Zajedno na dobrom putu

Sve je počelo pre tri godine kada su roditelji primetili da Lazar ne komunicira, ne odaziva se na ime, ne igra se i ne istražuje svet oko sebe. 

Ivana Miljković
Lazar (5) sa sestrom Milicom (3) i mamom Anastasijom.
UNICEF Srbija/2020/Vaš
16 April 2020

16. april 2020. Niš- „Pakuje autić!“ Na ovu rečenicu petogodišnjeg Lazara, cela porodica Milić- mama Anastasija, tata Miloš i trogodišnja sestra Milica, glasno aplaudira uz pokliče „Bravooo!“.

Za njih, to je veliki uspeh. Možda i najveći.

A sve je počelo pre tri godine kada su primetili da Lazar ne komunicira, ne odaziva se na ime, ne igra se i ne istražuje svet oko sebe.  Zabrinuti, Miloš i Anastasija potražili su pomoć pedijatra koji ih je uputio u Razvojno savetovalište u niškom Domu zdravlja. Već u februaru 2018. Lazar je uključen u sistem rane intervencije koji podrazumeva da psiholog pomaže Lazaru da razvije veštine govora, igre i motorike ali uz intenzivno učešće i obuku roditelja. Od prošle godine taj rad su nastavili u domu Milića.

Zapravo cela ideja je da stručnjak ne radi sa detetom jedan na jedan već da pruža podršku roditelju koji sam sprovodi plan intervencije. Roditelj je najbolji stručnjak za svoje dete.

 „Meni je odmah bilo jasno zbog čega. Dete se drugačije ponaša kad odemo u Dom zdravlja, u Razvojno savetovalište, jer je to atipična sredina za njega i on verovatno u glavi ima neke kočnice, barijere, ne ponaša se prirodno“, priča Miloš.

Milena Petković Milenović, psihološkinja u Razvojnom savetovalištu, sada i prijatelj porodice, već dve godine radi sa Milićima. Dolaskom na njihov teren, kaže, dobija sliku njihovih prioriteta i potreba.

„Zapravo cela ideja je da stručnjak ne radi sa detetom jedan na jedan već da pruža podršku roditelju koji sam sprovodi plan intervencije. Roditelj je najbolji stručnjak za svoje dete. On najbolje poznaje svoje dete“, objašnjava Milena.

Lazar obožava kada im u posetu dođe Milena,  psiholog iz Razvojnog savetovališta.
UNICEF Srbija/2020/Vaš
Lazar obožava kada im u posetu dođe Milena, psiholog iz Razvojnog savetovališta.

Anastasija i Miloš, kao i drugi roditelji u Nišu, ne moraju više da lutaju u potrazi za podrškom. Sada Lazar, i druga deca sa teškoćama, imaju tim stručnjaka iz iz razvojnog savetovališta doma zdravlja, predškolske ustanove „Pčelica“ i centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu, koji radi za njih.

Zajedno, stručnjaci i roditelji prave plan podrške za određeni period. A podrška se kroji po principu-„jedan plan za jednu porodicu/dete“. Nema univerzalnih planova, svaki je specifičan i baš za tu porodicu. Takav je i za Miliće.

 „Mi smo odmah počeli da se pridržavamo smernica, uputstava i saveta psihologa. Krenuli smo sa predgovornim radnjama jer je Lazar pričao nerazumljivo. Pokazivali smo mu imitaciju, eho, onomatopeju. Vrlo brzo, za par nedelja, počeli smo da primećujemo da on ima kapacitete da uči, da usvaja to što mi radimo. Za tri meseca on je izgovorio prve smislene reči kao što su mama, tata, auto, oko. Ubrzo je izgovorio i prvu rečenicu i to je meni bilo fantastično“ kaže Miloš.

Milići sada znaju i da se kod više od 70% dece, zahvaljujući blagovremenom uključivanju u program ranih intervencija, razvoj vraća u očekivane tokove.

