Svi smo jednaki, samo ljudi

„Ovo društvo često diskvalifikuje sve što mu je nepoznato, sve što ne razume i ne shvata, ili pak ono što se razlikuje."

Nikolina Bonić
Nikolina Bonić
Stanislava Vučetić
24 Decembar 2019

O autorki

Nikolina Bonić, ima 16 godina, ide u gimnaziju u Šidu. Sanja o životu u slobodnom društvu u kome će svako moći da izrazi svoje mišljenje i stavove i trudi se da, za početak, te ideale podstiče u svom okruženju. Cilj-da bude istraživački novinar i nikada ne napusti svoju zemlju.

Nikada nisam zatvarala oči pred nepravdom. Još od najranijeg perioda nešto me je navodilo da se borim protiv nje. Po prvi put sam je videla i osetila u školi. Bilo da je ona usmerena ka meni ili ka bilo kome drugom, isto sam reagovala. Iskreno, vodeći se srcem i željom da ovaj svet načinom boljim mestom.

Nepravda sa kojom sam se susretala uvek je bila usko vezana za diskriminaciju, čije uzroke nikada nisam uspela do kraja da odgonetnem. Vremenom sam shvatila da je naše društvo plodno tle za gajenje stereotipa i pravila koji za posledicu imaju sve protiv čega se borim: nerazumevanje, osuđivanje i odbacivanje. Na kraju, ove loše vrednosti ovde opstaju već previše vremena da bih ja sama mogla da se izborim sa njima.

Just Human tim
Stanislava Vučetić

Ovo društvo često diskvalifikuje sve što mu je nepoznato, sve što ne razume i ne shvata, ili pak ono što se razlikuje. Bilo da je u pitanju finansijska situacija, zdravstveni ili bilo koji drugi problem koji nekog pojedinca razlikuje od ostalih, to ga ne čini manje vrednim. Zapravo, najčešće to znači da oni imaju drugačiju perspektivu koja može pomoći drugima.

Isto ovo se može primeniti i na migrantska kriza koja je samo jedan od  problema u našoj zemlji. I ne bih ja posebno isticala ovu temu ali te negativne vrednosti ponovo izviru.

I pogodite šta?

Susreli smo se nepoznatim i naučili nešto novo.

Just human tim razgovara o svojim idejama.
Stanislava Vučetić

Život mladih ljudi iz prihvatnog centra u Šidu, nije ni malo lak! Umesto ruke podrške i razumevanja, mi često diskriminišemo i etiketiramo. Samo nekoliko pojedinaca ih vidi kao jedake.

Kada mladi ljudi, u stranoj zemlji bivaju diskriminisani, odbacivani i nepoželjni samo zbog drugačije boje kože, vere, i sličnih stvari, kada predrasude dobiju bitku nad realnošću a negativne vrednosti postanu standard koji svi slepo prate, nešto se mora uraditi!

Zato smo se moja drugarica Kristina i ja, zajedno sa drugarima iz prihvatnog centra Hadijem i Nabijem prijavili na UPSHIFT program. Pokušali smo da nađemo rešenje i da uz pomoć naših ideja napravimo promenu. To je bio samo prvi korak, da, zajedno sa njima, prevaziđemo zablude u našoj lokalnoj zajednici.

Sada, realizujemo projekat koji smo osmislili, da zbližimo lokalno stanovništvo sa ljudima iz centra za izbeglice, kroz turnir prijateljstva i sajam kulture i umetnosti.

Ako se bolje upoznaju, možda će shvatiti da smo svi isti - da smo svi samo ljudi.

Nikolina Bonić na radionici
Stanislava Vučetić

Ovo je moj način da stanem na put svim negativnim stvarima koje primećujem u svom okruženju i želim da ohrabrim svaku mladu osobu da pronađe svoj put, da zajedno iskorenimo sve negativne vrednosti i pokažemo ljudima da treba biti slobodan i svoj.

Mi treba da povećamo svest u zajednici da sve ljude treba da hrabri i pomaže, a ne odbacuje i diskriminiše!

Pročitajte priču o Just Human timu na linku ovde.