Zdravlje

UNICEF pomaže da se unaprede znanje i veštine u sektoru zdravstvene zaštite i drugim sektorima kako bi se pružile kvalitetne usluge za zdravlje i razvoj dece u najranijem detinjstvu.

Mala Elena u inkubatoru.
UNICEF Srbija/2018/Pančić

UNICEF pomaže da se unaprede znanja i veštine u sektoru zdravstvene zaštite i drugim sektorima kako bi se pružile kvalitetne usluge za zdravlje i razvoj dece u najranijem detinjstvu, naročito za decu izloženu rizicima i njihove porodice, kao što su deca koja žive u siromaštvu, deca iz romskih zajednica i deca sa smetnjama u razvoju.

Mi podržavamo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Republike Srbije kako bismo ojačali sprovođenje nacionalnog programa imunizacije.

U fokusu je unapređivanje kompetencija zdravstvenih radnika za delotvornu komunikaciju o imunizaciji sa neodlučnim roditeljima, kao i efikasna nabavka vakcina i upravljanje podacima u oblasti zdravstvene zaštite.

Beba na pregledu kod lekara.
UNICEF Srbija/2017/Pančić

UNICEF radi na poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju u porodilištima i odeljenjima za negu novorođene dece kako bi se podržali savremeni koncepti nege kroz podršku dojenju i promociju principa nege, zaštite i podrške po meri majke i deteta, kao i porodične i razvojne nege koja osigurava optimalno okruženje i stimulaciju za malu decu, naročito prevremeno rođenu.

Majka drži bebu koja prima vakcinu kod lekara.
UNICEF Srbija/2016/Bičanski

19% dece iz opšte populacije i 56% dece iz romskih naselja nije primilo sve vakcine na vreme.

Rezultati             

  • 200.000 dece i njihovih roditelja ima pristup unapređenim uslugama za razvoj u ranom detinjstvu u 25 domova zdravlja.
  • Više od 1500 dece sa razvojnim rizicima ili poteškoćama dobilo je podršku u razvojnim savetovalištima, što je imalo pozitivan uticaj na njihove razvojne ishode.
  • 1500 prerano rođenih i bolesnih beba dobilo je poboljšanu negu u neonatološkim jedinicama u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.
  • 1000 romskih porodica je informisano o pozitivnim roditeljskim praksama kako bi se unapredili higijena, ishrana, zdravlje i razvoj male dece.