Podrška za lakši početak

Posle dve godine u Nemačkoj, kao povratnici po readmisiji, porodica Ristić našla se u mestu odakle je i krenula u svet, u selu Izvor kod Pirota. Sada sa članom više, ćerkicom Janom.

Ivana Miljković
Porodica Ristić u svom novom domu.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
01 oktobar 2019

Pirot, 1. oktobar 2019 - „Imam sve što mi je potrebno. Volela bih da u novoj kući imamo i struju pa da mogu i uveče da čitam i učim. Dobar sam đak. Najviše volim časove engleskog jezika, a kada porastem biću frizerka. U Pirotu postoji i ta srednja škola“, kaže Anja, nasmejana i vedra jedanaestogodišnja devojčica.

Ona ima i mlađu sestru, dvogodišnju Janu i dva brata, đaka prvaka Zorana i petomesečnog Ognjena.

„Imam sve što mi je potrebno. Volela bih da u novoj kući imamo i struju pa da mogu i uveče da čitam i učim.“

Pre četiri godine Anja je sa mamom Kristinom, tatom Mišelom i mlađim bratom Zoranom otišla da živi u Nemačku. Mišel se seća života pre odlaska.

„Bilo nam je teško. Živeli smo sa mojom mnogobrojnom porodicom. Ja sam u to vreme dva puta operisao kičmu i nisam mogao da radim. Kristina je čuvala decu tako da smo živeli samo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka. To nije bilo dovoljno i morali smo da potražimo sreću negde dalje“, kaže Mišel.
 

Mišel često pomaže Zoranu da nauči pesmice za školu.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Mišel često pomaže Zoranu da nauči pesmice za školu.

Posle dve godine, kao povratnici po readmisiji, porodica Ristić našla se u mestu odakle je i krenula u svet, u selu Izvor kod Pirota. Sada sa članom više, ćerkicom Janom.

Uspeli su da kupe kuću, ali sa dugom za struju, pa noći provode pod svećom.

Pomoć im je stigla kada im je bilo najteže, u trenutku kada su već imali troje dece i četvrto na putu.

Baš kada su se vratili u Srbiju, Bibija - Romski ženski centar, UNICEF i Gradski zavod za javno zdravlje, počeli su, u okviru Programa za Razvoj dece u ranom detinjstvu, da sprovode projekat „Sve za decu: mobilizacija zajednice za podršku razvoju romske dece u najranijem detinjstvu“.

„Mi smo Ristiće prepoznali kao porodicu kojoj je potrebna podrška i odmah smo ih uključili u naše radionice. Povezali smo ih i sa drugim organizacijama koje su im obezbedile građu za popravku kuće, obuću i odeću za decu. Pokušavamo da im rešimo i problem sa priključkom za struju“, objašnjava Elizabeta iz Udruženju građana „Ternipe“ i  članica Lokalnog tima za podršku ranom razvoju dece, koji porodici od 2018. godine pruža podršku na osnovu individualizovanog plana podrške za dete i porodicu.

Uspeli su da kupe kuću, ali sa dugom za struju, pa noći provode pod svećom.

Lokalni tim formiran je proširenjem Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma, uključivanjem u tim patronažnih sestara i zdravstvenih medijatorki.

Pored njih tu je i koordinator mobilnog tima kao predstavnik lokalne samouprave, predstavnik predškolske ustanove i centra za socijalni rad.

Ovim proširenjem ciljevima Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma, dodata je komponenta podrške ranom razvoju dece, koja uključuje brigu o zdravlju i imunizaciji, negu i ishranu, ranu stimulaciju i učenje kroz igru.

Elizabeta iz UG „Ternipe“ i zdravstvena medijatorka Maja često obilaze Ristiće.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Elizabeta iz UG „Ternipe“ i zdravstvena medijatorka Maja često obilaze Ristiće.

Kristini, majci četvoro dece svaka pomoć je dobrodošla.

„Poklonili su nam higijenske pakete, prašak za veš, šampone, pelene. To nam uvek treba“, kaže Kristina.  

Zdravstvena medijatorka Maja Durmišević obilazi ih bar jednom mesečno. Glavni zadatak joj je bio da sa roditeljima razgovara o važnosti higijene kuće i dece, da moraju redovno da se kupaju, peru ruke i zube.

S obzirom na to da nemaju struju, pa tako ni frižider, objasnila im je i kako da pravilno spremaju i čuvaju hranu, da poboljšaju navike i obezbede zdravu ishranu, sa manje šećera i masnoća.
 

Dvogodišnja Jana najviše voli povrće iz njihove bašte.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Dvogodišnja Jana najviše voli povrće iz njihove bašte.

„Obilazim ih često sa patronažnom sestrom. Pobrinuli smo se da sva deca budu vakcinisana, i da Anja i Zoran idu redovno u školu. Objašnjavamo i mami Kristini da bi trebalo jednom godišnje da ide na ginekološke preglede a ne samo kada ima problem. Ona sad zna i zašto beba mora da doji do šestog meseca, ali i koje namirnice kasnije može postepeno da joj uvodi u ishranu. Takođe, bodrimo je i da, zbog važnosti ranog razvoja dece, nađe vremena da se sa njima igra, da im priča, čita“, objašnjava Maja.  

„Sada imamo našu malu baštu. Zasadili smo paradajz, krompir i luk. Sve je neprskano i zdravo. Ukusnije je nego povrće sa pijace.“

Na jednoj od radionica Ristići su učili o baštovanstvu. Na poklon su dobili alat i seme kako bi sami pokrenuli proizvodnju povrća.  

„Sada imamo našu malu baštu. Zasadili smo paradajz, krompir i luk. Sve je neprskano i zdravo. Ukusnije je nego povrće sa pijace“, ponosno kaže Mišel.

Ristićima je već prve godine svo povrće dobro rodilo u bašti.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Ristićima je već prve godine svo povrće dobro rodilo u bašti.

Dok se Anja, Zoran, Jana i mali Ognjen igraju u toplom domu, Mišel i Kristina uvereni su da, pored svih problema, sada ipak žive bolje i da će njihova deca sutra biti zdravi, obrazovani i pre svega dobri ljudi.

Projekat "SVE ZA DECU: mobilizacija zajednice za podršku razvoju romske dece u najranijem detinjstvu" UNICEF je razvio i realizuje ga zahvaljujući podršci kompanije GlaxoSmithKline (GSK), koja je kroz inicijativu “Zajedno za bolje zdravlje“ posvećena unapređenju zdravlja romske dece u Srbiji i zemljama regiona.