası Yasa’nın, sağlık çalışanları ve endüstri tarafından tam olarak uygulanmasını sağlamak.
- Sağlık çalışanlarının, küresel uygulamalar (Bebek Dostu Hastane Girişimi ve emzirme danışmanlığına ilişkin rehber ilkeler vb.) aracılığıyla emzirmeyi etkili biçimde desteklemeleri için ihtiyaç duydukları kaynaklara ve bilgilere erişimini güvence altına almak.
- İşverenlerin, kadınlara emzirmek için ihtiyaç duydukları zamanı ve alanı tanımalarını sağlamak: daha uzun doğum izni süresini içeren ücretli ebeveyn izni; işyerinde emzirme için güvenli alanlar; uygun fiyatlı ve kaliteli çocuk bakımına erişim ve kapsayıcı çocuk yardımları ve yeterli ücretler gibi olanaklar.
“Eylül ayında yapılacak BM Gıda Sistemleri Zirvesi ve Aralık ayındaki Tokyo Büyüme için Beslenme Zirvesi; hükümetlere, bağışçılara, sivil topluma ve özel sektöre küresel ölçekteki beslenme bozukluğu kriziyle mücadele etmeleri için bir dizi imkan sağlayacak. Bunlar arasında akıllı yatırımlar yapma ve taahhütlerde bulunma fırsatı da yer alıyor. Ayrıca bu kapsamda daha güçlü politikalar, programlar ve eylemler yoluyla emzirme teşvik edilecek ve desteklenecek.
“Şimdi iddialı hedeflerimizi geri çekmenin zamanı değil. Şimdi daha fazlasına ulaşmayı hedefleme zamanı. Büyüme için Beslenme Eylem Yılı’nı başarıya ulaştırmaya kararlıyız. Bu kapsamda her çocuğun besleyici, güvenli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimini sağlayacak, yeterli beslenme hakkını emzirmeden başlayarak güvence altına alacağız.”
İrtibat Kişileri
UNICEF hakkında
UNICEF en dezavantajlı durumdaki çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu kimi yörelerinde çalışmalar yürütmektedir. 190 ülkede ve bölgede herkes için daha iyi bir dünya adına tüm çocuklar için çalışıyoruz. UNICEF ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.UNICEF’i Twitter ve Facebook’tan takip edin.
DSÖ hakkında
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler sistemi içinde halk sağlığı alanına küresel liderlik ediyor. 1948 yılında kurulan DSÖ; sağlıklı yaşamı teşvik etmek, dünyayı güvende tutmak ve savunmasız gruplara hizmet etmek için 150’yi aşkın ofisle, altı bölgede, 194 üye ülkeyle birlikte çalışıyor. Kuruluş; 2019-2023 dönemi için bir milyarı aşkın insanın kapsamlı sağlık güvencesine sahip olmasını sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra, bir milyar daha insanı sağlıkla ilgili acil durumlardan korumayı ve ilave bir milyar insanın da sağlık ve esenliklerini arttırmayı hedefliyor.
COVID-19 ile ilgili güncellemeler ve kendinizi koronavirüsten nasıl koruyacağınıza yönelik halk sağlığı tavsiyeleri için www.who.int adresini ziyaret edebilirsiniz. DSÖ’nün Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Pinterest, Snapchat, YouTube, Twitch hesaplarını takip edebilirsiniz.