Youth manifesto calls on governments to #ENDviolence in schools

Recommendations presented as world leaders gather at the Education World Forum in the United Kingdom

21 January 2019
Gençlik manifestosundan hükümetlere okullarda #şiddeteSON çağrısı
UNICEF

LONDRA, 21 Ocak 2019 –Dünyanın dört bir yanından gençler bu hafta gerçekleştirilecek Dünya Eğitim Forumu’nda hükümetlere okullardaki ve çevresindeki şiddete son verilmesi çağrısından bulunacak. 
 
Dünya çocuklarını ve gençlerini temsil etmek üzere 18 yaşındaki gençlik aktivistleri Güney Afrika’dan Khuthadzo Silima ve ABD’den Jonathan Franca Londra’daki üst düzey toplantıda bakanlara çocukların ve gençlerin okullarında ve çevresinde kendilerini güvende hissetmeleri için neler gerektiğini ayrıntılarıyla anlatan bir manifesto sunacak.
 
Silima, toplantı öncesinde şunları söyledi: “Manifesto her gün okulda şiddetle karşılaşan milyonlarca çocuğun ve gencin sesini yansıtmaktadır. Vermek istediğimiz mesaj da açıktır: Yetişkinler bize kulak vermeli, okulda şiddet sorununu ciddiyetle ele almalıdır.”
 
#şiddeteSON Gençlik Manifestosu geçtiğimiz ay aralarında Silima ve Franca’nın da bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden 100’ü aşkın çocuk ve genç tarafından hazırlandı. Manifesto için yararlanılan kaynaklar arasında son dönemde UNICEF tarafından gerçekleştirilen ve 160 kadar ülkeden 1 milyonu aşkın katılım sağlayan bir gençler kamuoyu araştırması ile birlikte dünyanın çeşitli yerlerinde öğrenciler tarafından düzenlenen şiddete son gençlik sohbetlerinde dile getirilen tavsiyeler de yer almaktadır.
 
Manifesto aşağıdaki alanlarda harekete geçilmesi çağrısında bulunmaktadır:
 

  • Ebeveynlere, velilere, okullara, politikaları belirleyenlere ve topluluklara yönelik talepler olarak: Öğrencilerin ciddiye alınması, net kurallar konulması, silahları kısıtlayan yasalar çıkartılması, okula gidiş gelişlerde güvenlik sağlanması, okullarda güvenlik imkânları yaratılması, öğretmenlerin ve danışmanların ilgili konularda eğitilmesi, uzlaşmanın öğretilmesi ve cinsel şiddete karşı harekete geçilmesi.
  • Öğrencilerin nazik olmaları, şiddet olaylarını bildirmeleri ve kendilerinin bu konuda harekete geçmesi.
  • Kültür, cinsiyet, kimlik, engellilik durumu, cinsel yönelim, yurttaşlık, ırk, etnik köken, göç durumu ve din ne olursa olsun okullarda çeşitlilik ve hoşgörü ortamları sağlanması; şiddet deneyimi yaşayanlar ve şiddet içeren davranış sergileyenler olmak üzere tüm öğrencilere korunma sağlanması.

 
Dünyanın her köşesinden çocuklar ve gençler ‘İmdat!’ diye haykırmaktadır. Liderlerinden okula gidiş gelişlerinde, öğrenmelerinde ve kendilerine daha parlak bir gelecek kurma çabalarında güvenlik sağlamalarını beklemektedir.
 
#şiddeteSON Gençlik Manifestosu, “Güvenli Öğrenim” adını taşıyan ve okullarda ve çevresinde şiddete son vermeyi hedefleyen kolektif bir çabanın parçasını oluşturmaktadır. Girişime öncülük eden kuruluşlar arasında UNICEF, Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Bakanlığı (DFID) UNESCO,  Çocuklara Yönelik Şiddete Son Küresel Ortaklığıve Birleşmiş Milletler Kız Çocukların Eğitimi Girişimi (UNGEI) yer almaktadır.
 
UNICEF dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar gençleri okullarda ve çevresinde şiddete son verilmesi için seslerini yükseltmeye, bu soruna son verilmesi için okullarda ve çevresinde nasıl birlikte çalıştıklarını ve ne gibi çözümler geliştirdiklerini bize anlatmaya özendirmektedir. Daha fazla bilgi için: https://uni.cf/end-violence.
 
Bu manifestoda gençler, kavga dövüş, çetelere katılma baskısı, fiziksel olarak ya da çevrimiçi zorbalık, cinsel taciz ve silahlı şiddet dâhil olmak üzere okullarda gündelik olarak karşılaştıkları tehlikelerden söz etmektedir. Şimdi de dünya liderlerine harekete geçerek okullarda ve çevresinde şiddete son verilmesi çağrısından bulunmaktadır.
 
###

Editörlere notlar:

Multimedya materyali indirmek için: here.
UNICEF’in #ENDviolence küresel kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: here.
“Güvenli Öğrenim” hakkında
#SafetoLearn, çocukların serbest ve güvenli biçimde öğrenebilmeleri, kendilerini geliştirip düşlerinin peşinden gidebilmeleri için okullardaki şiddete son verilmesini hedefleyen bir kampanyadır. İlk olarak “Çocuklara Yönelik Şiddete Son Küresel Ortaklığı üyeleri tarafından düşünülmüştür: UNESCO, UNICEF, BK Uluslararası Kalkınma Bakanlığı (DFID) ve UNGEI. Vizyonumuz, 2024 yılına kadar şiddetin tüm okullarda son bulması için hükümetler, sivil toplum kuruluşları, topluluklar, öğretmenler ve çocuklarla birlikte çalışmaktır.
#SafetoLearn hakkında daha fazla bilgi için: www.end-violence.org/safetolearn

Media contacts

Sema Hosta
Chief of Communication
UNICEF in Türkiye
Tel: + 90 312 454 10 10
Helen Wylie
UNICEF New York
Tel: +1 917 265 4516

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook