Romske zdravstvene medijatorke – osnaživanje zajednica

Porodica Krasnići samo je jedna od sto šezdeset u istom naselju čija su deca, zahvaljujući medijatorki Aleksandri, primila neophodnu zaštitu od zaraznih bolesti, što ih je sačuvalo od rizika oboljevanja od malih boginja.

Jelena Terzić
Deca porodice Krasnići
UNICEF Srbija/2018/Vaš
26 Januar 2018

Beograd – U dom šestočlane romske porodice Krasnići pre pet godina ušla je romska zdravstvena medijatorka Aleksandra Paunović. Roditelji Nađija i Naser od nje su očekivali pomoć, a deci je ubrzo postalo jasno da će je zavoleti, kako kažu, kao tetku.

Sada trinaestogodišnja Đevahire seća se tog dana: „Bio mi je rođendan“, kaže uz osmeh, „Bila je dobra, i sad je dobra prema nama, uvek nam je pomogla“.

U sećanju zdravstvene medijatorke ostalo je i da devojčici tog dana ni sama nije mogla da priušti rođendansku tortu, iako je želela. 

Đevi i njenom bratu, dvema sestrama i roditeljima tada je nedostajalo mnogo više od torte. 

„Nismo imali ništa, samo gole zidove“, kaže majka Nađija Krasnići.

Tih dana su se iz neformalnog naselja preselili u socijalni stan. Neuslovnim životom romske porodice raseljene sa Kosova živeli su više od deset godina. Bez prijavljene adrese, dokumenata i primanja, oslonili su se na Aleksandrinu pomoć.

Nismo imali ništa, samo gole zidove.

majka Nađija

„Najpre smo prošli kroz proceduru prijava kako bismo dobili lične karte, zatim overene zdravstvene knjižice i kartone u Domu zdravlja na novoj adresi, socijalnu pomoć“, objašnjava Aleksandra, zdravstvena medijatorka.

Usledio je proces imunizacije četvoro dece, koja do tada nisu primila nijednu vakcinu.

„Ako mi dete nije vakcinisano, kao da ga nemam, mnoge bolesti mogu da ga napadnu“, svesna je sada majka Nađija.

Zdravstvene medijatorke znaju za svako dete da li je dobilo vakcinu i koja je sledeća po planu imunizacije. Uvid u situaciju na terenu imaju na osnovu baze podataka koju redovno ažuriraju na računarima u svojim kancelarijama u ustanovama zdravstvene zaštite.

Uverene su da je upravo zahvaljujući programu čiji su deo, u prethodnom periodu izbegnuta epidemija morbila u naseljima koja obilaze.

„U svakoj porodici tačno vidimo dete, kog je uzrasta i da li je vakcinacija kompletna ili nije. Sa tim podacima odemo kod pedijatrijske sestre, vidimo šta treba i onda pozivamo i opominjemo roditelje, prisustvujemo vakcinacijama“, objašnjava Aleksandra.

Porodica Krasnići, zajedno sa Aleksandrom Paunović, romskom zdravstvenom medijatorkom.
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Porodica Krasnići, zajedno sa Aleksandrom Paunović, romskom zdravstvenom medijatorkom.

Porodica Krasnići samo je jedna od sto šezdeset u istom naselju čija su deca, zahvaljujući medijatorki Aleksandri, primila neophodnu zaštitu od zaraznih bolesti, što ih je sačuvalo od rizika oboljevanja od malih boginja.

Posebno u vreme epidemije te bolesti, koja je na teritoriji Beograda prijavljena od početka nоvеmbrа 2017. godine, sa 408 registrovanih obolelih osoba.

U pratnji epidemiologa, lekara i sestara, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Insitutom za javno zdravlje „Batut“, u romskim naseljima, organizovane su kampanjske vakcinacije. 

„Bilo je na desetine (vakcinisane) dece tokom samo jedne od kampanja vakcinacije. Mnoga su prve vakcine primila kao tinejdžeri, ali sada, od kada radimo sa njima, odziv je odličan“, kaže Aleksandra.

