Spremni za zimu i sneg

Već skoro godinu dana Aja (8) živi u Srbiji, u prihvatnom centru Divljana, malom prirodnom raju nadomak Bele Palanke.

Petra Živić
Osmogodišnja Aja Rekani u prihvatnom centru Divljana u novoj zimskoj odeći.
UNICEF Srbija/2017/Vaš

07 Novembar 2017

Bela Palanka - Aja Rekani ima osam godina i pletenicu u kosi koja joj savšeno stoji. U porodici ima pravo malo bogatstvo – roditelje, stariju sestru i četvoricu braće.

Već skoro godinu dana živi u Srbiji, u prihvatnom centru Divljana, malom prirodnom raju nadomak Bele Palanke.

Svakog radnog dana u nedelji, sa još dvadesetak drugara izprihvatnog centra, Aja se ukrcava u mali autobus koji je krivudavim putem vozi do najbliže osnovne škole u Beloj Palanci. T

amo, ništa nije teško, jer, polaskom u školu, Aja je dobila mnogo novih drugara.

„Imam nekoliko novih drugara, zajedno učimo i igramo se”, kaže Aja.

Link ka videu
UNICEF Srbija

Domaći piše u svojoj sobi, koju deli sa porodicom. Aja je radoznala i pametna, domaći završava lako i brzo.

Dodatna motivacija je i ono što sledi nakon pisanja domaćeg – igra.

Prihvatni centar u Divljani, na obroncima Suve planine, na skoro 500 metara nadmorske visine, pravi je raj za raznorazne igrarije.

Pored tobogana, klackalica i ljuljaški na malom igralištu, sada prekrivenom opalim žirevima i požutelim lišćem, Aja rado boravi i u IT kutku gde pravi svoje prve onlajn korake. A u dečijem kutku radi domaći sa drugarima i drugaricama.

Aja, zajedno sa još pedesetoro mališana sa kojima stanuje u prihvatnom centru, sa nestrpljenjem iščekuje sneg i neizbežnog Sneška Belića.

Ipak, najlepše je napolju. Naročito kada je dan topao i sunčan. Aja uživa u igri opalim lišćem. List po list i uskoro dolazi zima.

Aja je sa porodicom iz Iraka do Srbije uspela da stigne baš oko Nove godine. U prihvatni centar u Divaljani stigli su prvog dana ove godine.

„Živeli smo u Mosulu sve do 2016. godine. Zaputili smo se ka Švedskoj ili Nemačkoj, ali sada smo ovde. Aji i deci je odlično u školi”, kaže Ajin otac Zumer Rekani.

Osmogodišnja Aja Rekani iz Iraka, trogodišnja Samira Esarze i ostatak društva u igri sa Lidijom Ilić i Majom Anđelić
UNICEF Srbija/2017/Vaš
Osmogodišnja Aja Rekani iz Iraka, trogodišnja Samira Esarze i ostatak društva u igri sa Lidijom Ilić i Majom Anđelić.

Sada kada ih očekuje još jedna zima, koju Aja, zajedno sa još pedesetoro mališana sa kojima stanuje u prihvatnom centru, sa nestrpljenjem iščekuje zbog snega i neizbežnog Sneška Belića, važno je dočekati prve hladne dane spremno.

Vrlo brzo se napravio improvizovani red u glavnom kutku u centru. Paket po paket, za pola sata, svi stanari su pronašli svoje mesto na kome su počeli sa otpakivanjem zimske odeće.

Aja Rekani sa bratom Zaidom u redu za zimsku odeću.
UNICEF Srbija/2017/Vaš
Aja Rekani sa bratom Zaidom u redu za zimsku odeću.
Sadika Muzamel, Hamidi Abaset i Barakzai Ahmad Poja – uživanje u poslednjim toplim danima u dvorištu prihvatnog centra Divljana.
UNICEF Srbija/2017/Vaš
Sadika Muzamel, Hamidi Abaset i Barakzai Ahmad Poja – uživanje u poslednjim toplim danima u dvorištu prihvatnog centra Divljana.

Čarape, skafander, topao duks. Aja je nestrpljiva. Za tren oka je raspakovala svoj paket i obukla novi duks.

„Ovo je jako mekano i toplo. I lepo je. Sviđa mi se boja i sto što je toplo”, kaže dok se šepuri u novoj odeći i već sledećeg trenutka više nije u glavnoj prostoriji. Pridružila se ostaloj deci na toboganu.

Ostalo im je još samo malo vremena za gađanje žirevima i ludorije na toboganu. Kada padne sneg, prava zabava su grudve i Sneško.

Prvi sneg porodice u Divljani dočekuju spremno i sa osmehom jer je UNICEF, zahvaljujući donacijama Odeljenja Evropske unije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO), obezbedio odgovarajuću zimsku obuću i odeću za decu koja se nalaze u prihvatnom centru Divljana. Sada su svi sremni za zimu i prvi sneg.