Zdrave navike kroz igru za srećnije detinjstvo

Dve sobe trošne kuće i malo dvorište, to je carstvo igre za petoro Nadirine dece.

Jelena Terzić
Starija sestra Anđelina (12) i brat Arijan (14) čitaju mlađim sestrama Anastasiji (7) i Elmedini (5)
UNICEF Srbija/2018/Pančić
09 oktobar 2018

Petogodišnja Elmedina je najmlađa od petoro dece u romskoj porodici Tairovski.

Kad zamahne brzim ručicama, poput čarobnice iz svoje omiljene bajke, starija braća i sestre se u trenutku zalede. Pokretima koji oponašaju Snežnu kraljicu, prati ih i mama Nadira Tairovska. 

„Moja sestra Anastasija i ja smo čarobne vile“, objašanjava devojčica scenu punu radosti kroz dečiju igru.

Elmedini i Anastasiji, koja je tek krenula u školu, bajke najčešće čita najstarija sestra Anđelina (12). Uloge prinčeva i princeza potom dele sa starijom braćom Arijanom (14) i Erđanom (10). Na igru ih podstiče majka.

Nadira je naučila da deca kroz igru najlakše usvajaju zdrave navike na radionicama koje za nju i njene rođake, prijateljice i komšinice organizuju aktivistkinje „Romskog ženskog centra – Bibija“, uz podršku UNICEF-a i Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd.

Na radionicama pričaju o zdravlju, obrazovanju i kako da ostvare svoja prava. Tu su, kaže Nadira, naučile  koliko je higijena važna za zdravlje.

Zato dan u skromnoj kući Tairovskih u nehigijenskom naselju počinje neizostavnom jutarnjom higijenom. Petoro dece nad malom dvorišnom česmom. Sledi umivanje, pranje ruku i zuba.

Mala Elmedina se sprema da ulepša svoj osmeh pred „magičnim ogledalom“.

Strpljivo čeka da joj mama spusti pastu na četkicu, pa da započne zabavu. Brzi pokreti gore-dole, baš kao što je učila na radionicama koje pohađa sa mamom.

„Svakog jutra, zna se! Voda, sapun, četkice, pasta!  'Mama neću da obučem ovo, hoću ono, pleti kike, daj mi ranac'“, tako, uz osmeh, početak radnog dana opisuje majka tri devojčice i dva dečaka.

„Deca biraju garderobu“, kaže mama Nadira „žele da se obuku u čisto i moderno, kako se ne bi razlikovali od svojih vršnjaka. Potom kreću put obližnje Osnovne škole 'Jovan Cvijić'“. 

„Pošto stariju decu pratim do škole, ostanem sa Elmedinom u parku  kad god je lepo vreme. Ona najviše voli ljuljaške i tobogan“, kaže Nadira. Vrtić im je, objašnjava, daleko, ali sledeće godine planiraju da započnu predškolsko obrazovanje.

Najstariji brat Arijan kaže da Elmedina ima najlepši osmeh u porodici. To je verovatno zato što ima i omiljenu zubarku.

„Ona ima plave oči i dugačke trepavice i zove me 'Maco moja'“, oduševljeno opisuje zubarku petogodišnja devojčica, dok ponosno razvlači usne u osmeh.

Elmedina pere zube u dvorištu
UNICEF Srbija/2018/Pančić
Elmedina (5) najblistaviji osmeh porodice Tairovski

Tairovska je porodica lepih osmeha. Zahvaljujući angažovanju brižne majke, neguju ih na Stomatološkom fakultetu.

„Studenti utorkom imaju vežbe, od oktobra. Tada vodim decu na besplatne preglede i da poprave zub, ako nekom od njih  treba, jer znam koliko je važno da imaju zdrave zube“, objašnjava mama Nadira.

Aktivistkinja „Romskog ženskog centra – Bibija“ Svetlana Ilić kaze da u okviru radionica majke i deca uče da u zubaru vide prijatelja i da nema razloga da ga se plaše.

“Uz slike sa pokvarenim zubima pokazujemo koju hranu bi trebalo da izbegavaju, a onda i šta se jede za lep osmeh. Na kraju te radionice, deca su na pitanje šta je, osim higijene i ishrane, važno za zdrave zube, u glas odgovarala ‘da idemo kod čika Zube’”, objašnjava Svetlana.    

