Programiranje - gol 21. veka

Andrej i Jovana su dvoje od hiljadu dece, koja će naučiti da programiraju koristeći jednostavan kod.

Jelena Obućina
Andrej sa edukativnim robotom.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
26 Decembar 2019

Andrej Sibinoski upravlja robotom. Sam je programirao njegovu putanju kretanja i odabrao boju. Sve to naučio je za tri dana besplatnog treninga.

Ovaj dvanaestogodišnjak je zadovoljan. Kaže da su i on i vršnjaci brzo savladali „malo” programiranje.

„Naučio sam kako da naučim robota gde da ide, kako da se povežem na njega putem telefona, kako da ga kalibrišem da on zna gde je desno, gde pravo, gde levo…”

Jovana pokazuje šta je sve potrebno za upravljanjem robotom.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Jovana pokazuje šta je sve potrebno za upravljanjem robotom.

I devojčice uživaju u programiraju, a ne plaše se ni grešaka. Deci ih pokazuje sam robot. Ukoliko ode u neželjenom smeru - znaju da nešto nisu dobro uradili. Jovana Terzić, iz tog iskustva, izvlači najbolju pouku.

„Nekad mi se desi da pogrešim, ali to odmah ustanovim. Pa pokušam iznova i iznova, nije bitno uopšte, nikad ne smemo da odustanemo,“ priča Jovana.

Besplatni treninzi programiranja održaće se u 12 gradova Srbije.

Andrej i Jovana su dvoje od hiljadu dece, koliko će proći radionicu koju partnerski organizuju UNICEF i Startit, zahvaljujući finansijskoj podršci NCR fondacije, i uz podršku kabineta ministra za Inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Besplatni treninzi programiranja održaće se u 12 gradova Srbije - sa istim ciljem. Da deca razviju algoritamsko razmišljanje i programiraju koristeći jednostavan kod - kaže Tatjana Ristić, predavačica.

Polaznici treninga obnavljaju znanja.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Polaznici treninga obnavljaju znanja.

„Sve je vrlo vizuelno i intuitivno, poenta je da razvijaju pravi način razmišljanja, a ne da usvajaju nekakvo pasivno znanje, koje ne mogu kasnije da upotrebe,“ objašnjava Tatjana.

Učinak treninga kako tvrdi Ranko Trifković, supervizor projekta, je 100 odsto.

Cilj programa je da osigura učešće i dece iz osetljivih grupa koja nemaju pristup digitalnom okruženju, uređajima i obukama.

Učenje u neformalnom okruženju dobar je način da se pobedi nezadovoljavajuća statistika na koju ukazuje istraživanje „Deca Evrope na internetu“.

Psihološkinja Dobrinka Kuzmanović prenosi da podaci iz 60 osnovnih i srednjih škola iz Srbije pokazuju da je svega 5 odsto dece u stanju da kreira sadržaj na internetu.

„Digitalna pismenost je jednako važna kao i matematička, čitalačka, naučna,” kaže Dobrinka Kuzmanović.

Utakmica u kojoj su fudbaleri robotići, a treneri programeri i programerke.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Utakmica u kojoj su fudbaleri robotići, a treneri programeri i programerke.

Deci, posebno devojčicama, potrebno je dati više šansi za razvoj digitalnih veština, koje će umanjiti socijalni i digitalni jaz.

To nije slučaj sa polaznicima radionice „Učenje za 21. vek“. Oni za kraj organizuju takmičenje, da utvrde koliko su naučili. Roboti igraju fudbal, a mali programeri i programerke ih kontrolišu. Zeleni protiv plavih, igrali su nerešeno. 1:1.

UNICEF Srbija