Svaki put kada zaštitite zdravlje deteta, postoji nada

Vida Parezanović je rođena pre Drugog svetskog rata i kao dete je prošla sve njegove strahote.

UNICEF Srbija
Vida Parezanović
UNICEF Srbija/2016
15 Decembar 2016

Vida Parezanović je rođena pre Drugog svetskog rata i kao dete je prošla sve njegove strahote.

Videvši smrt, patnju i bolesti koje je rat doneo, rešila je da se bavi lekarskim pozivom. Posebnu brigu želela je da usmeri ka smanjenju smrtnosti dece, koja je u to vreme iznosila čak 140-150 umrle odojčadi na hiljadu rođenih.

„Zdravstveni problemi su bili višestruki, od raznih bolesti, oboljevanja, zaraznih, parazitarnjih bolesti, tad je i tuberkuloza značajna bila, do toga da je uspeh vakcinacije bio loš,“ priseća dr Vida Parezanović sa čime se kao pedijatar sretala u posleratnoj Jugoslaviji.

Lekari nisu mogli sami da se bore protiv velike smrtnosti novorođenčadi. Pouzdanog partnera su pronašli u UNICEF-u.

„Sa UNICEF-om se na problemima povećane smrtnosti odojčadi radilo višestruko. Formirani su kursevi za seosku omladinu, za buduće majke, savetovališta za majke i decu. UNICEF je pomogao samim tim što je omogućio … da počnu da rade savetovališta za decu,’’ priseća se dr Parezanović.

Efekti njihovog i rada UNICEF-a na terenu su bili neverovatni.

„UNICEF je na smanjenju smrtnosti odojčadi učinio mnogo. Tamo gde se aktivno program sprovodio uz pomoć UNICEF-a, posle 18 godina je spao na 18 promila – 18 umrle odojčadi na hiljadu rođenih,“ izgovara kao da se i sama pritom iznenađuje uspehu koji su postigli.

Za svet bez rata i decu zaštićenu u takvom svetu, dr Vida Parezanović ima poruku: „Za svako dete, nada“.

UNICEF Srbija