„Studenti utorkom imaju vežbe, od oktobra. Tada vodim decu na besplatne preglede i da poprave zub, ako nekom od njih  treba, jer znam koliko je važno da imaju zdrave zube.“

Mama Nadira se trudi da za decu priprema raznovrsnu hranu, sa mnogo povrća i voća.

“Svako dete želi koka-kolu, čips, čokoladu. To bi najradije jeli i pili, a ja im kažem nemoj, to nije zdravo. Čekaj, sad će tebi mama da spremi, na primer grašak. Elmedina ga baš i ne voli, ali ja joj onda ispričam priču o princezi na zrnu graška, a njoj je interesantno, pa pojede,” priča Nadira.

I tokom radionica, na stolu uvek ima jabuka. Radionice se održavaju dva puta nedeljno u domu neke od Romkinja iz naselja.

Proteklih 18 meseci vode ih članovi mobilnih timova za podršku romskim porodicama. Čine ih pedagoška asistentkinja, zdravstvena medijatorka, patronažna sestra i predstavnici Opštine i Centra za socijalni rad. 

„Razgovaramo o tome koliko je važno da se, od rođenja deteta, ispuni plan imunizacije. Posebno u vreme kada je pretila epidemija malih boginja“, objašnjava romska zdravstvena medijatorka Lepa Nedeljković, i potvrđuje da su sva Nadirina deca vakcinisana na vreme.

Higijena zuba u domu porodice Tairovski, uz pomoć zdravstvene medijatorke Lepe Nedeljković
UNICEF Srbija/2018/Pančić
Higijena zuba u domu porodice Tairovski, uz pomoć zdravstvene medijatorke Lepe Nedeljković.

Nadira je pre godinu i po dana počela da pohađa radionice na kojima se posebna pažnja poklanja ranom razvoju dece.

Tada su njena iskustva iz perioda trudnoće, porođaja i nege novorođenčeta bila sveža, pa ih je, uz pomoć patronažne sestre i zdravstvene medijatorke, delila sa mlađim majkama.  

„Sve što mi želimo da prenesemo, Nadira najpre sama usvoji, a onda, na jednostavan način, približi i drugim ženama.  To i nama i njima mnogo znači. Ona ne samo da brižljivo neguje svoju decu, već i sama ide na redovne ginekološke preglede, mamografiju, itd“, objašnjava Svetlana Ilić u pauzi razgovora sa sedmogodišnjom Anastasijom.

Devojčica joj priča o svojoj najboljoj drugarici iz razreda Teodori i pokazuje koja je slova naučila u školi.  

Dve sobe trošne kuće i malo dvorište, to je carstvo igre za petoro Nadirine dece.

Dok su u kući, majka je spokojna. Na kapiji počinje njena briga, jer su napolju prometna ulica i deponija.

„Više se bojim pacova, nego kamiona. Nadam se da će da sklone ovo smeće, zato što se plašimo zaraze“, kaže Nadira, uzdajući se u obećanje članova mobilnog tima da sledi još jedan krug čišćenja otpada.

Zdravstvena medijatorka Lepa Nedeljković kaže da se svakoj porodici i njenim članovima pristupa individualno, u skladu sa njihovim potrebama:

„Obilazimo trudnice i pratimo njihove potrebe. A onda obilazimo majke sa bebama da bi dobile pravilnu negu i išle na redovne preglede. U nekim porodicama se suočavamo sa nasiljem, a tu je jako važna uloga Centra za socijalni rad. Tamo gde ima starih, zakazujemo preglede i donosimo lekove. Vodimo računa da svi imaju dokumenta“,  kaže Nedeljković, objašnjavajući ulogu romskih zdravstvenih medijatorki.

Projekat "SVE ZA DECU: mobilizacija zajednice za podršku razvoju romske dece u najranijem detinjstvu" UNICEF je razvio i realizuje ga zahvaljujući podršci kompanije GlaxoSmithKline (GSK), koja je kroz inicijativu “Zajedno za bolje zdravlje“ posvećena unapređenju zdravlja romske dece u Srbiji i zemljama regiona.