U plavom se pobeđuje

Tražila se karta više za košarkašku utakmicu Srbija-Litvanija, plod partnerstva UNICEF-a i Košarkaškog saveza Srbije.

UNICEF Srbija
Tijana proslavlja koš
UNICEF Srbija/2019/Marković
20 Avgust 2019

Beograd, 20. avgust 2019 - Koš po koš, neizvesnost i na kraju pobeda – dok sudija svira kraj, na semaforu piše „Srbija 72 – Litvanija 68” i Srbija postaje bogatija za inkluzivna igrališta.

Tražila se karta više za košarkašku utakmicu Srbija-Litvanija, plod partnerstva UNICEF-a i Košarkaškog saveza Srbije.

Zahvaljujući svima koji su kupili kartu kako bi bodrili srpski košarkaški „dream team“ u beogradskoj „Štark Areni” deca u Srbiji će biti bogatija za mogućnost igre na inkluzivnim igralištima.

Aleksandar Đorđević, ambasador UNICEF-a u Srbiji i selektor nacionalne košarkaške reprezentacije, ne krije zahvalnost svima koji su obukli plavo i učestvovali u zajedničkoj akciji UNICEF-a i Košarkaškog saveza Srbije - „Svi u plavom! Za sadašnje i buduće generacije“.

„Mislim da se tražila karta više zbog toga što su ljudi osetili potrebu - svi mi znamo koliko je svaka mala donacija važna i iskrena,“ rekao je Đorđević.

Reprezentacija Srbije
UNICEF Serbia/2019/Marković

Deo sredstava prikupljenih prodajom ulaznica iskoristiće se za izgradnju inkluzivnih igrališta u istoj godini u kojoj UNICEF obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima dece, a muška košarkaška reprezentacija učestvuje na Svetskom prvenstvu u Kini.

Zajednička akcija uspela je da deci i odraslima u Srbiji pošalje poruku u kojoj su sadržane najvažnije vrednosti u koje Košarkaški savez i UNICEF snažno veruju.

„Ako smo uspeli da prenesemo poruku i vrednosti koje obe institucije podržavaju, to je sjajno”, kazao je Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije.

Navijači na tribinama
UNICEF Srbija/2019/Marković

Tribine i teren  „Štark Arene“ bile su obojene u plavo. Srpski košarkaši, publika i deca bili su kao jedno, ne samo da bi svaka lopta završila u košu, već i da bi poslali poruku da poverenje, razumevanje, samopouzdanje, i nada za svako dete – uvek pobeđuju.

„Ja sam počeo da se bavim sportom da bih, kao što su nekada meni sportisti bili uzor,  postao uzor deci da se bave sportom“, ovako košarkaš Boban Marjanović opisuje ponos sa kojim nosi plavu boju.

Osmehe na licu, na kraju utakmice, niko nije mogao da sakrije.

„Mnogo je važno kada možeš da izmamiš osmeh detetu – to je čisto srce i čist osmeh. Tada si i sam srećan”, kaže Marjanović.

Deca ubacuju loptu u koš
UNICEF Srbija/2019/Marković

Svaki osmeh iz „Štark Arene“ stvoriće i neke nove osmehe.

Uskoro će sredstva prikupljena prodajom ulaznica biti iskorišćena za izgradnju inkluzivnih igrališta.

Gradiće se uz učešće UNICEF-a, roditelja i lokalnih samouprava, a sadržaće sprave i rekvizite pristupačne za decu različitih tipova fizičkih, senzornih i intelektualnih smetnji u razvoju.

„U celoj Srbiji ne postoji igralište za decu koje zаdovoljаvа sve uslove inkluzivnosti. Ovo će biti prva igrališta koja su pristupačna svakom detetu bez razlike.”

„U celoj Srbiji ne postoji igralište za decu koje zаdovoljаvа sve uslove inkluzivnosti. Ovo će biti prva igrališta koja su pristupačna svakom detetu bez razlike”, smatra je Velimir Knežević, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda.

Prva dva igrališta grade se u Beogradu, na Adi Ciganliji, i u Ćićevcu, uz podršku kompanije NCR i donacija građana koji su svojim prisustvom u Štark Areni podržali pravo svakog deteta da uz igru, druženje i razonodu raste i ostvaruje svoje potencijale.

„Igrališta će omogućiti da sva deca zajedno rastu - što jeste pravi način da se međusobne predrasude, nepoznаvаnjа i različitosti prevaziđu na pravi način”, kaže Velimir Knežević.