Učenje kroz igru u vreme pandemije COVID-19

Tokom epidemije COVID-19, Melisi (9) najviše nedostaju učiteljica i drugari iz III/1.

Jelena Terzić
Uz porodični paket deca uče igrajući se u sigurnom porodičnom okruženju.
UNICEF Srbija/2020/Shubuckl
20 Maj 2020

„Najviše mi se sviđa igra „Ne ljuti se, čoveče“, zato što u njoj uvek pobeđujem!“

Ozareno je izgovorila devetogdišnja Melisa Ostić, pošto je u svom skromnom stanu otvorila Porodični paket za učenje i igru. Paket  je dobila od UNICEF-a zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u njoj je, osim igre koju toliko voli, našla i knjige, kocke, olovke, slikovnice, bojice, kolaže i još društvenih igara, poput domina, u kojima će tek pobeđivati.

Melisa ne pobeđuje samo kad se igra, već i kada su pred njom školske obaveze. Ali u vreme epidemije korona virusa koja je nju, kao i sve školarce, udaljila iz učionica, priznaje da joj je teško. Ne zbog zadataka koje, pod maminim nadzorom, radi od kuće. Tu i dalje dobija petice, naročito iz omiljenog srpskog jezika. Teško joj je jer je daleko od učiteljice i drugara iz svog III/1.

„Izlazile smo samo kada smo morale da nešto uzmemo ili kupimo“, opisuje vreme provedeno tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa Sanja Ostić, samohrana majka devetogodišnje devojčice. „Ostatak dana smo provodile u ovoj maloj sobi. Melisa je radila domaći i zadatke, koje telefonom šalje učiteljica. Gledale smo televiziju, čitale, igrale smo se i tako prođe vreme.“

Za Sanju su dani neizvesnosti, u krizi izazvanoj virusom korona, bili posebno teški. Ne jedino zbog straha od zaraze, već i jer se više nego ranije bojala za porodičnu egzistenciju. Porodica Ostić živi od socijalne pomoći. Za svoju kćerku i sebe, Sanja svakodnevno uzima obroke iz Crvenog krsta u beogradskoj opštini Rakovica.

„Već nekoliko godina tu uzimamo hranu. Oni su nam uvek izlazili u susret, kad god nam nešto treba i kad god organizuju nešto što bi nama moglo da znači, oni nas pozovu“, objašnjava Sanja.

Devetogodišnja Melisa najviše se obradovala društvenim igrama u porodičnom paketu za učenje i igru.
UNICEF Srbija/2020/Shubuckl
Devetogodišnja Melisa najviše se obradovala društvenim igrama u porodičnom paketu za učenje i igru.

Iz Crvenog krsta, poziv je stigao i na Međunarodni dan porodice. Zato što se  tokom svake krize socijalno ugrožene porodice  posebno teško suočavaju sa izazovima.

Melisa se tog jutra radovala, znajući da je čeka poklon. Za nju je, kaže, dan kada dobije igračke - najbolji dan. Tada još nije slutila da je u porodičnom paketu za učenje i igru čeka i njena omiljena igra „Ne ljuti se, čoveče“. Mama joj je za tu priliku sašila masku. Skrojila je i sjajne vezice za masku da joj se slažu sa rajfom.

Srela je i drugare iz drugih porodica, sve jednako uzbuđene zbog poklona koje će dobiti i uz koje će se i igrati i učiti.

3200 paketa će biti uručeno deci iz najugroženijih porodica u preko 60 opština širom Srbije. Osim do siromašnih i romskih porodica, dodatna 104 paketa su stigla i u 16 ustanova za smeštaj dece i  do 330 dece u izbegličkim i migrantskim centrima.

Porodični paket UNICEF je osmislio tako da podstakne decu, od najmlađeg uzrasta do 10 godina, da uče igrajući se, spokojni i u društvu svojih roditelja.

„Tokom pandemije COVID-19, porodica je pokazala da je nukleus otpora, prilagodljivosti i pozitivnog duha“, objašnjava direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis. „Ali zbog ove krize deca su često bila nevidljiva. Veoma je važno da se uhvatimo u koštac sa psihosocijalnim stresom kojem su deca izložena i mislimo da će kroz igru i učenje deca biti otpornija i da ćemo moći ponovo zajedno da zamislimo svetlu budućnost.“

Na poziv UNICEF-a da igračkama i didaktičkim sredstvima pomognu najmlađima, bez oklevanja se, prema rečima američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija, odazvao USAID.

„Dok smo i mi i naši prijatelji iz EU i drugih zemalja dopremali pribore za testiranje, zaštitnu opremu i drugi medicinski materijal, raduje me što je UNICEF razmišljao i o tome kako je jedna ovakva kriza pogodila decu, pogotovo što su škole zatvorene. Nadamo se da će se uz ove kutije zabaviti, učeći uz njih“, rekao je Godfri.

U to veruju i u Vladinom resoru zaduženom za populacionu politiku.

„Ideja je da svi članovi porodice kroz igru, učenje i podršku najosetljivijima – deci, učestvuju u njihovom sazrevanju i da na taj način jedinstvo porodice bude izraženo“, naglasila je ministarka Slavica Đukić Dejanović i predsednica Saveta za prava deteta.

UNICEF Srbija/2020

Crveni krst, podelom porodičnih paketa za učenje i igru na Međunarodni dan porodice, prema rečima predsednika te organizacije u Srbiji prof. dr Dragana Radovanovića, na najbolji način završava Nedelju posvećenu Crvenom krstu:

„Očekujem da kroz porodične pakete za naše najmlađe, posledice ove krize za koju se nadamo da prolazi, budu umanjene, a da deca shvate da je solidarnost jedna od najvažnijih osobina koju moraju da nose kroz čitav život“.

Crvenom krstu će, na terenu, podršku pružati zdravstvene medijatorke i lokalne romske nevladine organizacije, koje telefonom i preko društvenih mreža svakodnevno komuniciraju sa porodicama u romskim naseljima.

Ohrabruju ih i da se fotografišu i snimaju u igri i učenju sa decom i time pokažu da su ponosni jedni na druge i da su jedni drugima najjači oslonac.