Zdravlje

UNICEF pomaže da se unaprede znanje i veštine u sektoru zdravstvene zaštite i drugim sektorima kako bi se pružile kvalitetne usluge za zdravlje i razvoj dece u najranijem detinjstvu.

Mala Elena u inkubatoru.
UNICEF Srbija/2018/Pančić

Perinatalna smrtnost od 8,7 na 1000 rođenih u Srbiji i dalje je mnogo veća nego prosečna stopa od 4,9 u 25 zemalja Evropske unije.

Sistem zdravstvene zaštite može da ima ključnu ulogu u najranijem razvoju dece, naročito tokom prve 3 godine života, kada postoje najveće mogućnosti za razvoj detetovog mozga.

UNICEF, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, radi na unapređenju pedijatrijskih i patronažnih službi i razvojnih savetovališta kako bi pružili podršku roditeljima u podsticanju optimalnog razvoja dece, kako bi se angažovali na ranom otkrivanju rizika koji utiču da deca kasne u razvoju i kako bi u tim slučajevima obezbedili rane intervencije.

Beba na pregledu kod lekara.
UNICEF Srbija/2017/Pančić

Mi radimo na unapređenju kvaliteta materinstva i usluga kako bismo podržali savremene koncepte nege tako što podržavamo dojenje i promovišemo principe nege, zaštite i podrške po meri majke i deteta, kao i porodične i razvojne nege koja osigurava optimalno okruženje i stimulaciju za malu decu, naročito prevremeno rođenu decu.

Takođe, pomažemo u razvijanju novih standarda kvaliteta, profesionalnih smernica i institucionalnih kapaciteta kako bi se ove smernice i standardi sprovodili u svakodnevnoj praksi.

Majka drži bebu koja prima vakcinu kod lekara.
UNICEF Srbija/2016/Bičanski

19% dece iz opšte populacije i 56% dece iz romskih naselja nije primilo sve vakcine na vreme.

  • Iako se smrtnost dece već decenijama smanjuje, stopa smrtnosti romske dece (odojčadi i dece mlađe od 5 godina) dvostruko je veća nego stopa smrtnosti kod dece u opštoj populaciji.
  • Perinatalna* smrtnost od 8,7 na 1000 rođenih u Srbiji i dalje je mnogo veća nego prosečna stopa od 4,9 u 25 zemalja EU.
  • Prevremeno rođenje i komplikacije tokom porođaja predstavljaju glavni uzrok smrtnosti dece u Srbiji – za 60% neonatalnih smrtnih slučajeva i 42% svih smrtnih slučajeva kod dece mlađe od pet godina.

 

*Mrtvorođenje i smrtnost u prvih 7 dana života.