Priručnik za primenu Posebnog protokola sistema zdravstvene zaštite

za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja

Naslovna strana publikacije
UNICEF Srbija/2012

Istaknuto

Zdravstveni radnici i saradnici oduvek su se bavili zlostavljanom i zanemarenom decom, ali često poremećaje njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja nisu prepoznavali kao posledicu izloženosti neadekvatnim postupanjima roditelja/staratelja. 

Uloga traume u detinjstvu označava se kao krucijalna za razvoj mnogih mentalnih poremećaja. Pokazano je da zloupotreba i zanemarivanje dece predstavljaju etiološki faktor kod oko 60% graničnih ličnosti, kao i da su mnogi nasilni adolescenti na neki način bili zloupotrebljeni kao deca. 

Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje su još pre mnogo godina, uz podršku humanitarnih organizacija, pokrenuli programe za ublažavanje posledica trauma izazvanih krizom i stresorima u našoj zemlji. Pre nekoliko godina pionirski su se posvetili zaštiti dece i porodica od nasilja i zlostavljanja svih vrsta, u posebnom odseku Instituta. 

Njihov rad doveo je do značajnih publikacija, među kojima je i „Priručnik za primenu Posebnog protokola sistema zdravstvene zaštite za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja“. Taj protokol predstavlja najbolji primer dobre prakse, koji bi trebalo pratiti i u drugim oblastima zaštite mentalnog zdravlja. 

Naslovna strana publikacije
Izdavač
Institut za mentalno zdravlje
Datum objave publikacije
Jezici
srpski

Preuzmite dokument

(PDF, 2,71 MB)