Reč koja se čekala

Srna je jedno od dece koje je dobilo komunikator zahvaljujući UNICEF-ovom projektu Za svako dete glas

Vladimir Banić
21 oktobar 2020

Četvorogodišnja Srna Staić sedi u dnevnoj sobi na sofi, okružena igračkama i jednom plavom spravicom koja podseća na tablet. Neumorno tipka po njoj i okreće se ka mami osmehujući se. Ta „plava spravica“ je Cboard komunikator koji joj je za samo osam meseci korišćenja pomogao da počne da izgovara razumljive slogove, ali i cele reči. Sada svetli šarenim bojama dok se iz njega čuje zvuk „igra“ zatim „beli meda“. To je jasno znači da ona hoće da se igra sa mamom sa belim medom.

Ivana Marković, Srnina mama, seća se kad joj se njena kćerka prvi put obratila, posle nekoliko meseci rada na uvođenju komunikatora u život porodice uz podršku logopeda Dnevne bolnice Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda:

„Ona je u jednom momentu bila uznemirena i ja sam joj dodala taj komunikator i pitala sam je ,šta želiš?’ I ona je meni kliknula - da jede. Srna do tada NIKADA nije tražila da jede.“ To su jako velike stvari za decu sa problemom“, emotivno kaže Ivana i dodaje, „svaka majka deteta sa smetnjama u razvoju jedva čeka da njeno dete progovori i osećaj kad se to desi je predivan.“

Srna Staić 4, sa komunikatorom
UNICEF Srbija/2020/Vaš

Cboard komunikator, softver smešten u tabletu, je besplatan i dostupan za sve kojima je potrebna pomoć u komunikaciji, bilo da su poteškoće privremene ili trajne. U pitanju je besplatna aplikacija koja može da se preuzme sa Google Play Store-a i instalira na Android tablet. Sastoji se od velikog broja simbola koje prati glasovni izgovor. Svi nazivi grafičkih pojmova, odnosno simbola kao i glasovni izgovor su prevedeni i prilagođeni jeziku na kome se govori na datom području, u ovom slučaju srpskom. A svaka porodica zajedno sa stručnjakom procenjuje i prati u kojoj meri je komunikator najbolja podrška za dete.

UNICEF Srbija/2020/Vaš

Srna je jedno od dece koje je dobilo komunikator zahvaljujući UNICEF-ovom projektu Za svako dete glas, koji ima za cilj da poveća dostupnost augmentativne i alternativne komunikacione tehnologije (AAK) ili potpomognutu komunikaciju (PK) za decu ranog uzrasta sa kompleksnim govornim i komunikacionim potrebama, kao i da obuči profesionalce radu na asistivnim tehnologijama sa decom od najranijeg uzrasta, roditeljima i starateljima. UNICEF je obučio više od 40 profesionalaca kako da podrže dete od najranijeg uzrasta i porodicu da u svakodnevnoj komunikaciji koriste komunikator.

Srnina mama Ivana kaže da pored komunikacionih, Srna sada iza sebe ostavlja i emotivne inhibicije. „Ta njena sreća, kada ona uspe nešto da kaže, kada ona uspe da ispolji bilo koju emociju, prvo što mnogo malo imamo tih momenata kada ona vrišti, kada je nervozna jer ne zna da ispolji nešto što hoće da kaže, ali drugo, ta njena sreća da ona uspe sa nekim da komunicira je po meni fantastična,“ kaže Ivana.                                                      

Nataša Milenković Srećković, logoped koja radi sa Srnom i njenom porodicom kaže da Srna svakog dana izgovara nove reči i da je u stanju da sa roditeljima komunicira o svojim željama i potrebama, kao i da se igra sa roditeljima i da učestvuje u svim kućnim rutinama. Smatra da je Srninom uspehu razvoja govora mnogo doprinelo to što su se roditelji potrudili da u svim situacijama koriste komunikator, ali i to što su počeli da ga koriste na ranom uzrastu.

Veoma je veliki doprinos i značaj koji upotreba asistivne tehnologije može da ima kod dece na ranom uzrastu. I roditelji su bili veoma uspešni u primeni komunikatora jer su ga oni koristili ne samo u radu sa stručnjacima na tretmanima, već svakog dana, kod kuće, kada učestvuje u porodičnim rutinama, za vreme ishrane, kada se igraju sa detetom, kada čitaju priče, to je ono što je pomoglo devojčici da na kraju razvije i verbalnu komunikaciju“, objašnjava Nataša.

Nataša Milenković Srećković, logoped, radi sa Srnom
UNICEF Srbija/2020/Vaš

U pauzi igranja sa prepoznavanjem slika na puzlama, gde Srna sada mami već potpuno jasno izgovara neke reči kao što su „mesec“, „beba“, „da jede“, mama Ivana Marković kaže da je prilično sigurna da je Srni pomoglo to što je na ranom uzrastu počela da koristi komunikator.

„Ja za sve kada su deca sa problemima u razvoju u pitanju mislim da je jako bitan pravi trenutak. Ali, vi kod njih nekada i ne znate kada je pravi trenutak. I nekada nije loše nešto krenuti i mnogo ranije jer će možda taj trenutak i da dođe ranije,“ smatra Ivana.

Ivana Marković, Srnina mama, sa Srnom dok koriste komunikator.
UNICEF Srbija/2020/Vaš

Mnogo dece poput Srne imaju poteškoće sa razvojem komunikacije i govornih sposobnosti. Zato je UNICEF u Srbiji prihvatio inicijativu da u saradnji sa partnerima razvije i probno primeni prvi komunikator na srpskom jeziku za podršku deci. U saradnji sa predstavnicima akademskih institucija i praktičarima iz zdravstvenog i obrazovnog sistema u koordinaciji škole za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović iz Novog Sada, Cboard komunikator sa oko 600 najfrekventnijih reči dece ranog uzrasta, uspešno je probno primenjen u 50 porodica iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice.

UNICEF-ov Inovacioni fond je podržao razvoj Cboard-a preko kompanije Cireh kako bi se omogućio potpuno slobodan pristup asistivnim tehnologijama za podršku komunikaciji. Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju je u saradnji sa UNICEF-ovim Inovacionim fondom i kancelarima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori pilotirala primenu Cboard-a prilagođenog jezicima ovog podneblja. Zahvaljujući ovoj inicijativi više od 120 dece sa poteškoćama u komunikaciji, je dobilo podršku da razviju interakciju sa svojim okruženjem, da prevaziđu probleme u govoru i komunikaciji i da učestvuju u obrazovanju i drugim socijalnim aktivnostima od najranijeg uzrasta. Ohrabren odličnim rezultatima u prve 3 zemlje, UNICEF će nastaviti podršku širenju upotrebe ovog rešenja u drugim zemljama regiona.