„Igramo se neke funkcionalne igre koje razvijaju komunikaciju. Ja, na primer, po savetima psihologa, legnem na pod jer moram da budem u ravni sa detetom, i onda razvijamo simboličke igre koje su prenesene iz realnog života – na primer kako će Lazar da pegla veš, da popravlja i pere auto“ objašnjava Miloš.

Kroz svakodnevne rutine unapređuju i svoje i Lazareve veštine. Što se ranije krene sa ovim vidom podrške, rezultati su bolji.

„Lakše nam je bilo da nas neko uputi u to šta treba da radimo. I kod kuće se najbolje pokazuju rutine, one koje se odnose na hranu, higijenu“, kaže mama Anastasija.

Dnevne rutine, pranje ruku i zuba Lazar najviše voli da radi sa tatom Milošem.
UNICEF Srbija/2020/Vaš
Dnevne rutine, pranje ruku i zuba Lazar najviše voli da radi sa tatom Milošem.

Lazar sada voli da pere zube sa tatom, da jede sa mamom i igra se sa sestrom.

 „Mi vežbamo sve one veštine koje porodica želi, pa ako radimo na hranjenju mi onda možemo vežbati i finu motoriku i komunikaciju i govor. Nije nam fokus pojedinačna veština već rutina, a u samoj rutini skup veština“, kaže Milena.

Lazara i Milicu, kada nisu u vrtiću, često čuvaju i baka i deka, jer Milići rade. Zato im dolazak psihologa u njihov dom olakšava i ubrzava napredak.

 „Verbalno smo napredovali, a mislim i da mu se pažnja malo popravila. Što se tiče senzornih veština, pre ništa nije hteo da pipne, niti da ima bilo kakav dodir, sada se to promenilo. Sada i sam pere ruke i uzme šta mu treba. Pokušava i da se kupa sam. Pokazuje  inicijativu i zainteresovanost da sam uradi neke stvari“ ,samouvereno priča Anastasija.

Milena je tu i da im pomogne i u rutinama kao što su odlazak u prodavnicu, na igralište. Dogovaraju se da li će se sastajati jednom ili više puta nedeljno.

 „Mnogo mi znači zbog obaveza jer sa Milenom možemo da se uklapamo, da se viđamo  i subotom. Meni nije lako da uzimam slobodne dane na poslu i vodim ga u savetovalište a sa njim mora da se radi kontinuirano“ objašnjava mama.

Svaki slobodan trenutak Lazar i tata provode na igralištu.
UNICEF Srbija/2020/Vaš
Svaki slobodan trenutak Lazar i tata provode na igralištu.

Program koji je orjentisan ka porodici i baziran na podršci kroz dnevne rutine i aktivnosti u prirodnom okruženju, u kući ili vrtiću, prilagođen je i za Srbiju, a na osnovu međunarodnih iskustava, najviše se oslanjajući na model koji se poslednjih petnaestak godina primenjuje u Portugaliji.

Program kojim se unapređuje sistem ranih intervencija u Srbiji partnerski podržavaju UNICEF, Fondacija za otvoreno društvo iz Velike Britanije i Srbije u saradnji sa Beogradskim psihološkim centrom iz Beograda, a uz finansijsku podršku Austrijske agencije za razvoj.

Trenutno se za njegovu primenu obučava 99 profesionalaca iz sistema zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite.  Podršku kroz program rane intervencije, uključujući i kućne posete, dobija 70 porodica u Leskovcu, Kragujevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

Plan je da se u naredne dve godine, između ostalog,  poveća broj porodica i  profesionalaca uključenih u program, prilagodi regulativa, obezbedi dodatna literatura, integrišu znanja profesionalaca na svim nivoima i da se aktivno zagovara dostupnost ovako unapređene prakse rane intervencije na nacionalnom nivou.

UNICEF Srbija/2020