Super roditelji iz Niša!

Teodora i Uroš su odgovorili na UNICEF-ov globalni poziv “super roditeljima” da podele svoje savete o roditeljstvu u najranijem periodu života deteta u oviru kampanje ‘’Svaki trenutak je važan”.

UNICEF Srbija
Super roditelji iz Niša!
UNICEF Srbija/2018/Vaš
24 oktobar 2018

‘’Zabavljajte se sa svojim detetom – pravite neke čudne zvuke, neke blesave face i budite spremni da nekome sa strane izgledate kao idiot. Ali, nećete biti idiot. Bićete najsrećnija osoba jer ćete izazvati osmeh na licu vašeg deteta. A, osmeh na licu vašeg deteta je najlepši momenat u vašem životu. Zato, budite najbolji Super tata na svetu!’’

Ovo malo dete zbog koga roditelji prave blesave face i momenat kada se on nasmeje beleže kao najbolji u svom životu je petomesečni Ratko Jovanović, a Super tata i Super mama su Uroš i Teodora Jovanović iz Niša.

Teodora i Uroš su odgovorili na UNICEF-ov globalni poziv “super roditeljima” da podele svoje savete o roditeljstvu u najranijem periodu života deteta u oviru kampanje ‘’Svaki trenutak je važan”.

Povod je bio svetski Dan očeva koji se obeležava u više od sto zemalja na planeti. Naravno, to nije sprečilo i one tate čije zemlje taj dan ne obeležavaju da se uključe u takmičenje, kao ni sve ostale koji učestvuju u ranom razvoju deteta.

Konkurencija je bila velika. Mnogi su želeli da podele svoja pozitivna iskustva o odnosu sa detetom u najranijem periodu i da na taj način pomognu nekim roditeljima koji nisu baš najvičniji prilikom pronalaženja te tanane veze sa bebom koja je tek stigla u dom.

Ratko Rajković (5 meseci) i direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis u igri sa loptom koju je potpisao globalni UNICEF-ov ambasador dobre volje Dejvid Bekam.
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Ratko Jovanović (5 meseci) i direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis u igri sa loptom koju je potpisao globalni UNICEF-ov ambasador dobre volje Dejvid Bekam.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji, Regina De Dominicis, uručila je pobedničke nagrade porodici Jovanović – sertifikat “Super roditelji”, LEGO kocke, fudbalsku loptu sa potpisom ambasadora UNICEF-a Dejvida Bekama i UNICEF igračke.

Presrećni i ponosni roditelji malog Ratka zahvalili su UNICEF-u što je pokrenuo ovu inicijativu.

‘’Ovo je bila sjajna UNICEF-ova inicijativa. Presrećni smo što je baš naš savet bio zapažen i izabran kao pobednički. Ovo je za nas neprocenjivo priznanje”, kažu Uroš i Teodora uz široki osmeh.

“Mnogi roditelji ne provode dovoljno vremena sa svojim detetom kada je ono malo. Mnogi veruju da ukoliko dete ne priča i ne razume mnogo toga. Međutim, veoma je važno biti uz svoju svoju bebu i imati interakciju sa njom kada god je to moguće. To će pomoći bebinom razvoju i u isto vreme je učiniti veoma srećnom. Evo, vidite koliko je srećan i veseo naš Rale!’’

U Srbiji se očevi retko uključuju u periodu trudnoće, porođaja i direktne brige i nege deteta u najranijem peridodu života. A kasnije, kada dete ima tri do pet godina, tek 37 odsto očeva učestvuje u obrazovnim aktivnostima deteta.

U romskim porodicama ovaj procenat je još manji – samo 17,3 odsto romskih očeva učestvuje u igri i učenju sa detetom.

“Mi u UNICEF-u, zajedno sa resornim ministarstvima i brojnim drugim partnerima, i uz podršku privatnog sektora, radimo na tome da se svo naše znanje i iskustva o dobrom roditeljstvu prevedu u politike i ulaganja kako bi se unapredili uslovi za optimalan razvoj deteta od najranijeg detinjstva i za napredak društva u celini.

Želimo i da se uklone prepreke koje sprečavaju očeve da svojim bebama i maloj deci pruže okruženje u kojem zaista mogu da napreduju”, izjavila je Regina De Dominicis.

Porodica Jovanović sa  pobedničkim nagradama koje su dobili od UNICEF-a
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Porodica Jovanović sa pobedničkim nagradama koje su dobili od UNICEF-a

UNICEF u Srbiji podržava napore Vlade Republike Srbije koji su usmereni na podršku razvoja dece i njihovim porodicama u oblastima zdravlja, ishrane, obrazovanja i socijalne zaštite kako bi se unapredili ishodi za decu, naročito onu koja žive u najnepovoljnijim uslovima.

Petomesečni Ratko Jovanović ništa ne zna o svemu ovome dok gleda svoje roditelje kako se izmotavaju da bi izmamili njegov osmeh.

Zna, međutim, sa sigurnošću, da je voljeno dete o kojem se podjednako brinu i mama i tata – ali sada već ne kao obični, već kao “sertifikovani” SUPER TATA i SUPER MAMA.