UNICEF: Güney Sudan'da bağımsızlıktan bu yana dünyaya gelen her 4 çocuktan 3'ü savaştan başka bir şey görmedi

Yeni barış anlaşması - gerçekleşirse - umut ışığı olabilir

08 Temmuz 2018
UNICEF
UNICEF/UN074135/O'Shea

 

NEW YORK/JUBA, 8 Temmuz 2018–UNICEF, Güney Sudan’ın bağımsızlık günü arifesinde yaptığı açıklamada 2011 yılında dünyanın en genç ülkesi olarak bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkede dünyaya gelen 3,4 milyon çocuktan 2,6 milyonunun savaş ortamında doğduğunu belirtti.

Yıllardır çatışmaların ve azgelişmişliğin etkisi altında kalan Güney Sudan’da çocuklar okulsuz, gıdasız, hastalıklara, istismara ve sömürüye karşı savunmasız kaldı. 2011 yılında ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla ortaya çıkan daha iyi bir gelecek umudu, 2013 yılında iç savaşın patlak vermesiyle kısa sürdü.

Bu yılın başlarında savaşın harap ettiği ülkede  Juba, Ganiyel ve Bentiu şehirlerini ziyaret eden UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Güney Sudan yedi yaşına girerken, sonu gelmeyecek gibi görünen savaş milyonlarca çocuğun yaşamına yıkım getirmeye devam ediyor. Savaşan taraflar barışı geri getirmek için çok daha fazla şey yapabilirler ve yapmalıdırlar. Güney Sudan’ın çocukları daha iyisini hak ediyor.”

Bu yılın başından bu yana 800 çocuk silahlı gruplar tarafından serbest bırakılmış olsa bile tahminen 19 bin çocuk savaşçı, aşçı, hamal ve haberci olarak kullanılmaya devam ediyor ve cinsel istismara maruz kalıyor.  Oysa bu sayı 2013 yılında çatışmalar ilk başladığında 500 civarındaydı.

Bir sonraki öğünlerini nereden temin edeceğini bilmeyenlerin oranı 2014 yılında yüzde 35 iken bugün hemen hemen yüzde 60’lara ulaşmış durumda. Bu arada ülkenin kimi bölgeleri özellikle hasat mevsimi dışında kalan dönemlerde kıtlığın eşiğine geliyor.

Beslenme yetersizliği oranları kritik düzeylerde. 1 milyondan fazla çocuk bu duruma maruz ve bunlardan 300 bininin durumu ölüm riskini de beraberinde getirecek kadar ağır.

Çatışmalar aynı zamanda yüz binlerce çocuğu okulundan etti. Ülkede 2013 yılından bu yana geçen süreçte her 3 okuldan biri zarar görmüş, tahrip olmuş, işgal edilmiş ya da kapanmış durumda. Bugün Güney Sudan dünyada okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu ülke konumunda. 2 milyondan fazla çocuk ya da okul çağındaki çocukların yüzde 70’inden fazlası eğitim sisteminin dışında bulunuyor.

En muhtaç durumda olanlara yardım çabaları da engellerle karşılaşıyor. Çatışmaların başladığı 2013 yılından bu yana 100’den fazla yardım görevlisi şiddet olayları sonucu öldürüldü. Bunların arasında geçen hafta öldürülen bir UNICEF şoförü de yer alıyor.    

Yedi yıl önce dünyanın en genç ülkesinin ortaya çıkmasıyla mülteciler kitlesel olarak bağımsızlığını yeni kazanan ülkelerine geri dönmüştü.  Ne var ki 2013 yılında çatışmaların başlamasından bu yana 1 milyonu çocuk olmak üzere 2,5 milyon kadar insan ülkedeki çatışmalardan kaçarak komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Fore sözlerini şöyle sürdürdü:  “Savaş halindeki iki ana tarafın geçtiğimiz ay Hartum’da kalıcı bir ateşkes anlaşması imzalamaları yalpalamakta olan barış süreci açısından olumlu bir adımdı. Şimdi, yardım görevlilerinin muhtaç durumda olanlara engelsiz ulaşabilmeleri için liderlerin ve komutanların bu anlaşmaya bağlı kalacaklarını umuyoruz.  Güney Sudan, Genel Direktör olarak UNICEF’te görev aldıktan sonra ziyaret ettiğim ilk ülkeydi ve oradaki çocukların savaştan nasıl zarar gördüklerine bizzat tanık olmuştum. Bu duruma daha fazla dayanmaları mümkün değildi.”

Editörlere notlar: 

UNICEF’in 2018 yılında çalıştığı alanlar:

  • İleri derecede akut beslenme yetersizliğine maruz 200 binden fazla çocuğun belirlenip tedavi edilmesi; beş yaşından küçük çocuk annesi ve bakıcısı 1 milyonu aşkın kişiye önleyici beslenme hizmetleri verilmesi.
  • 800 bin kişinin temiz su ve sanitasyona erişiminin sağlanması.
  • 3 milyon çocuğa çocuk felci aşısı yapılması; 700 bin çocukta sıtma, zatürre ve ishal tedavisi; 20 bin hamile kadın için doğumda gerekli vasıflı bakımın sağlanması.
  • 1.000 kadar çocuğun silahlı gruplar tarafından serbest bırakılması için görüşmeler yapılması; serbest kalan bu çocukların topluluklarıyla yeniden bütünleşebilmeleri için kapsamlı bir hizmetler paketi uygulanması.
  • 500 bin çocuğun örgün ve yaygın temel eğitime erişiminin sağlanması; 400 geçici eğitim merkezi kurulması, 15 bin kişinin öğretmen, okul-aile birliği üyesi olarak eğitilmesi. 

İrtibat Kişileri

Tim Irwin
Chief of Communication
UNICEF South Sudan
Telefon: +211 912 162 888
Sema Hosta
Chief of Communication
UNICEF in Türkiye
Telefon: + 90 312 454 10 10

 
UNICEF hakkında

UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz.
UNICEF ve Güney Sudan’daki çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org/southsudan
UNICEF’i TwitterFacebookveInstagram’dan izleyin.