UNICEF, çocuklar arasındaki vaka artışıyla birlikte mpox krizi için 58,8 milyon ABD doları tutarında yardım çağrısında bulundu

17 Eylül 2024
UNI633481
UNICEF/UNI633481/Mazinge

NEW YORK, 16 Eylül 2024 – UNICEF, çocukların en çok etkilendiği altı Afrika ülkesinde yükselen mpox krizine müdahale etmek için 58,8 milyon ABD doları tutarında bir yardım çağrısı başlattı.

Çocuk ölümleri şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) ile sınırlı olsa da, eldeki veriler, UNICEF’in bölgedeki önleme ve müdahale çalışmalarını artırmasına rağmen çocukların içinde bulundukları savunmasızlığı gözler önüne seriyor.

Bu yıl şimdiye kadar 22.000 civarında şüpheli ve doğrulanmış mpox vakası bildirildi ve bu vakaların yüzde 60'ı 15 yaş altı çocuklarda görüldü. Mpox ile bağlantılı 700'den fazla ölümün yaklaşık yüzde 80'i de çocuklar arasında, özellikle hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu topluluklarda meydana geldi.

Bu çağrı, Burundi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Kenya, Ruanda, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Clade 1 varyantının yükselişte olduğu ve binlerce çocuğun enfeksiyon, ikincil komplikasyonlar ve sosyal damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğu bölgelerde yaşayan ve salgından etkilenen çocuklara ulaşmayı hedefliyor.

Yüksek enfeksiyon ve ölüm oranları, özellikle DRC'deki vakalar, çocukların sağlık hizmetlerine, sanitasyona ve hijyene sınırlı erişimlerinden dolayı maruz kaldıkları savunmasızlıkları ortaya koyuyor. Yetersiz beslenme ve diğer yaygın çocukluk hastalıkları ile yerinden edilme durumu krizi daha da ağırlaştırıyor.

UNICEF’in mpox salgınına karşı müdahalesi, hastalığın aktif bulaşmasını engellemeye, çocuklara yönelik ikincil zararları önlemeye ve hazırlık çalışmalarını desteklemeye yönelik bütüncül bir yaklaşımı içeriyor:

  • Koordinasyon: Sağlık ve eğitim personellerine planlama ve müdahale stratejilerinin uygulanmasında destek sağlanması.
  • Risk iletişimi: Toplumlarla etkileşimde bulunarak damgalanmayı ele alma, saha çalışanlarını eğitme ve geri bildirim mekanizmaları oluşturma yoluyla güven inşa edilmesi.
  • Enfeksiyon kontrolü: Evler, topluluklar, okullar ve sağlık tesislerinde kullanılmak üzere hijyen malzemeleri tedarik edilmesi; ebeveynler, toplum liderleri ve öğretmenleri eğiterek enfeksiyonun önlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi.
  • Aşılama: Eğitim, malzeme, lojistik ve soğuk zincir yönetimi sağlayarak aşı dağıtımının desteklenmesi ve temel rutin çocukluk aşılarının devamlılığının sağlanması.
  • Vaka yönetimi: Mpox izolasyon merkezlerinin çocuklar ve kadınlar için aile temelli bakıma uygun olmasına dikkat edilmesi, beslenme desteği, tıbbi malzemeler ve hızlı tanı testleri sağlanması.
  • Zihin sağlığı desteği: Çocuklara ve bakım sağlayıcılara yönelik hedeflenmiş zihin sağlığı ve psikososyal destek sağlanması damgalanma ve ayrımcılıkla mücadele edilmesi.
  • Temel hizmetler: Özellikle savunmasız topluluklarda okulların güvenli bir şekilde açık kalmasının sağlanması ve Sosyal hizmetler ile koruma ve sağlık hizmetlerine kesintisiz erişimin sağlanması.

UNICEF'in yürüttüğü çalışmalar, hastalığın yayılma riskinin yüksek olduğu Doğu ve Güney ile Batı ve Orta Afrika bölgelerindeki komşu ülkeleri kapsamaktadır.

#####

İrtibat Kişileri

Sema Hosta
Chief of Communication
UNICEF in Türkiye
Telefon: + 90 312 454 10 10
Tülay Güler
Communication Officer
UNICEF in Türkiye
Telefon: +90 532 773 71 96

UNICEF hakkında

UNICEF dünyanın en dezavantajlı çocuklarına ulaşmak için dünyanın en zorlayıcı koşullarının var olduğu bölgelerde faaliyette bulunuyor. 190'dan fazla ülke ve bölgede her çocuk için çalışıyor, herkes için daha iyi bir dünya inşa etmeyi amaçlıyoruz.

UNICEF ve faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org

UNICEF’in Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube hesaplarını takip edebilirsiniz.