Deca, hrana i ishrana: pravilan rast u svetu koji se menja

Sažetak Izveštaja o stanju dece u svetu za 2019. godinu

Deca, hrana i ishrana: pravilan rast u svetu koji se menja
UNICEF Srbija/2020

Istaknuto

U trenutku kada svako treće dete uzrasta do 5 godina ne dobija ishranu potrebnu za pravilan rast, Izveštaj o stanju dece u svetu 2019. razmatra problem neadekvatne uhranjenosti kod dece.

Zajednice se sve više suočavaju sa trostrukim opterećenjem neadekvatne uhranjenosti: iako se broj smanjuje, i dalje 149 miliona dece uzrasta do 5 godina zaostaje u rastu, a skoro 50 miliona zaostaje u telesnoj masi u odnosu na visinu; 340 miliona dece trpi skrivenu glad, odnosno nedostatak vitamina i minerala, a stope prekomerne telesne mase brzo rastu.

U 21. veku neadekvatnu uhranjenost kod dece treba posmatrati u kontekstu brzih promena, uključujući i povećanje brojnosti gradskog stanovništva i globalizaciju prehrambenih sistema, što dovodi do sve veće dostupnosti hrane bogate kalorijama, ali siromašne nutrijentima.

Neadekvatna uhranjenost suštinski škodi rastu i razvoju dece. Ako se taj problem ne reši, deca i društva će teško ostvariti svoje pune potencijale. Na taj izazov se može odgovoriti samo tako što će se problem neadekvatne uhranjenosti rešavati u svakoj fazi života dece, a njihove jedinstvene nutritivne potrebe treba staviti u središte prehrambenih sistema i pratećih sistema zdravstvene zaštite, snabdevanja vodom
i sanitarnim uslugama, obrazovanja i socijalne zaštite.

Deca, hrana i ishrana: pravilan rast u svetu koji se menja
Izdavač
UNICEF Office of Global Insight and Policy
Datum objave publikacije
Jezici
srpski

Preuzmite dokument

(PDF, 4,24 MB)