Pomoć porodici je pomoć budućnosti

Borbu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu otežavaju komplikovane administrativne procedure i diskriminacija od strane zaposlenih u javnim službama.

Ivana Miljković
Đina sa svojom decom – Enverom, Selmom i Selinom.
UNICEF Srbija/2017/Shubuckl
14 Septembar 2017

Novi Sad – Dvanaestogodišnja Selma i desetogodišnji Enver Itaj jedva čekaju početak školske godine. Nemaju još sve sveske i pribor, ali ih knjige i drugari čekaju u školskim klupama.

Njihova sestra, dvogodišnja Selina će uskoro da krene u vrtić, jer u porodicu stiže još jedna beba.

„I škola, i knjige, i vrtić bili bi za nas samo pusta želja da nismo dobili novčanu pomoć“, kaže njihova mama Đina Redžepaj.

Porodica Itaj – Redžepaj je raseljena sa Kosova*. Žive u iznajmljenoj kući u novosadskom naselju Mali Beograd.

Đina je nezaposlena, a suprug Faruk zaradi samo za kiriju, račune i malo hrane. A treba nahraniti troje, uskoro četvoro, dečijih usta. Treba ih obući, obuti, i školovati.

Niko nije hteo da nam pomogne, da nam pokaže.  Nismo znali ni gde ni kome da tražimo. Bez svega bismo ostali da nismo upoznali Radmilu.

Đina, majka

Zato im je svaki dodatni dinar veliki kao kuća.

Đina se seća kako im je bilo teško kada su morali sami da idu od šaltera do šaltera u potrazi za potrebnim papirima. 

„Niko nije hteo da nam pomogne, da nam pokaže. Mi nismo znali šta nam sve treba da bismo dobili jednokratnu pomoć, socijalnu pomoć ili dečiji dodatak. Nismo znali ni gde ni kome da tražimo. Bez svega bismo ostali da nismo upoznali Radmilu. Bez nje danas ne bih imala ni ličnu kartu,“ kaže Đina.

„Osećaju se odbačeno. Niko im ne pruža podršku. Institucije su nezainteresovane“, tvrdi Radmila.

Selma, Selina i Enver u zagrljaju.
UNICEF Srbija/2017/Shubuckl
Kada završe školske obaveze Selma i Enver se igraju sa sestrom Selinom.

Objašnjava i da im borbu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu otežava i to što nisu obrazovani, što ne znaju da popunjavaju papire.

Na putu im često, kaže, stoje i komplikovane administrativne procedure i diskriminacija od strane zaposlenih u javnim službama.

Radmila je mnogima, kao Đini i Faruku, pomogla da dođu do potrebnih dokumenata- izvoda iz matične knjige, državljanstva, i mesta prebivališta.

Učila ih je kako da popunjavaju obrasce i zahteve za sebe i decu, da pišu molbe. Zahvaljujući njenoj upornosti sada svakog meseca dobijaju finansijsku pomoć.

Radmila Zećirović u poseti porodici Itaj – Redžepaj
UNICEF Srbija/2017/Shubuckl
Radmila Zećirović često obilazi porodicu Itaj – Redžepaj.

„Da ne dobijamo te pare pitanje je da li bi Selma i Enver uopšte upisali školu. To nije mnogo, kada imate troje dece i četvrto na putu, ali znači. Zadovoljna sam i srećna. Deca me slušaju i dobri su u školi. Želim da budu zdravi, pametniji od mene i oca, i da se ne venčaju mnogo mladi. Za sada su na dobrom putu“, kaže Đina.

Radmila savetuje Đinu šta joj od dokumenata treba za upis Seline u vrtić.
UNICEF Srbija/2017/Shubuckl
Radmila savetuje Đinu šta joj od dokumenata treba za upis Seline u vrtić.

„Da ne dobijamo te pare pitanje je da li bi Selma i Enver uopšte upisali školu. To nije mnogo, kada imate troje dece i četvrto na putu, ali znači.“ 

Đina, majka

UNICEF podržava romsku organizaciju BIBIJA, i kroz nju mrežu od 10 romskih organizacija, da pružaju podršku najugroženijim romskim porodicama sa decom da ostvare prava na novčana davanja – socijalnu pomoć, jednokratnu novčanu pomoć, dečiji i roditeljski dodatak.

Romske zajednice se kroz radionice i edukacije informišu o pravima i procedurama.

U zavisnosti od pojedinačnih potreba, članovi romskih udruženja im pomažu da nabave dokumenata, popune zahteve, napišu žalbe, kontaktiraju državne službe, dokumentuju kršenje prava i diskriminaciju.

 

∗ Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija