Istraživanje o roditeljskim praksama

Faktori rizika i zaštitni faktori razvoja u najranijem detinjstvu, sa posebnim osvrtom na socijalno deprivirane romske zajednice

UNICEF Srbija/2017

Istaknuto

Istraživanja u neuronauci su dokazala da su prve godine života najvažniji period za rast i razvoj deteta. Temelji za sve životne uspehe se postavljaju u najranijem detinjstvu, a propusti u brizi i stimulaciji razvoja deteta u ovom periodu ostavljaju dugoročne posledice, koje se kasnije teško mogu nadoknaditi.

Roditelji su najvažnija podrška deci u najranijem detinjstvu. Ovo istraživanje o roditeljskim praksama je obuhvatilo ispitivanja roditeljskih praksi u odgajanju dece, a posebno u pogledu razvojne stimulacije dece, ishrane, vaspitanja, očuvanja bezbednosti, razumevanja uticaja nasilja i drugih faktora rizika iz okruženja, korišćenja relevantnih usluga zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, sa značajnim osvrtom na socioekonomske, etničke i rodne aspekte, odnosno na njihov uticaj na razvoj dece.

Istraživanje je dodatno uključilo roditelje iz socijalno depriviranih romskih zajednica.

Ono predstavlja sveobuhvatni dubinski pogled u roditeljstvo, i sa obiljem ilustrativnih iskaza učesnika istraživanja na efektan i slikovit način ukazuje i na pozitivne i na negativne roditeljske prakse, u velikoj meri objašnjavajući moguće uzroke takvih ponašanja.

Specifičnost metodologije se ogleda u osmočasovnim opservacijama izabranih porodica, koje su omogućile da se u celosti osmotre dinamika porodičnog okruženja i rutinske aktivnosti koje, svesno ili nesvesno, omogućavaju interakciju između roditelja i deteta.

Naslovna strana publikacije

Author

UNICEF Srbija

Datum objave publikacije

Jezici

srpski

Preuzmite dokument

(PDF, 6,29 MB)