Прес центар

Соопштенија за медиумите 2018

Соопштенија за медиумите 2017

Соопштенија за медиумите 2016

Соопштенија за медиумите 2015

Соопштенија за медиумите 2014

Соопштенија за медиумите 2013

Соопштенија за медиумите 2012

Соопштенија за медиумите 2011

Соопштенија за медиумите 2010

Соопштение на медиумите 2009

Принципи на медиумско известување за децата

Како да се заштитите од измама

Промотивни материјали

Календар на настани

 

Соопштенија за медиумите 2017

УНИЦЕФ: Дигиталниот свет да стане побезбеден за децата, истовремено зголемувајќи го пристапот до интернет за најзагрозените
ЊУЈОРК, 11 декември 2017 година – И покрај масовното присуство на децата на интернет - 1 од 3 интернет-корисници во светот е дете - се прави премалку за тие да се заштитат од опасностите на дигиталниот свет и да се зголеми нивниот пристап до безбедни онла

ДА ГИ ПОДГОТВИМЕ ДЕЦАТА ЗА ЖИВОТ КОНФЕРЕНЦИЈА: КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА РАСТ, РЕЗУЛТАТИ И ПОДОБРА ИДНИНА
Скопје, 4 декември 2017 година – Конференцијата „Квалитетно образование за раст, резултати и подобра иднина” на која присуствуваат над 600 учесници се се отвори јавна дебата за тоа како најдобро да се забрза реформата на образовниот систем и да се подоб

Новото видео за кампањата „Биди фер! За детство без пречки“ дава надеж дека општеството станува поотворено за вклучување на децата со попреченост
СКОПЈЕ, 27 ноември 2017 година: Второто видео со скриена камера - снимено една година по првото кое прикажа како луѓето реагираат кога ги послужува помошник-фармацевт со Даунов синдром - покажува позитивни знаци на промена во ставот кон попреченоста.

Караван за детство без пречки
СКОПЈЕ, 21 ноември – Почнувајќи од утре, 22 ноември во текот на наредниот месец во шест општини низ земјата УНИЦЕФ во партнерство со Скопје филм фестивал организира мини филмски фестивал „Караван за детство без пречки“ за да се промовираат правата и спосо

Децата ги преземаат училиштата за да го одбележат Светскиот ден на детето
ВЕЛЕС, 20 ноември 2017: Денес, градоначалникот на Велес – г. Аце Коцевски, претставникот на УНИЦЕФ – г. Бенџамин Перкс и заменик министерот за локална самоуправа г. Дејан Павлески и претставниците од Министерство за образование заедно со децата од Основн

Владата даде заложба до 2020 година да нема ниедно дете под 3 години сместено во голема институција
СКОПЈЕ, 16 ноември 2017 година– Денес на конференцијата „Семејство за секое дете“, под водство на Министерството за труд и социјална политика, Владата даде заложба до 2020 година да се стави крај на сместувањето деца под 3-годишна возраст во големи инстит

Насилна дисциплина, сексуална злоупотреба и врсничко насилство демнат милиони деца во светот - УНИЦЕФ
ЖЕНЕВА, 1 ноември 2017 година – Зачудувачки голем број деца - некои и на возраст од 12 месеци - се соочуваат со насилство, честопати од оние кои треба да се грижат за нив, вели УНИЦЕФ во новиот извештај објавен денеска.

Социјална заштита за децата: Вложување во ефикасен систем на социјална заштита за сите сиромашни деца
Сарајево, 18 октомври 2017: На конференцијата „Социјална заштита на децата – размена на добри практики“ која завршува денес во Сарајево, донесувачите на одлуки и стручњаците што работат во областа на социјалната заштита од Босна и Херцеговина, Албанија,

Само 15 земји ширум светот располагаат со трите основни национални политики за поддршка на семејствата со мали деца – УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 21 септември 2017 – Само 15 земји ширум светот располагаат со трите основни национални политики кои помагаат да се гарантира времето и ресурсите кои им се неопходни на родителите во поддршка на здравиот развој на мозокот на нивните деца, сe наведу

Отворен повик да ги ставиме децата во центарот на демократската дебата
Приоритетите кои денеска ги поставуваме пред изборите ќе го одредат светот во кој децата ќе живеат утре. 15-ти октомври ни дава можност да се запрашаме дали ние како општество сме направиле доволно за нашите деца и внуци да имаат просперитетна и среќна ид

Види го детето, не попреченоста - Владата, УНИЦЕФ и партнерите се обединија за вклучување на децата со попреченост
Скопје, 11 септември 2017 година – При промоцијата на Меѓународната класификација на функционирање, попреченост и здравје на македонски јазик, Владата, УНИЦЕФ и партнерите се обединија околу потребата за систематски реформи и промени во ставовите со цел

УНИЦЕФ и Државниот завод за статистика се согласија да учествуваат во глобалното истражување за состојбата на децата
Скопје, 1 август 2017 година – Денес, УНИЦЕФ и Државниот завод за статистика потпишаа договор за учество во една од најголемите меѓународни програми за истражување на домаќинствата - шеста серија на Мултииндикаторското кластерско истражување (МИКС). Ова е

Бебињата и мајките во светот изневерени поради недостаток на инвестиции за доењето
ЖЕНЕВА/ЊУЈОРК, 1 август 2017 година – Ниедна земја во светот во потполност не ги исполнува препорачаните стандарди за доење, се вели во новиот извештај на УНИЦЕФ и на Светската здравствена организација (СЗО) во соработка со Глобалната заедница за доење, н

