Suriye'deki iç çatışmanın üçüncü yılında mağdur çocukların sayısı iki katından fazla arttı
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Bu durumdan en çok kuşatma altındaki ve ulaşılması zor bölgelerde yaşayan 1 milyon çocuk etkileniyor.
AMMAN, Ürdün, 11 Mart 2014 - Suriye’deki iç çatışma başka bir karanlık sürece doğru ilerlerken, UNICEF’in bugün yayınladığı rapora göre şu anda savaştan etkilenen çocukların sayısı 12 ay öncesine göre en az ikiye katlanmış durumda. Bu durumdan en çok etkilenenler ise halen devam eden şiddet dolayısıyla insani yardım ulaştırılamayan, erişmesi zor ya da kuşatma altındaki bölgelerde sıkışıp kalan yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuktur.
“Kuşatma Altında - Suriye’de üç yıldır süren çatışmaların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkileri” adlı raporda, şimdiye kadar iç çatışmadan etkilenen 5,5 milyon çocuğun yaşamış olduğu ağır travmaya dikkat çekilmekte, şiddete hemen bir son verilmesi ve şiddetten etkilenen çocuklara verilen desteğin arttırılması için çağrıda bulunulmaktadır.
Rapor, üç yıl önce başlayan savaşta hayatları mahvolan çocukların sayısını gözler önüne sererken, aynı zamanda birçoğunun yaşamış olduğu travmaya da dikkat çekmektedir. Ailesiyle Lübnan’a kaçmak zorunda kalan dört yaşındaki Adnan gibi çok sayıda çocuk, evleri bombalandığında yüzlerinde oluşan yaraların izlerini taşımakta ve hâlen aldıkları manevi yaranın acısını çekmektedir. Adnan’ın annesi: “Her gece ağlıyor. Her şeyden korkuyor. Onu bir anlığına bile yalnız bıraksak korkmaya başlıyor.” diyor.
UNICEF’in verilerine göre, Adnan gibi psikolojik desteğe ve tedaviye ihtiyaç duyan 2 milyon Suriyeli çocuk olduğu tahmin edilmektedir.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Suriyeli çocuklar için geçen üç yıl hayatlarının en uzun üç yılı oldu. Bir yıl daha bu acıya katlanmak zorundalar mı?”
Raporda, hâlen Suriye sınırları içerisinde ve komşu ülkelerde mülteci olarak yaşayan 5,5 milyon çocuğun geleceğinin meçhul olduğu konusunda uyarıda bulunulmaktadır ve şiddetin, sağlık ve eğitim hizmetlerinin çöküşünün, ortaya çıkan ciddi psikolojik hasarın ve bozulan ekonominin aileler üzerindeki etkisinin bir nesli yok edebileceği hatırlatılmaktadır.
Aynı zamanda, raporda aylardır kuşatma altında olan bölgelerde kapana kısılmış halde yaşayan çocukların ve ailelerin çektiği ıstıraba da dikkat çekilmektedir. Yardımların ulaşamadığı, yıkıntılar arasında yaşamaya çalışan ve yiyecek bulma mücadelesi içinde olan birçok Suriyeli çocuk korunmasız ve tıbbi ve psikolojik yardıma muhtaç durumdadır ve eğitime erişimleri yok denecek kadar azdır. En acı olaylardan biri de çocukların ve hamile kadınların keskin nişancılar tarafından kasten yaralanması ve öldürülmesi olmuştur.
An itibarı ile Suriye’deki çatışmalardan kaçan insanları ağırlayan ülkelerdeki mülteci kamplarında ve kamplar dışında yaşayan toplam 1,2 milyon Suriyeli çocuğun temiz suya, sağlıklı gıdaya ve eğitim olanlarına erişimi oldukça kısıtlıdır.
Rapora göre son üç yılda Suriyeli çocuklar olması gerekenden daha hızlı bir şekilde büyümeye zorlanmıştır. UNICEF’in tahminlerine göre her 10 mülteci çocuktan 1’i çalışmakta ve Ürdün’de resmi nikâhla evlenen her 5 Suriyeliden biri 18 yaşının altındaki bir çocuktur.
Rapor, küresel toplumu aşağıdaki altı kritik adımı atmaya çağırmaktadır:
• Suriye’deki şiddete bir an önce son verilmesi
• Suriye sınırları içerisinde yaşayan ve yardım ulaştırılamayan 1 milyon çocuğa erişime acil olarak izin verilmesi
• Çocukların suiistimal edilmeden ve zarar görmeden yaşayabilecekleri korunaklı bir çevre yaratılması
• Çocukların eğitimi için yatırım yapılması
• Çocukların bozulan ruh sağlığını iyileştirilmek için psikolojik bakım ve destek sağlanması
• Savaşın aileler üzerinde yarattığı sosyal ve ekonomik hasarın etkilerini hafifletmek için sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek verilmesi
UNICEF Genel Direktörü Lake: “Bu çocukların güvenle evlerine dönerek aileleri ve arkadaşlarıyla hayatlarını yeniden kurabilmeleri için bu savaş sona ermelidir. Yıkımla geçen bu üçüncü yıl, Suriyeli çocukların acı çektiği son yıl olmalıdır.” dedi.
İrtibat Kişileri
UNICEF hakkında
UNICEF en dezavantajlı durumdaki çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu kimi yörelerinde çalışmalar yürütmektedir. 190 ülkede ve bölgede herkes için daha iyi bir dünya adına tüm çocuklar için çalışıyoruz. UNICEF ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.UNICEF’i Twitter ve Facebook’tan takip edin.