I ne samo o vakcinaciji, u bazi podataka su infomacije o svemu što romske zdravstvene medijatorke učine za porodice kojima ulaze u dom, bilo da žive u socijalnim stanovima ili neformalnim naseljima.

Ako mi dete nije vakcinisano, kao da ga nemam, mnoge bolesti mogu da ga napadnu.

majka Nađija

Medijatorka Aleksandra Paunović porodici Krasnići je najviše pomogla u prvim godinama života sada osmogodišnjeg Gzima, koji je rođen sa neurološkim zdravstvenim problemom.

A kada se te vrste teškoća pravovremeno prepoznaju, njihovo ublažavanje ili eliminisanje je izvesnije. Zato je važna pomoć zdravstvene medijatorke roditeljima da se uključe u rane intervencije. Poznata joj je, kaže Aleksandra, kompletna istorija bolesti deteta.

„Svaki pregled je zakazala i ispratila, nekada i više puta nedeljno. Teško bismo uspeli bez nje“, priznaje otac Naser Krasnići, dok Gzima i njegovu sestru Fatmire, koji pohađaju drugi i treći razred osvnovne škole, ispituje sabiranje.

Deca tačne rezultate odgovaraju naglas ponosnom ocu.

The Krasnici family talking with Roma health mediator Aleksandra
UNICEF Serbia/2018/Vas
Aleksandra has been helping the Krasnici family for five years.

Svaki pregled je zakazala i ispratila, nekada i više puta nedeljno. Teško bismo uspeli bez nje.

otac Naser

„Obezbedila nam je i dečiji dodatak i isplatu na osnovu tuđe nege i pomoći za Gzima”, dodaje Naser.

Mesto za računarom rezervisano je uglavnom za dve starije ćerke. Najčešće su na društvenim mrežama, priznaje Đevahire.

Njena tri godine starija sestra Eleonora trenutno je na praksi u frizerskoj školi. I Đeva će, kaže, kad završi osnovnu školu, sestrinim stopama.

Medijatorka je majku tinejdžerki savetovala i kako da rešava pubertetske probleme svojih ćerki, kao što je pomagala i prilikom odgajanja mlađeg sina i ćerke.

Zdravstvene medijatorke su i same Romkinje i majke. Zato je porodicama kojima pomažu lakše da poslušaju savet koji im daju. 

„Kada uđemo u porodicu, najpre se upoznajemo sa roditeljima, decom, starima, zapisujemo sve informacije o njima, ubacimo u bazu podataka i onda krećemo da rešavamo konkretne probleme. Mnogo je slučajeva gde moramo da objašnjavamo sve od početka – donosimo i sredstva za higijenu i savetujemo i opominjemo da ih koriste, posebno ženama govorimo kako da se zaštite.

Uvek mogu da nas pozovu. Jednom nas je žena kojoj je počeo porođaj zvala u jedan posle ponoći. Dojurile smo, sele u taksi i odvele je u porodilište“, opisuje samo deo svog posla medijatorka Tatjana Stanković i dodaje:

„Obilazimo porodilje, prisustvujemo i prvom merenju bebe, govorimo koliko je važno dojenje, a ako je majka izgubila mleko, potrudimo se da obezbedimo, nimalo jeftinu, dohranu.

Neretko se susrećemo i sa nasiljem u porodici. Tada moramo da budemo veoma obazrive. Uglavnom prijavljujemo anonimno, preko Doma zdravlja, jer moramo da brinemo i o svojoj bezbednosti. Ali nikada ne ćutimo.“

Projekat romskih zdravstvenih medijatorki iniciralo je Ministarstvo zdravlja 2009. godine. To je odgovor na potrebe romske zajednice koji podržava UNICEF u partnerstvu sa Telenorom, kako bi se osnažili kapaciteti romskih zdravstvenih medijatorki i romske zajednice da ostvare svoja prava.

 
*Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.