Osmeh na koji se čekalo

Aca (9) dugo nije znao lepo da priča i tada se nije mnogo ni smejao.

Vladimir Banić
Aca Cvetkovic studying mathematics.
UNICEF Serbia/2017/Pancic
19 Jul 2017

Beograd - Aca Cvetković ima devet godina. Živi u romskom naselju u Beogradu gde je mnogo porodica smešteno u male neuslovne kuće.

Neke kuće se sruše same od sebe, kao kuća Acinog komšije. Jedan zid je popustio i ostali su ga pratili. Sva je sreća da su komšije čule krckanje betona i izašle na vreme. Sada sklanjaju šut koji je delom i u Acinom dvorištu, na delu gde igra fudbal.

Aca mnogo voli fudbal. Igra ga sa svojom braćom i rođacima. Njih sedmoro dece živi u jednom domaćinstvu, u jednoj kući.

Svi se čuvaju i vole. A, Aca je nekako najomiljeniji svima.

UNICEF Srbija

Krupne je građe za svoj uzrast, ali njegove blage oči koje imaju dubok, detaljan pogled, odaju radoznalo dete.

Aca stalno ima nešto da pita i voli da sluša odgovore. Pažljivo gleda u onog ko odgovara, sačeka da završi, a onda postavi novo pitanje.

Sve u svemu, Aca voli da priča. I da se smeje. Baš dosta se smeje.

Aca i njegova mama Milena vežbaju izgovor novih reči.
UNICEF Srbija/2017/Pančić
Aca i njegova mama Milena vežbaju izgovor novih reči.

„Dugo nije znao lepo da priča i tada se nije mnogo ni smejao“, kaže njegova mama Milena Cvetković, dok vežba sa Acom izgovor novih reči i uči ga brojevima.

„Iako je raspust on ne ispušta svoje knjige. Mnogo voli da ide u školu“.

Aca ponavlja za njom: „Mnogo volim školu.“ I smeje se.

„Da nije Mime, pitanje je da li bi ikada progovorio lepo i išao u školu“, priča mama Milena. „Ona je prva primetila kašnjenje u razvoju kod njega kad je imao četiri godine. Onda smo dobili vežbe kod logopeda na koje smo išli tri godine. Medijatorka nam je pomogla i oko zdravstvenih knjižica, da možemo da ostvarimo to pravo.“

Romska zdravstvena medijatorka Mima Gajić uči decu pravilno pranje ruku
UNICEF Srbija/2017/Pančić
Romska zdravstvena medijatorka Mima Gajić uči decu pravilno pranje ruku.

„Da nije Mime, pitanje je da li bi ikada progovorio lepo i išao u školu."

Milena, majka

Mima Gajić, romska zdravstvena medijatorka, posećuje njihovo domaćinstvo osam godina.

Zna probleme zajednice, a to što pripada romskoj populaciji značajno joj olakšava kontakt sa onima kojima je pomoć potrebna.

Dok je u poseti Cvetkovićima pita roditelje za novosti, razgovara sa decom i priprema radionicu o održavanju higijene.

Deca je vole i bez negodovanja prate njena uputstva o tome kako se sapunjati i koliko dugo ispirati ruke. Isto ponavljaju i sa nogama i pronalaze igru u svemu tome pa se izdaleka čini da Mima izgleda kao starija sestra ili tetka koja ih vaspitava.

Acina mama nastavlja da priča o tome koliko joj znače Mimine posete.

„Acu nisu hteli da prime u školu sa sedam godina, sa koliko inače deca započinju školovanje. Još uvek nije dobro pričao i savetovali su da ga upišemo u školu sa specijalizovanom nastavom, ali ja sam bila protiv toga. Pitala sam Mimu šta da radim i ona mi je posavetovala da ga ne upisujem tamo jer i u redovnim školama ima dece sa problemima u govoru. Dve godine kasnije, eto, upisali smo ga u redovnu školu.“

Mima Gajić, romska zdravstvena medijatorka, posećuje njihovo domaćinstvo osam godina. Zna probleme zajednice, a to što pripada romskoj populaciji značajno joj olakšava kontakt sa onima kojima je pomoć potrebna.

Romska zdravstvena medijatorka i Aca Cvetković razgovaraju o školi
UNICEF Srbija/2017/Pančić
Romska zdravstvena medijatorka i Aca Cvetković razgovaraju o školi.

Aca se, kaže, ne odvaja od knjiga i sada kad je završio prvi razred.

„Mačka, žaba, riba, pas, zec, brod…“, Aca ponavlja pojmove koje gleda na jednoj stranici. Zatim broji do osamnaest, a brat pokušava da ga nauči još dva broja do dvadeset.

Kada pita Acu o tome kako mu je u školi on odgovara: „Jako je lepo. Imam drugove i dobru nastavnicu. Na odmoru i na fizičkom igramo fudbal!“

Romska zdravstvena medijatorka, Mima Gajić, kaže da je porodica Cvetković jedna od mnogih koja je uz njenu pomoć lakše ostvarila svoja prava u oblasti zdravstvene zaštite i pravo na obrazovanje. Smatra da su ogroman napor uložili da bi on išao u redovnu školu.

„Roditelji su bili uporni i hrabri, poslušali su i mene i lekara i zbog toga je njihovo dete veoma napredovalo“. objašnjava Mima. „Mnogo im znači to što se ne osećaju usamljeno dok pokušavaju da ostvare svoja prava u sistemu. Imaju ih, ali nažalost, mnogi nisu dovoljno upućeni“.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije iniciralo je 2009. godine projekat romskih zdravstvenih medijatorki kao odgovor na potrebe romske zajednice, naročito u sektoru zdravstva. UNICEF, u partnerstvu sa Telenorom, pruža podršku ovoj inicijativi kako bi se osnažili kapaciteti romskih zdravstvenih medijatorki.