Sport za sve – ista budućnost za sve

U saradnji sa partnerskim organizacijama, UNICEF sprovodi projekat “Sport za sve” koji je namenjen deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom.

Vladimir Banić
Sport za sve u Ćićevcu
UNICEF Srbija/2018/Banić
24 Avgust 2018

Sedmogodišnja Una Samardžija iz Subotice je tokom pet minuta više puta preskočila kozlić, hodala po gimnastičkoj gredi, a zatim bez greške izvela sve vežbe sa štapom koje su profesionalni treneri pokazali deci u školskoj sali.

Napolju je padala kiša, pa su Una i njeni vršnjaci fizičke vežbe obavljali u zatvorenom prostoru. Kada je lepo vreme oni vežbaju u parku i imaju mnoge druge aktivnosti na otvorenom kao što su jahanje konja i plivanje u bazenu.

Unin tata Mirko gledao je radosno šta sve njegova devojčica ume da uradi kada sa njom rade stručni treneri.

Naime, Una ima autizam i delimični invaliditet i njen otac je nije previše motivisao da vežba verujući da neke stvari jednostavno ne može da uradi.

‘’Svi mi mislimo da su smetnje kod dece nešto što ih stvarno može sputavati jako puno, međutim, kada nešto uspeju da urade onda vidimo da zapravo oni mogu mnogo toga da odrade,’’ rekao je Mirko Samardžija.

Una je samo kratko, u prolazu, zadihano dodala: ‘’Mnogo volim da trčim!’’

Una Samardžija
UNICEF Srbija/2018/Banić
Una Samardžija, 7 godina

U Srbiji se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze među najmarginalizovanijim i najugroženijim članovima društva.

U saradnji sa partnerskim organizacijama, UNICEF sprovodi projekat “Sport za sve” koji je namenjen deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom.

Projekat se odvija u Subotici, Novom Sadu, Velikoj Plani, Ćićevcu, Aleksincu i Priboju, uz finansijsku podršku kompanija Vojvođanska banka, Telenor i Telenor banka, kao i građana Srbije.

Boćanje je sport veoma značajan za decu koja se kreću pomoću kolica i nikada ranije nisu učestvovala u timskom sportu.

Uz pomoć specijalnih klizača, čak i deca sa najtežim invaliditetom mogu da se takmiče spuštajući lopticu nečemu što je nalik na limeni kanal. U zavisnosti od ugla koji odaberu, loptica će ići brže ili sporije.

Dragić Vasić iz Velike Plane, osmogodišnji dečak sa distrofijom mišića, ukratko opisuje prednost jedne od za njega najzanimljivijih aktivnosti u okviru projekta “Sport za sve”.

‘’Boćanje je vrlo zabavna igra zato što se ne igra brzo, a igra se lepo i ne mora da se žuri,’’ sa osmehom kaže Dragić.

Boćanje u Velikoj Plani
UNICEF Srbija/2018/Prohaska
Sport za sve u Velikoj Plani

‘’Vrlo je važno da deca sa smetnjama i/ili invaliditetom budu fizički aktivna, jer većinu vremena provode u sedećem položaju i ne razvijaju svoje telo koliko mogu,’’ kaže Tijana Laćarak iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Sada.

Dodaje da fizičke aktivnosti utiču ne samo na njihov fizički razvoj već i da pomažu kognitivnom i voljnom napretku, dok boravak u grupi i interakcija sa drugom decom snažno utiče na emotivni razvoj.

U sportsko-rekreativnim aktivnostima učestvuju sva deca iz gradova u kojima se projekat realizuje - deca sa i deca bez smetnji u razvoju i/ili invaliditeta. 

“To je dobar signal za budućnost, i put za koji se veruje da će  deca nastaviti, obezbeđujići socijalnu inkluziju u najranijem periodu,” kaže Snežana Maravić iz Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama ‘’Zajedno’’.

‘’Očekujemo pozitivna iskustva, kako dece sa smetnjama, tako i dece bez smetnji, jer će se to posle odraziti na celokupnu inkluziju - i u školskim klupama i u društvenoj sredini, i značajno će uticati na njihovu integraciju u društvenu sredinu, a naravno i na psihofizički razvoj svakog deteta, što je od neprocenljivog  značaja’’ kaže Snežana.

Sport za sve u Subotici
UNICEF Srbija/2018/Banić
Sport za sve u Subotici

U Srbiji se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze među najmarginalizovanijim i najugroženijim članovima društva.

Suočavaju se sa neprestanom diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje nego deca bez smetnji u razvoju.

Kroz stvaranje mogućnosti za zajedničku igru, rekreaciju i sport, UNICEF nastoji da doprinese socijalnoj inkluziji ove dece.

UNICEF Srbija