U muzici su svi jednaki

Leonard, Daim, Armenita i njihovi drugari kroz muziku uče da budu solidarni, imaju samopozdanje, da mogu da se ukope u svako društvo i školu.

Ivana Miljković
Deca uživaju u  časovima muzičkog
UNICEF Srbija/2019/Vaš
11 Mart 2019

Zemun, Srbija - Leonard, Daim, Armenita i njihovi drugari igraju uz muziku, pevaju, pljeskaju rukama. Ne prestaju da se smeju.

„Osećam se dobro, lepo. Lakše mi je kada pevam, onda mogu sve da zapamtim“, sa širokim osmehom priča šesnaestogodišnji Leonard koji je sada tek 6. razred.

I desetogodišnji Daim voli da peva i svira, a Armenita, dvanaestogodišnja devojčica bistrog pogleda i uma, peva najglasnije.

„Osećam se dobro kada slušam muziku i kada pevam. Lepo je i drugoj deci. Družimo se, učimo note“, Armenita.

Leonard, Daim, Armenita i njihovi drugari kroz muziku uče da budu solidarni, imaju samopozdanje, da mogu da se ukope u svako društvo i školu.

A trenutno idu u istu školu za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“ u Zemunu. U razredu nisu sa svojim vršnjacima zato što su prekidali školovanje ili su kasnije krenuli na nastavu. 

Deca uživaju u časovima muzičkog
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Muzika i ples vraćaju deci samopouzdanje i pomažu im da se socijalizuju

Od septembra uče o muzici po El Sistema metodu  koji je osnovan u Venecueli pre više od 4 decenije, i kroz koji je do sada prošlo 4 miliona dece u 60 zemalja.

„El Sistema je prvenstveno socijalno inkluzivni metod koji koristi muziku kao sredstvo. Decu uči da budu timski igrači, bolji građani, da budu proaktivni, empatični“, objašnjava Dijana Opačić, programska koordinatorka Music art project-a, organizacije koja je metod El Sistema dovela u Srbiju.

„Da bismo imali društvo koje priznaje jednakost, potrebno je da se sva deca uključe u redovne škole, da idu sa svojim vršnjacima i da nadoknade propušteno. Naša misija je da pokušamo da ih integrišemo u drugih 5 škola na teritoriji Zemuna primenjujući u svakoj školi El sistema program. Da bi inkluzija uspela potrebno je da ojačamo i decu iz ove škole, ali i decu i nastavnike iz drugih škola“, objašnjava Dijana.

„El Sistema je prvenstveno socijalno inkluzivni metod koji koristi muziku kao sredstvo. Decu uči da budu timski igrači, bolji građani, da budu proaktivni, empatični.“

Upravo zato su Leonard, Daim, Armenita na masterklasu sa svojim, ali i nastavnicima muzičkog vaspitanja iz drugih zemunskih škola.

Po završetku programa, deci će biti lakše da uče i uklope se u druge škole i pripreme se za različite životne situacije, a nastavnici će unaprediti svoja metodološka znanja i prilagodi ih radu sa decom iz osetljivih društvenih grupa.

Snežana Aleksić sa đacima na radionici
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Snežana Aleksić, nastavnica geografije, drži i časove muzičkog vaspitanja kao vannastavnu aktivnost

Masterklas je organizovao Music art project, u sklopu projekta “Muzika za društvene promene”, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF-om u Srbiji.

Deo je inicijative da se sva deca koja su van sistema obrazovanja ili se obrazuju u segregisanim okruženjima uključe u redovno obrazovanje.

Tokom tri godine projekta biće razvijeni mehanizmi koji će im u tome pomoći. 

„Deci je lakše privući pažnju muzikom nego slikom, kaže Suzana Aleksić, nastvnica u školi „Branko Pešić.

„Muzika je ono što nas čini kompletnim, pažljvim. Svaka umetnost nas tera da napredujemo, da učimo više, da budemo bolji.“ 

Suzana objašnjava da deca koja uče po ovoj inkluzivnoj metodi mogu da pokažu svoje muzičko znanje i umeće i van škole, i to ih dodatno motiviše da nastave školovanje.

Frencis Galjardi iz Venecuele predaje El Sistema metodom i uživa u radu sa decom
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Frencis Galjardi iz Venecuele predaje El Sistema metodom i uživa u radu sa decom.

„Divno je videti kako su sami sebi učitelji, kako stvaraju osećaj pripadanja i  sarađuju, ne samo sa drugom decom, već sa svima u školi.“

Frencis Galjardi iz Venecuele, dete iz El Sistema programa, danas predaje o ovoj metodi širom sveta.

Kaže da takav način učenja, osim što decu edukuje o muzici, razvija i stavove i veštine potrebne u svakoj profesiji.

Divno je videti kako su sami sebi učitelji, kako stvaraju osećaj pripadanja i sarađuju, ne samo sa drugom decom, već sa svima u školi. Oni koji ne odluče da budu muzičari  postaju najbolji u onome što rade zato što su disciplinovani, strastveni i fokusirani na posao. Upravo je to ono što podučavamo kroz program El Sistema i što možemo da primenimo u životu“, objašnjava Frencis.

UNICEF Srbija

Dejan Milenković je profesor muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ već 17 godina.

Jedan je od desetak nastavnika iz 5 redovnih škola u Zemunu koji uče kako primeniti metod El Sistema.

„Akcenat se stavlja na timski rad i socijalizaciju dece, iz različitih društvenih kategorija, kroz igru, pesmu, pokret, druženje. Čim vi učestvujete zajedno u jednoj određenoj aktivnosti vi ste tim, a u timu nema razlike, ne postoje nikakve socijalne i društvene podele“ objašnjava Dejan.