Претставникот на УНИЦЕФ ги предаде акредитивите на министерот за надворешни работи
Скопје, 4 јули 2017 година: Новоназначениот претставник на УНИЦЕФ г. Бенџамин Перкс денес му ги предаде акредитивните писма на министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Повеќе од половина деца се лишени од игра и активности на рано учење со татковците - УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 16 јуни 2017 година – Повеќе од половина - или 55 отсто - од децата на возраст меѓу 3 и 4 години во 74 земји - околу 40 милиони - имаат татковци кои не играат или не се вклучуваат во активности за рано учење со нив, се наведува во новата анализа н

Најранливите деца се невидливи затоа што недостигаат податоци за децата во институционална грижа - УНИЦЕФ
ЖЕНЕВА/ЊУЈОРК, 1 јуни 2017 година: Најмалку 2,7 милиони деца во светот живеат во институционална грижа, според новите проценки на УНИЦЕФ. Меѓутоа, бројките, објавени денеска во Злоупотреба и запоставеност на децата, веројатно се само врвот на ледениот бре

Нов центар за ран детски развој во Ваксинце
Скопје, 23 мај 2017 - Нов центар за ран детски развој ќе биде официјално пуштен во употреба во село Ваксинце, Општина Липково. За првпат околу 50 деца на возраст од 3 до 6 години ќе имаат можност да посетуваат програма за квалитетно предучилишно образован

Бројот на деца-бегалци и мигранти кои патуваат сами зголемен петпати од 2010 г. наваму - УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 17 мај 2017 година – Бројот на деца-бегалци и мигранти кои патуваат сами во светот достигна рекордно високо ниво, пораснувајќи речиси петпати од 2010 година наваму, наведе денеска УНИЦЕФ во новиот извештај. Најмалку 300.000 непридружувани и одвоен

Балонот „Летаме високо за децата“ во посета на 500 деца во инклузивното основно училиште „Лазо Англеовски“ во Скопје
Скопје, 8 мај 2017 година: Околу петстотини деца од ОУ „Лазо Ангеловски“ во Скопје беа пресреќни кога џиновскиот балон на топол воздух со знакот на УНИЦЕФ беше надуен во училишниот двор. Мавтајќи со своите изработки на банери и знамиња со пораки за мир и

Децата учесници на „Детски мини маратон 2017„ испратија порака „ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ“
Скопје, 6 мај 2017 година – Денес, децата кои учествуваа на „Детскиот мини маратон 2017“ заедно со УНИЦЕФ и со партнерите, испратија порака за потребата на секое дете да му се даде фер шанса.

Презентација на Водичот за родители за здравје, раст и развој на детето
Скопје, 5 мај 2017: Здружението на медицински сестри, акушерки и техничари го претстави првиот водич за родители на деца од 0 до 3 години. Овој водич е изработен во соработка со Министерстовот за здравство, Здружението на педијатри, Здружението на неонато

Инклузивен детски фестивал „Креираме заедно“ на „Скопје филм фестивал“
21 април, Скопје – Оваа година „Скопје филм фестивал“ воведе нова инклузивна детската филмска програма „Креираме заедно“ која почна денес во Кинотеката на Македонија.

До 2040 година, речиси 600 милиони деца ќе живеат во подрачја со екстремно ограничени водни ресурси - УНИЦЕФ
Њујорк, 22 март 2017 година – Околу 600 милиони деца - или 1 од 4 деца во светот - до 2040 година ќе живеат во подрачја со екстремно ограничени водни ресурси според извештајот на УНИЦЕФ објавен на Светскиот ден на водата.

Биди фер - за детство без пречки
Скопје, 2 март 2017 година: Денес, во Музејот на современа уметност во Скопје, УНИЦЕФ, Европската унија и партнерите ја претставија кампањата „Биди фер. За детство без пречки“.

Поуки извлечени од бегалско-мигрантската криза
Скопје, 23 февруари 2017 година –Министерството за труд и социјална политика во партнерство со УНИЦЕФ организираше конференција за владините и невладините партнери кои беа активно вклучени во одговорот на бегалско-мигрантската криза во 2015 и 2016 година,

Двајца бегалци, одвоени со генерации, ја раскажуваат својата приказна во новиот филм на УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 3 февруари 2017 година – Моќен нов филм на УНИЦЕФ во кој паралелно се прикажуваат приказните на еден млад сириски бегалец и дете-бегалец од Втората светска војна беше објавен денеска како контрастна илустрација на предизвиците со кои и натаму се с

Заштита на правата на децата жртви и сведоци во правните постапки
Скопје, 2 февруари 2017 –Претставници од Академијата за судии и јавни обвинители, Министерството за труд и социјална политика, Министерството за правда, Министерството за внатрешни работи, социјалните служби, судии, обвинители и правници учествуваа на кон

Децата-бегалци и мигранти се во ризик откако екстремно студеното време го зафати поголемиот дел од Европа - УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 20 јануари 2017 година – Без знаци на попуштање, во екстремен студ и невреме што беснеат низ Централна, Источна и Јужна Европа, на децата-бегалци и мигранти им се закануваат респираторни и други сериозни болести - па дури и смрт од хипотермија, из

Првите моменти се важни за развојот на мозокот кај децата, УНИЦЕФ
ЊУЈОРК, 10 јануари 2017 година – Денес, УНИЦЕФ започна со #EarlyMomentsMatter (#ПрвитеМоментиСеВажни), нова кампања поддржана од Фондацијата ЛЕГО за да ја зголеми свеста околу значењето на првите 1.000 дена во животот на детето, како и околу влијанието на

 

 
Search:

 Email this article

unite for children