Zdravlje

UNICEF pomaže da se unaprede znanje i veštine u sektoru zdravstvene zaštite i drugim sektorima kako bi se pružile kvalitetne usluge za zdravlje i razvoj dece u najranijem detinjstvu.

Mala Elena u inkubatoru.
UNICEF Srbija/2018/Pančić

Perinatalna smrtnost od 7,8 na 1000 rođenih u Srbiji i dalje je mnogo veća nego prosečna stopa od 4,9 u 25 zemalja EU.

UNICEF pomaže da se unaprede znanje i veštine u sektoru zdravstvene zaštite i drugim sektorima kako bi se pružile kvalitetne usluge za zdravlje i razvoj dece u najranijem detinjstvu, naročito za decu izloženu rizicima i njihove porodice, kao što su deca koja žive u siromaštvu, deca iz romskih zajednica i deca sa smetnjama u razvoju.

Podržavamo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Republike Srbije kako bismo ojačali sprovođenje nacionalnog programa imunizacije.

U fokusu je unapređivanje kompetencija zdravstvenih radnika za delotvornu komunikaciju sa neodlučnim roditeljima o imunizaciji, kao i efikasna nabavka vakcina i upravljanje podacima u oblasti zdravstvene zaštite.

Beba na pregledu kod lekara.
UNICEF Srbija/2017/Pančić

UNICEF radi na poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju u porodilištima i odeljenjima za negu novorođene dece kako bismo podržali savremene koncepte nege kroz podršku dojenju i promociju principa nege, zaštite i podrške po meri majke i deteta, kao i porodične i razvojne nege koja osigurava optimalno okruženje i stimulaciju za malu decu, naročito prevremeno rođenu.

  • Iako se smrtnost dece već decenijama smanjuje, stopa smrtnosti romske dece (odojčadi i dece mlađe od 5 godina) dvostruko je veća nego stopa smrtnosti kod dece u opštoj populaciji.
  • Perinatalna* smrtnost od 7,8 na 1000 rođenih u Srbiji i dalje je mnogo veća nego prosečna stopa od 4,9 u 25 zemalja EU.
  • Prevremeno rođenje i komplikacije tokom porođaja predstavljaju glavni uzrok smrtnosti dece u Srbiji – za 60% neonatalnih smrtnih slučajeva i 42% svih smrtnih slučajeva kod dece mlađe od pet godina.

*Mrtvorođenje i smrtnost u prvih 7 dana života.

Majka drži bebu koja prima vakcinu kod lekara.
UNICEF Srbija/2016/Bičanski

19% dece iz opšte populacije i 56% dece iz romskih naselja nije primilo sve vakcine na vreme.

Rezultati             

  • 200.000 dece i njihovih roditelja ima pristup unapređenim uslugama za razvoj u ranom detinjstvu u 25 domova zdravlja
  • Više od 1.500 dece sa razvojnim rizicima ili poteškoćama je dobilo podršku u razvojnim savetovalištima, što je imalo pozitivan uticaj na njihove razvojne ishode
  • 1.500 prerano rođenih i bolesnih beba je dobilo poboljšanu negu u neonatološkim jedinicama u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu
  • 1.000 romskih porodica je informisano o pozitivnim roditeljskim praksama kako bi se unapredila higijena, ishrana, zdravlje i razvoj male dece

200.000 dece i njihovih roditelja ima pristup unapređenim uslugama za razvoj u ranom detinjstvu u 25 domova zdravlja.